Minister wijst opnieuw coulanceregeling CBR af

Ook een motie van de Tweede Kamer heeft er niet voor kunnen zorgen dat er een coulanceregeling komt voor mensen die gedupeerd zijn door problemen bij het CBR. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) liet dat woensdag weten aan de Tweede Kamer.

Met een gedoogconstructie wilden D66 en CDA vooral 75-plussers tegemoetkomen die afhankelijk zijn van hun auto en door de lange wachttijden bij het CBR zonder rijbewijs zitten.

De Kamer steunde een regeling waarbij gedupeerden zouden mogen rijden met een verlopen rijbewijs mits zij in bezit zijn van een geldige gezondheidsverklaring en een document van het CBR waarin staat dat een verlenging van het rijbewijs is aangevraagd. Maar volgens minister Van Nieuwenhuizen levert de regeling risico’s op voor de verkeersveiligheid en is het lastig uitvoerbaar en fraudegevoelig.

‘CBR enige bevoegde instantie’

In de ingediende motie wordt verondersteld dat een persoon fit is bevonden om te rijden, zodra een arts naar iemands medische toestand heeft gekeken. De minister benadrukt dat een keuringsarts of medisch specialist kijkt naar de gezondheid van een bestuurder, maar niet zijn rijgeschiktheid beoordeelt. “Het CBR is de enige aangewezen bevoegde instantie om hierover een uitspraak te doen. Gedogen dat iemand mag rijden zonder de vastgestelde rijgeschiktheid, brengt risico’s met zich mee voor de verkeersveiligheid.”

Verder worden mensen van wie het rijbewijs verloopt of is verlopen nu als eerste geholpen bij het CBR, schrijft de bewindsvrouw aan de Kamer.

Lees ook: Geen ruimte voor coulanceregeling gedupeerden CBR

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Minister wijst opnieuw coulanceregeling CBR af”

Harry Beugelink|02.05.19|17:58

Waarom vindt deze VVD minister het normaal dat de burgers de dupe worden van het wanbeleid van het CBR? Bovendien heeft de regering slechts één club, het CBR, aangewezen die dit mag doen en duren de problemen al meer dan een jaar. Deze minister en haar waardeloze VVD zijn hier mede voor verantwoordelijk. De overheid faalt en de burger is de dupe. Waarom is er wel marktwerking in de zorgverzekering maar niet bij het verkrijgen van het rijbewijs?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.