CBR neemt opnieuw meer examens af; kleine daling B-examens

Voor het vierde jaar op rij heeft het CBR meer examens afgenomen dan in het jaar daarvoor. In 2018 waren dat er in totaal zo’n 1.596.000, ten opzichte van de 1.556.000 van 2017. De stijging is met name bij de beroepsexamens te zien. Het aantal examens voor personenauto is daarentegen licht afgenomen.

Vooral de examens voor vrachtauto, bus, vrachtauto/bus met aanhangwagen en het T-rijbewijs zitten nog steeds sterk in de lift. Bij de beroepsexamens zag het CBR een stijging van 9 procent. Ook het aantal examens voor motor is flink toegenomen met 5,7 procent. Het aantal bromfietsexamens nam zelfs met 10 procent toe.

Voor het eerst sinds jaren is er bij het aantal examens voor de personenauto een lichte daling te zien. Er werden in 2018 404.498 B-examens afgenomen. In 2017 stond dit aantal op 406.098, dat waren er toen 11.000 meer dan het jaar ervoor. Wel is het aantal tussentijdse toetsen met 3 procent gestegen, tot bijna 96.000.

‘Klaar voor lentepiek’

Het CBR zegt klaar te zijn voor de jaarlijkse lentepiek, nu er veel nieuwe examinatoren zijn aangenomen. De lentepiek ontstaat elk jaar door een grotere vraag naar examens. Deze is met name te zien bij het motorrijbewijs. Daarnaast zijn er minder werkdagen vanwege Pasen en Pinksteren.

“Kandidaten hadden tot in het najaar van 2018 in enkele plaatsen nog te maken met langere reserveringstermijnen. Sindsdien haalt het CBR de reserveringstermijnen weer voor de autopraktijkexamens, zowel landelijk als in elk van de 54 praktijkexamencentra”, aldus het CBR. “Dit betekent dat de eerste examens binnen zeven weken gereserveerd kunnen worden en de herexamens binnen vijf weken, zoals we wekelijks publiceren op onze website.” In het tweede kwartaal verwacht het CBR dat landelijk de reserveringstermijnen gehaald worden. “Plaatselijk zijn wél overschrijdingen mogelijk, vooral in de Randstad.”

‘Kies voor andere locatie’

Het CBR geeft daarnaast weer tips aan kandidaten, zoals het kiezen voor een ‘goede rijschool’. Ook geeft het CBR advies om op een andere locatie praktijkexamen te doen als daar de wachttijd korter is:  “Kandidaten voor het autopraktijkexamen zullen dat niet zo gauw doen, omdat die hun examen willen afleggen in de plaats waar ze hun rijlessen hebben gevolgd en waar ze bekend zijn. Dat laatste maakt niet zoveel uit voor kandidaten voor het motorexamen voertuigbeheersing (AVB), omdat de terreinen voor het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen er overal ongeveer hetzelfde uitzien.”

Lees ook: Vraag naar examens blijft stijgen

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “CBR neemt opnieuw meer examens af; kleine daling B-examens”

Mart Kuiper|11.04.19|11:30

Kandidaten adviseren zelf een andere AVB lokatie uit te zoeken (en daarmee vaak dus ook een andere rijschool dan zij voor ogen hadden…) Zou het CBR niet eens een betere verdeling van de examencapaciteit tussen de verschillende locaties kunnen maken? Als examinatoren al om 15.15 uur in hun auto naar huis stappen terwijl de laatste leerlingen nog niet eens onderweg terug zijn naar hun rijschool dan klopt er iets niet. Ambtenarentijden dat is wel bekend, maar dit is wel erg overdreven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.