Mercedes automaat

Europa experimenteert met afschaffing automaatcode rijbewijs

Er komt een experiment vanuit de Europese Commissie met de automaatcode. Automobilisten die de code 78 op hun B-rijbewijs hebben, kunnen een training volgen waarna ze ook in een handgeschakelde auto mogen rijden. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigd tegenover RijschoolPro.

Volgens de woordvoerder zou het kunnen gaan om een training van 7 tot 8 uur die gegeven kan worden door daarvoor bevoegde rijscholen of rijinstructeurs. Wanneer deze proef precies wordt geïntroduceerd, is nog niet duidelijk. Of Nederland hier ook aan mee gaat werken, kan een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog niet zeggen. “Wij hebben nog geen officiële bevestiging gezien van dit voorstel. Wij wachten dit eerst af.”

Aanpassing Rijbewijsrichtlijn

Daarnaast komt er een aanpassing van de Rijbewijsrichtlijn. Hierdoor wordt de beperking tot automatische versnellingsbak afgeschaft wanneer de rijbewijsbezitter een ander rijbewijs heeft voor een handgeschakeld voertuig. Het gaat om bestuurders die een rijbewijs met code 78 hebben gehaald voor de categorieën BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E. Hun bevoegdheid zal worden uitgebreid tot handmatig schakelen als ze een onbeperkt rijbewijs voor handgeschakelde versnellingsbak hebben in een van deze andere categorieën.

Speculeren

Er wordt al langere tijd gespeculeerd over de aanpassing van de automaatcode. De discussie kwam met name op gang na uitspraken van Dieter Quentin, voorzitter van de Duitse branchevereniging voor rijscholen, op het Fahrlehrerkongress in november. Hij kondigde daar aan dat de automaatcode op het rijbewijs komt te vervallen. Hoe en wanneer, dat was nog niet bekend.

De automaatcode zorgt er nu nog voor dat leerlingen en instructeurs huiverig zijn om voor een elektrische lesauto te kiezen, die standaard een automatische versnellingsbak heeft. “Jongeren worden nu opgeleid in auto’s die binnenkort niemand meer wil hebben”, aldus Quentin tijdens het congres.

Vorig jaar tijdens de Nationale Rijschooldag lieten de Nederlandse rijschoolhouders zich ook positief uit over afschaffen van de automaatcode. De invoering van één rijbewijs voor zowel automaat- als schakelauto’s komt niet alleen het milieu maar ook de verkeersveiligheid ten goede, was de algemene opinie.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Europa experimenteert met afschaffing automaatcode rijbewijs”

Rudy Frederiks|20.06.19|14:17

waarom een (dure) training voor iets dat binnenkort toch wordt afgeschaft?

Deniz Demirel|05.06.20|13:19

Ik wil helemaal niet schakel rijden…. pure onzin.
Waarom moeilijk doen als de auto een onnodige handeling voor me kan doen?
Alles wordt digitaal en ”smart”, waarom niet de auto???????

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europa experimenteert met afschaffing automaatcode rijbewijs | RijschoolPro
Mercedes automaat

Europa experimenteert met afschaffing automaatcode rijbewijs

Er komt een experiment vanuit de Europese Commissie met de automaatcode. Automobilisten die de code 78 op hun B-rijbewijs hebben, kunnen een training volgen waarna ze ook in een handgeschakelde auto mogen rijden. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigd tegenover RijschoolPro.

Volgens de woordvoerder zou het kunnen gaan om een training van 7 tot 8 uur die gegeven kan worden door daarvoor bevoegde rijscholen of rijinstructeurs. Wanneer deze proef precies wordt geïntroduceerd, is nog niet duidelijk. Of Nederland hier ook aan mee gaat werken, kan een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog niet zeggen. “Wij hebben nog geen officiële bevestiging gezien van dit voorstel. Wij wachten dit eerst af.”

Aanpassing Rijbewijsrichtlijn

Daarnaast komt er een aanpassing van de Rijbewijsrichtlijn. Hierdoor wordt de beperking tot automatische versnellingsbak afgeschaft wanneer de rijbewijsbezitter een ander rijbewijs heeft voor een handgeschakeld voertuig. Het gaat om bestuurders die een rijbewijs met code 78 hebben gehaald voor de categorieën BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E. Hun bevoegdheid zal worden uitgebreid tot handmatig schakelen als ze een onbeperkt rijbewijs voor handgeschakelde versnellingsbak hebben in een van deze andere categorieën.

Speculeren

Er wordt al langere tijd gespeculeerd over de aanpassing van de automaatcode. De discussie kwam met name op gang na uitspraken van Dieter Quentin, voorzitter van de Duitse branchevereniging voor rijscholen, op het Fahrlehrerkongress in november. Hij kondigde daar aan dat de automaatcode op het rijbewijs komt te vervallen. Hoe en wanneer, dat was nog niet bekend.

De automaatcode zorgt er nu nog voor dat leerlingen en instructeurs huiverig zijn om voor een elektrische lesauto te kiezen, die standaard een automatische versnellingsbak heeft. “Jongeren worden nu opgeleid in auto’s die binnenkort niemand meer wil hebben”, aldus Quentin tijdens het congres.

Vorig jaar tijdens de Nationale Rijschooldag lieten de Nederlandse rijschoolhouders zich ook positief uit over afschaffen van de automaatcode. De invoering van één rijbewijs voor zowel automaat- als schakelauto’s komt niet alleen het milieu maar ook de verkeersveiligheid ten goede, was de algemene opinie.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Europa experimenteert met afschaffing automaatcode rijbewijs”

Rudy Frederiks|20.06.19|14:17

waarom een (dure) training voor iets dat binnenkort toch wordt afgeschaft?

Deniz Demirel|05.06.20|13:19

Ik wil helemaal niet schakel rijden…. pure onzin.
Waarom moeilijk doen als de auto een onnodige handeling voor me kan doen?
Alles wordt digitaal en ”smart”, waarom niet de auto???????

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.