Zzp’ers mogen prijsafspraken maken over minimuminkomen

Zelfstandigen mogen voortaan prijsafspraken maken met elkaar om zo hogere tarieven af te dwingen en tot een minimuminkomen te komen. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor. De ACM maakt zich normaal gezien hard voor het tegengaan van prijsafspraken. 

Dat zzp’ers voortaan prijsafspraken mogen maken is te lezen in de ‘concept-Leidraad tariefafspraken zzp’ers’ van de ACM. Deze Leidraad sluit aan bij de initiatieven van het kabinet om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren.

Het gaat niet om alle zzp’ers, maar vooral om de groep die zich gedwongen ziet zulke lage prijzen te vragen dat ze niet een bestaansminimum op kunnen bouwen en de groep zzp’ers die als enige bedrijfsactiviteit de levering van diensten door middel van hun eigen arbeid hebben.

Het kabinet heeft aangekondigd dat zij in 2021 een wettelijk minimumtarief voor zzp’ers van 16 euro per uur gaat invoeren. Hiermee wil het kabinet zzp’ers beschermen tegen armoede en voorkomen dat zij tegen een te laag tarief werken. Ook voorkomt het dat opdrachtgevers alleen vanwege lagere kosten kiezen om zelfstandigen. Omdat het kabinet dit voornemen heeft, zal de ACM in de periode voor invoering van het minimumtarief geen boetes opleggen bij afspraken tussen zzp’ers om dit minimumtarief nu al te realiseren.

Inkomen verbeteren

Op dit moment is het verboden voor zelfstandigen op collectieve prijsafspraken te maken, omdat zo oneerlijke concurrentie ontstaat en de prijs voor de consument hoger uit kan vallen. De Leidraad moet laten zien welke ruimte is er binnen de mededingingswet om wel afspraken te maken en zo het inkomen te verbeteren. 

Zelfstandigen kunnen dit doen door:  

  • Met hun opdrachtgevers gezamenlijk afspreken dat een hoger minimumtarief nodig is om op een bestaansminimum te komen.
  • “Zij-aan-zij” te werken met werknemers en daardoor geen onderneming zijn in de zin van de Mededingingswet
  • Onderling af te spreken om het door het kabinet aangekondigde wettelijke minimumtarief in de periode voor de invoering daarvan al te waarborgen; 
  • Met een kleine groep afspraken willen maken.

Geen wettelijk minimumloon 

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Wij willen markten goed laten werken voor mensen en bedrijven. Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen.”

Zelfstandigen vallen niet onder een cao, en kunnen dus ook niet terugvallen op rechten die binnen een sector in de cao zijn vastgelegd. Ook geldt voor zzp’ers geen wettelijk minimumloon. 

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Zzp’ers mogen prijsafspraken maken over minimuminkomen”

#BAAS|27.07.19|11:03

Die branche organisatie die dit hard gaat maken, zou opeens heel veel leden kunnen krijgen. Maar zzp’ers in de randstad zullen dit nooit durven, bang zichzelf uit de markt te prijzen. Wettelijk verplichtte minimum lesprijs is de enige echte oplossing.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zzp’ers mogen prijsafspraken maken over minimuminkomen | RijschoolPro

Zzp’ers mogen prijsafspraken maken over minimuminkomen

Zelfstandigen mogen voortaan prijsafspraken maken met elkaar om zo hogere tarieven af te dwingen en tot een minimuminkomen te komen. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor. De ACM maakt zich normaal gezien hard voor het tegengaan van prijsafspraken. 

Dat zzp’ers voortaan prijsafspraken mogen maken is te lezen in de ‘concept-Leidraad tariefafspraken zzp’ers’ van de ACM. Deze Leidraad sluit aan bij de initiatieven van het kabinet om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren.

Het gaat niet om alle zzp’ers, maar vooral om de groep die zich gedwongen ziet zulke lage prijzen te vragen dat ze niet een bestaansminimum op kunnen bouwen en de groep zzp’ers die als enige bedrijfsactiviteit de levering van diensten door middel van hun eigen arbeid hebben.

Het kabinet heeft aangekondigd dat zij in 2021 een wettelijk minimumtarief voor zzp’ers van 16 euro per uur gaat invoeren. Hiermee wil het kabinet zzp’ers beschermen tegen armoede en voorkomen dat zij tegen een te laag tarief werken. Ook voorkomt het dat opdrachtgevers alleen vanwege lagere kosten kiezen om zelfstandigen. Omdat het kabinet dit voornemen heeft, zal de ACM in de periode voor invoering van het minimumtarief geen boetes opleggen bij afspraken tussen zzp’ers om dit minimumtarief nu al te realiseren.

Inkomen verbeteren

Op dit moment is het verboden voor zelfstandigen op collectieve prijsafspraken te maken, omdat zo oneerlijke concurrentie ontstaat en de prijs voor de consument hoger uit kan vallen. De Leidraad moet laten zien welke ruimte is er binnen de mededingingswet om wel afspraken te maken en zo het inkomen te verbeteren. 

Zelfstandigen kunnen dit doen door:  

  • Met hun opdrachtgevers gezamenlijk afspreken dat een hoger minimumtarief nodig is om op een bestaansminimum te komen.
  • “Zij-aan-zij” te werken met werknemers en daardoor geen onderneming zijn in de zin van de Mededingingswet
  • Onderling af te spreken om het door het kabinet aangekondigde wettelijke minimumtarief in de periode voor de invoering daarvan al te waarborgen; 
  • Met een kleine groep afspraken willen maken.

Geen wettelijk minimumloon 

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Wij willen markten goed laten werken voor mensen en bedrijven. Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen.”

Zelfstandigen vallen niet onder een cao, en kunnen dus ook niet terugvallen op rechten die binnen een sector in de cao zijn vastgelegd. Ook geldt voor zzp’ers geen wettelijk minimumloon. 

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Zzp’ers mogen prijsafspraken maken over minimuminkomen”

#BAAS|27.07.19|11:03

Die branche organisatie die dit hard gaat maken, zou opeens heel veel leden kunnen krijgen. Maar zzp’ers in de randstad zullen dit nooit durven, bang zichzelf uit de markt te prijzen. Wettelijk verplichtte minimum lesprijs is de enige echte oplossing.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.