Snorfietsen

Snorfietser op fietspad Amsterdam krijgt vanaf maandag boete

Wie in Amsterdam met zijn snorfiets op het fietspad rijdt, riskeert vanaf maandag 3 juni een boete. Snorfietsers moeten sinds april al een helm op en uitwijken naar de rijbaan, maar vanaf maandag gaat de gemeente daadwerkelijk handhaven.

Snorfietsers hadden de afgelopen weken tijd om te wennen aan het rijden met helm op de rijbaan en nieuwe routes. Die wenperiode is nu voorbij. Wie vanaf maandag 3 juni nog de regels overtreedt, kan een boete verwachten.

Speciale boa-teams

Er zijn twee soorten boetes: een voor rijden op een fietspad waar dat verboden is en een voor rijden zonder helm waar dat niet is toegestaan (beide 95 euro, plus 9 euro administratiekosten). Speciale boa-teams, waaronder vier motorrijders, gaan specifiek handhaven op de snorfietsers. Als een snorfietser doorrijdt, mogen de boa’s ook op kenteken bekeuren.

Rechtszaak

Sinds 1 juli vorig jaar hebben gemeenten de bevoegdheid om snorfietsen, met helmplicht, naar de rijbaan te verplaatsen. Amsterdam maakt hier als eerste gemeente gebruik van. Vorige week heeft de rechtbank in Amsterdam uitspraak gedaan in de beroepszaak die enkele belanghebbenden hadden aangespannen tegen de gemeente over de snorfietsmaatregel. Het beroep is ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank mag de gemeente snorfietsers naar de rijbaan verplaatsen – met helmplicht –  om de verkeersveiligheid te vergroten en de drukte op de fietspaden te beperken.

Vorige week is eveneens een petitie met 48.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer tegen de verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan. De gemeente Amsterdam benadrukt in een speciale nieuwsbrief dat de petitie géén invloed heeft op de start van de handhaving.

Lees ook: Nieuw verkeersbord voor snorfiets op rijbaan

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Snorfietser op fietspad Amsterdam krijgt vanaf maandag boete”

Kees Nas|03.06.19|13:35

Ik ben heel blij dat ik niet in Amsterdam woon. Is me een raadsel hoe het veilig zou moeten zijn als er een scooter voor je rijd die 25 of 30 tuft. Is hopeloos slecht plan voor auto’s maar zeker ook voor de snorfietsers. Maar ja. We zitten maar dagelijks op de weg en zullen het waarschijnlijk wel niet weten

Eefje van Amersfoort|05.06.19|18:59

Hahaha, vuile criminele rattenvolk, lekker voor jullie!

Aušra Čiu|05.06.19|19:31

Heb vandaag ewn bekeuring hehad omdat ik perongeluk gebruik maakte van een fietspad,was niet mijn bedoeling om een overtreding te begaan,maar zag het bordje snorscooters niet toegestaan net op het laatste moment,waardoor ik hooguit 10 meters door reed,ben ook gestopt en omgedraaid,maar meneer de klojo van de handhaving zette me aan de kant,en vondt het nodig om me te bekeuren €104.- de gemeente heeft de regels wel of niet op fietpad zodanig aangepast dat je vroeg oflaat de overtreding zal begaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Snorfietser op fietspad Amsterdam krijgt vanaf maandag boete | RijschoolPro
Snorfietsen

Snorfietser op fietspad Amsterdam krijgt vanaf maandag boete

Wie in Amsterdam met zijn snorfiets op het fietspad rijdt, riskeert vanaf maandag 3 juni een boete. Snorfietsers moeten sinds april al een helm op en uitwijken naar de rijbaan, maar vanaf maandag gaat de gemeente daadwerkelijk handhaven.

Snorfietsers hadden de afgelopen weken tijd om te wennen aan het rijden met helm op de rijbaan en nieuwe routes. Die wenperiode is nu voorbij. Wie vanaf maandag 3 juni nog de regels overtreedt, kan een boete verwachten.

Speciale boa-teams

Er zijn twee soorten boetes: een voor rijden op een fietspad waar dat verboden is en een voor rijden zonder helm waar dat niet is toegestaan (beide 95 euro, plus 9 euro administratiekosten). Speciale boa-teams, waaronder vier motorrijders, gaan specifiek handhaven op de snorfietsers. Als een snorfietser doorrijdt, mogen de boa’s ook op kenteken bekeuren.

Rechtszaak

Sinds 1 juli vorig jaar hebben gemeenten de bevoegdheid om snorfietsen, met helmplicht, naar de rijbaan te verplaatsen. Amsterdam maakt hier als eerste gemeente gebruik van. Vorige week heeft de rechtbank in Amsterdam uitspraak gedaan in de beroepszaak die enkele belanghebbenden hadden aangespannen tegen de gemeente over de snorfietsmaatregel. Het beroep is ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank mag de gemeente snorfietsers naar de rijbaan verplaatsen – met helmplicht –  om de verkeersveiligheid te vergroten en de drukte op de fietspaden te beperken.

Vorige week is eveneens een petitie met 48.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer tegen de verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan. De gemeente Amsterdam benadrukt in een speciale nieuwsbrief dat de petitie géén invloed heeft op de start van de handhaving.

Lees ook: Nieuw verkeersbord voor snorfiets op rijbaan

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Snorfietser op fietspad Amsterdam krijgt vanaf maandag boete”

Kees Nas|03.06.19|13:35

Ik ben heel blij dat ik niet in Amsterdam woon. Is me een raadsel hoe het veilig zou moeten zijn als er een scooter voor je rijd die 25 of 30 tuft. Is hopeloos slecht plan voor auto’s maar zeker ook voor de snorfietsers. Maar ja. We zitten maar dagelijks op de weg en zullen het waarschijnlijk wel niet weten

Eefje van Amersfoort|05.06.19|18:59

Hahaha, vuile criminele rattenvolk, lekker voor jullie!

Aušra Čiu|05.06.19|19:31

Heb vandaag ewn bekeuring hehad omdat ik perongeluk gebruik maakte van een fietspad,was niet mijn bedoeling om een overtreding te begaan,maar zag het bordje snorscooters niet toegestaan net op het laatste moment,waardoor ik hooguit 10 meters door reed,ben ook gestopt en omgedraaid,maar meneer de klojo van de handhaving zette me aan de kant,en vondt het nodig om me te bekeuren €104.- de gemeente heeft de regels wel of niet op fietpad zodanig aangepast dat je vroeg oflaat de overtreding zal begaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.