Foto: www.verkeersschool-aalbregt.com

Update dossier Aalbregt: geen doorstart, inboedel wordt verkocht 

Alle bezittingen zijn in kaart gebracht en een deel van de boedel is al verkocht. De oorzaak van het faillissement van Verkeersschool Aalbregt wordt nog altijd onderzocht. Een update van het dossier. 

Op dinsdag 2 juli 2019 sprak de rechtbank Den Haag het faillissement uit van de heer F. Aalbregt handelend onder de naam Verkeersschool Aalbregt. Inmiddels is duidelijk dat er definitief geen doorstart komt. Klanten van de rijschool die een lespakket hebben gekocht en nog lessen tegoed hebben, kunnen deze lessen niet meer volgen. Zij zijn vrij om over te stappen naar een andere rijschool van hun keuze. Voor de schade die zij hierdoor lijden kunnen zij een vordering indienen bij de curator.

De rijschool is opgericht in 2014, je kon er terecht voor rijbewijs A en B. Aalbregt had zes werknemers in dienst en werkte daarnaast met zzp’ers als rijinstructeur. Zelf had hij vooral een coördinerende rol. 

Bezittingen

De curator en zijn medewerkers hebben de afgelopen weken alle bezittingen van Aalbregt, zijn echtgenote en de verkeersschool in kaart gebracht. Naast een woonhuis, de inboedel van de vakantiewoning in Spanje en de inrichting van een lunchroom van de echtgenote van gefailleerde, gaat het voornamelijk om inventaris en voertuigen: motorfietsen, lesauto’s en diverse oldtimers. De zaken bevonden zich op verschillende locaties en diverse voertuigen waren in gebruik van, of opgeslagen bij, derden met wie gefailleerde zaken deed. Een aantal van hen weigerde aanvankelijk afgifte met een beroep op een zogenaamd retentierecht, vanwege het feit dat zij geld tegoed hebben van gefailleerde. Op de zaken is ook een pandrecht gevestigd van een tweetal financiële instellingen die aan gefailleerde krediet hebben verleend. De curator heeft rechterlijke machtiging gevraagd om de retentierechten te doorbreken en inmiddels vrijwel alle bezittingen veilig gesteld. 

Oldtimer in de VS 

Een klein deel van de zaken, zoals de inboedel van de vakantiewoning in Spanje en een oldtimer die nog in de Verenigde Staten stond, zijn in overleg met de pandhouders en met toestemming van de rechter-commissaris onderhands verkocht. Dit betroffen geen waardevolle zaken en de opbrengst is bescheiden. De pandhouders kunnen zich bij voorrang op de opbrengst verhalen. Wel dragen zij een percentage van de opbrengst af ten behoeve van de algemene faillissementskosten.

Over de verkoop van de inrichting van de lunchroom is de curator nog in onderhandeling. De overige zaken zullen via een internetveiling georganiseerd door Troostwijk Veilingen B.V. worden geveild. De veiling gaat naar verwachting begin september van start. Het huis van Aalbregt wordt waarschijnlijk ook in september verkocht. 

Oorzaak

De curator voert een onderzoek uit naar de oorzaak van het faillissement. Dat onderzoek neemt enige tijd in beslag en de curator wil niet vooruitlopen op de bevindingen uit dat onderzoek. Opmerkelijk: hij geeft aan bij het onderzoek ook aandacht te schenken aan de rol van de geruchtenstroom in het faillissement. Eerder sprak hij over ‘fake news’ wat de ronde deed voorafgaand aan het faillissement. Mogelijk hebben de geruchten gezorgd voor een sneeuwbaleffect. 

Informatie voor schuldeisers

Wie geld tegoed heeft van de verkeersschool kan bewijsstukken indienen bij de curator. Er is een ‘groot aantal vorderingen’ ingediend en vanwege de hoeveelheid duurt het even om alles te verwerken. De curator geeft aan op termijn iedereen te antwoorden, maar ook dat er weinig reden is voor optimisme. Het is uitgesloten dat er op korte termijn betalingen aan schuldeisers zullen plaatsvinden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.