5 miljoen euro voor slimme laadpalen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) trekt 5 miljoen euro uit om gemeenten te subsidiëren bij de aanleg van slimme laadpalen voor elektrische auto’s. Met het geld komen in 21 Nederlandse gemeenten door heel Nederland laadpleinen met in totaal 472 slimme laadpunten.

Van Veldhoven: “Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal. Ik wil daarom niet alleen meer laadpalen, maar ook slimmere. Deze laadpalen zijn de toekomst. Ze ontlasten het stroomnet, benutten groene stroom beter en maken het laden van je auto nog voordeliger. Daarom wil ik de aanleg ervan versnellen. Het laden van je elektrische auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon.”

Teruglevering

“De aan de slimme laadpaal gekoppelde auto slaat het overschot aan duurzaam opgewekte stroom op. Vervolgens wordt op piekmomenten de stroom teruggeleverd aan het net. Door de auto als buffer te gebruiken, kan groene stroom efficiënter worden ingezet en wordt het elektriciteitsnet ontlast”, aldus het ministerie. “Om te voorkomen dat elektrische auto’s onverwacht leeg zijn na het ontladen, stelt het voertuig een deel van de accucapaciteit beschikbaar teruglevering aan het elektriciteitsnet. De eigenaar geeft hier toestemming voor en bepaalt zelf hoeveel elektriciteit  van de auto gebruikt mag worden.”

1.600 laadpunten in Utrecht

Dankzij de subsidie kunnen 21 gemeenten aan de slag met de aanleg van de nieuwe laadpleinen, waarvan de eerste in 2020 klaar zijn voor gebruik. Utrecht is één van die gemeenten. Wethouder Victor Everhardt: “Naar schatting rijden er in Utrecht 12.000 elektrische auto’s rond in 2020. Om deze auto’s allemaal te kunnen laden zijn er ongeveer 1.600 laadpunten nodig. De laadpleinen zijn dus essentieel om de groei in de vraag naar laadpunten de komende jaren aan te kunnen. Daarnaast zijn de laadpalen die op deze pleinen komen te staan geschikt om lokale duurzaam opgewekte stroom in deelauto’s op te slaan en later terug te geven aan het elektriciteitsnet. Daarmee leveren deze laadpleinen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia.

1 reactie op “5 miljoen euro voor slimme laadpalen”

Wim de Jong|03.09.19|22:07

zonde geld…… laten ze het liever investeren in de uitrol en stimulatie van waterstof pompstations. Mits groen gemaakt( waterstof winnen via opgewekte energie via windmolens) is het nog minder milieu belastend. België bijv heeft al een redelijk dekkend netwerk waar je waterstof kan tanken, en Nederland totaal 5-6. recent onderzoek heeft uitgewezen dat elektrisch rijdend, als je alles meerekent, nog vervuilender is dan benzine, zelfs diesel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

5 miljoen euro voor slimme laadpalen | RijschoolPro

5 miljoen euro voor slimme laadpalen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) trekt 5 miljoen euro uit om gemeenten te subsidiëren bij de aanleg van slimme laadpalen voor elektrische auto’s. Met het geld komen in 21 Nederlandse gemeenten door heel Nederland laadpleinen met in totaal 472 slimme laadpunten.

Van Veldhoven: “Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal. Ik wil daarom niet alleen meer laadpalen, maar ook slimmere. Deze laadpalen zijn de toekomst. Ze ontlasten het stroomnet, benutten groene stroom beter en maken het laden van je auto nog voordeliger. Daarom wil ik de aanleg ervan versnellen. Het laden van je elektrische auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon.”

Teruglevering

“De aan de slimme laadpaal gekoppelde auto slaat het overschot aan duurzaam opgewekte stroom op. Vervolgens wordt op piekmomenten de stroom teruggeleverd aan het net. Door de auto als buffer te gebruiken, kan groene stroom efficiënter worden ingezet en wordt het elektriciteitsnet ontlast”, aldus het ministerie. “Om te voorkomen dat elektrische auto’s onverwacht leeg zijn na het ontladen, stelt het voertuig een deel van de accucapaciteit beschikbaar teruglevering aan het elektriciteitsnet. De eigenaar geeft hier toestemming voor en bepaalt zelf hoeveel elektriciteit  van de auto gebruikt mag worden.”

1.600 laadpunten in Utrecht

Dankzij de subsidie kunnen 21 gemeenten aan de slag met de aanleg van de nieuwe laadpleinen, waarvan de eerste in 2020 klaar zijn voor gebruik. Utrecht is één van die gemeenten. Wethouder Victor Everhardt: “Naar schatting rijden er in Utrecht 12.000 elektrische auto’s rond in 2020. Om deze auto’s allemaal te kunnen laden zijn er ongeveer 1.600 laadpunten nodig. De laadpleinen zijn dus essentieel om de groei in de vraag naar laadpunten de komende jaren aan te kunnen. Daarnaast zijn de laadpalen die op deze pleinen komen te staan geschikt om lokale duurzaam opgewekte stroom in deelauto’s op te slaan en later terug te geven aan het elektriciteitsnet. Daarmee leveren deze laadpleinen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia.

1 reactie op “5 miljoen euro voor slimme laadpalen”

Wim de Jong|03.09.19|22:07

zonde geld…… laten ze het liever investeren in de uitrol en stimulatie van waterstof pompstations. Mits groen gemaakt( waterstof winnen via opgewekte energie via windmolens) is het nog minder milieu belastend. België bijv heeft al een redelijk dekkend netwerk waar je waterstof kan tanken, en Nederland totaal 5-6. recent onderzoek heeft uitgewezen dat elektrisch rijdend, als je alles meerekent, nog vervuilender is dan benzine, zelfs diesel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.