Foto: Robin Utrecht / ANP

Rijschool Aalbregt na sluiting nu ook officieel failliet; doorstart onderzocht

2019-07-01 13:41:01 DEN HAAG - Rij-instructeurs en mensen die zich gedupeerd voelen door rijschoolhouder Ferry Aalbregt uit Zoetermeer, demonstreren in Den Haag. Zij willen een vangnet voor kleine rijscholen en gedupeerde leerlingen en dat er strengere eisen komen om een rijschool te kunnen beginnen. De eigenaar van de in opspraak geraakte autorijschool bleek plots failliet waardoor veel commotie ontstond. ANP ROBIN UTRECHT

Nadat Verkeersschool Aalbregt in Zoetermeer er vorige week na ernstige financiële problemen abrupt mee stopte, is het bedrijf nu ook failliet verklaard. Het faillissement is dinsdag uitgesproken door de rechtbank in Den Haag en een dag later is de uitspraak gepubliceerd op rechtspraak.nl. Er is een curator in Den Haag benoemd, die onder meer onderzoekt of er mogelijkheden zijn voor een doorstart van de activiteiten van de rijschool. Ook kijkt hij of er onderdelen verkocht kunnen worden.

Aalbregt had zes werknemers in dienst, zo blijkt uit een eerste bericht van curator Tideman van Cees Advocaten. Hun arbeidsovereenkomst wordt opgezegd vanwege het faillissement. Verder werkte de rijschool met zzp’ers als rijinstructeur. Een van de eerste taken van de curator is om alle schulden in kaart te brengen. Daarom roept hij schuldeisers op hun vorderingen schriftelijk bij het kantoor in te dienen. Ook gedupeerde leerlingen kunnen zich bij de curator melden.

Onderzoek oorzaak faillissement

Ook bekijkt Tideman of hij iets kan regelen voor de gedupeerde leerlingen, in samenwerking met andere rijscholen. Daarnaast zal de curator onderzoek doen naar de oorzaak van het faillissement en eventuele onregelmatigheden. Mogelijk wordt er op korte termijn een informatiebijeenkomst georganiseerd voor gedupeerden van de failliete rijschool.

De sluiting van de rijschool beheerste de afgelopen dagen alle media. Het bedrijf laat een spoor van gedupeerde leerlingen, rijinstructeurs en bedrijven waarmee het zakendeed achter. Om hoeveel leerlingen het precies gaat is niet helemaal duidelijk. Er werd aanvankelijk gesproken over vierduizend leerlingen, een aantal dat rijschoolhouder Ferry Aalbregt zelf een paar weken geleden nog genoemd heeft in gesprekken met zijn brancheorganisatie VRB. In een interview met Omroep West afgelopen weekend zei hij dat dat aantal niet klopte. Vierduizend zou het totale aantal leerlingen zijn van de afgelopen vijf jaar dat de rijschool heeft bestaan. Een deel daarvan heeft dus inmiddels allang een rijbewijs.

Demonstratie en petitie

Een groep van ongeveer honderd boze leerlingen en instructeurs, die allemaal nog geld van Aalbregt tegoed hebben, trok maandag naar Den Haag om bij de politiek aandacht te vragen voor hun zaak. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA), die Kamervragen heeft gesteld over de problemen met de rijschool, stond hen te woord en nam hun eisen in ontvangst. Van Dijk wil onder meer dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur bekijkt of er geen extra eisen gesteld moeten worden aan rijscholen. Ook vroeg hij of de bewindsvrouw nu eindelijk werk wil maken van het kwaliteitskeurmerk en het klachtenmeldpunt waar de PvdA in een – aangenomen – motie al in 2014 om vroeg.

Eind vorige week startte een aantal gedupeerden een petitie, waarin eveneens gevraagd wordt om keurmerk vanuit de overheid en daarnaast een garantiefonds. Die petitie is inmiddels bijna 1.700 keer ondertekend. De politie ontving enkele honderden meldingen van mensen die benadeeld zijn door Aalbregt.

De rijschoolhouder zelf is ondergedoken. Hij zei in een verklaring op zijn site en in het interview met Omroep West dat hij van alle kanten bedreigd wordt. De politie riep iedereen op om op social media te stoppen met bedreigingen aan het adres van Aalbregt.

Afrijden

Deze week kunnen kandidaten die lessen volgden bij Aalbregt en rijexamen zouden doen, nog afrijden. Ze moeten dan wel zelf een lesauto regelen. De examens waren betaald. Na vrijdag is dat niet meer zo. Het CBR is bezig om alle ingeplande kandidaten te benaderen. In overleg wordt bepaald of een kandidaat zijn plek wil behouden of liever een andere afspraak wil maken. “Waar mogelijk helpen we kandidaten daarbij. Het examengeld moet dan nog wel betaald worden”, aldus het CBR. In totaal ging het om 300 gereserveerde examens sinds de sluiting van Verkeersschool Aalbregt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

3 reacties op “Rijschool Aalbregt na sluiting nu ook officieel failliet; doorstart onderzocht”

Domingos First|04.07.19|16:26

Ik vind dat VRB zich moet schamen.
zijerkennen toch die rijschool,of niet. Waarom hebben ze hier. niet kunnen ingrijpen.
ik had de voorzitter gebeld over die onbeperkt lessen 0nbeperkt rijexamen.
ik heb aangegeven dat dit voor problemen zou zorgen, maar zij namen mij niet sereus Alle leerlinen gingen daar lessen lessen omdat er een logo staat van het VRB.

Nu weigeren ze iets te doen voor die klanten Schaam je

Rijleschool First Amsterdam
Bovag Erkend

Domingos First|04.07.19|16:26

blijkbaar.
uur me haar hierover gepraat geen resultaat.
ik vroeg haar of dit normal was. Volgens haar kunnen zij niets tegen doen.
ik denk als je een onderneming erkend, dan moet je ook ingrijpen waanneer iets niet klopt.
De VRB had dit kunnen voorkomen.

em nu doen ze of hun neus bloedt.

Arnold van Kampen|04.07.19|21:50

Dat onberperkt examens en lessen kan helemaal niet.
Je kunt een paard wel naar het water brengen, maar je kunt
niet maken dat hij drinkt.

Het lijkt dus op een piramidespel:
De verliezen van de eersten worden betaald met de inleg
van degenen die later inleggen.
Op het eind zorg je ervoor dat je met de laatste inleg
maakt dat je wegkomt.
En failliet natuurlijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.