Lesautotoertocht geeft leerlingen 250 kilometer rijervaring 

Inhalen, fileparkeren, met een pontje over het water, haarspeldbochten rijden, de hellingproef. Het komt allemaal aan bod tijdens de Lesautotoertocht op 19 oktober, een initiatief van Leendert Roos van rijschool Lessen bij Leendert. Met maximaal tien lesauto’s gaat de groep een hele zaterdag op pad om zo’n 250 tot 300 kilometers te maken. 

“Het is mooi om leuke dingen te doen, waar je ook nog eens wat van leert,” legt Leendert Roos desgevraagd uit. “Leerlingen kunnen best onzeker zijn, zeker richting het examen. Als ze een hele dag kunnen rijden, allerlei technieken oefenen en ondertussen veel fun hebben, geef je ze een enorme boost mee.” Roos, die een rijschool heeft in Radio Kootwijk bij Apeldoorn, wil méér doen dan focussen op het examen en wat je daarvoor moet kunnen. “Ik wil dat leerlingen goed leren autorijden en het plezier daarvan ervaren. De lesautotoerdag is voor leerlingen die méér willen dan leren wat nodig is om te slagen.” 

Nieuwe impuls 

De instructeur hoopt met zijn initiatief een nieuwe impuls aan de rijschoolbranche te geven. “Dit heeft wel een serieuze ondertoon”, zegt hij. “Het werk van een rijinstructeur is grotendeels lesuren draaien en daar een factuur voor sturen. Ik denk dat de branche wel wat nieuwe impulsen kan gebruiken, om het voor zowel leerlingen als de instructeurs leuker en afwisselender te maken. Met de toer geef je een andere invulling aan je lesuren, terwijl je toch bezig bent met rijonderwijs.” 

De lesautotoertocht is voor gevorderde leerlingen, die bijvoorbeeld al de bijzondere verrichtingen hebben gehaald. “Er moet al enig zicht op het examen zijn”, zegt Roos. Leerlingen van zijn eigen rijschool rijden mee, maar iedereen is welkom. Wie instapt betaalt een lesprijs van 29,50 euro per uur; de toer is inclusief eten en drinken. De lunch wordt gedaan bij een middeleeuws kasteel. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Roos zegt enthousiast: “het gaat sowieso door en hopelijk is dit een eerste editie en gaan we vaker een lange rit maken.” 

Afwisselen 

De route die Roos heeft uitgestippeld voor deze eerste lesautotoertocht is zo’n 250 tot 300 kilometer, afhankelijk van hoe vlot het verkeer is en hoe oefeningen gaan. De dag begint om 9.30 in Apeldoorn en duurt tot ongeveer 17.30. In iedere lesauto zit een instructeur en maximaal drie leerlingen. De leerlingen wisselen elkaar af, zodat zij allemaal een aantal uren de handen aan het stuur hebben. “Ook de tijd dat zij niet aan het stuur zitten, leren ze bij”, zegt Roos. “We vragen leerlingen de telefoon uit te zetten en dus mono te rijden, ook door meekijken en -rijden leer je. Zo zien zij hoe ver ze zelf al zijn en op welke punten ze hun techniek nog kunnen verbeteren.” 

Roos heeft voor de lesautotoertocht de samenwerking opgezocht met gelijkgestemde rijscholen. Hij verzorgt al het regelwerk achter de schermen, zet de route uit en doet de administratieve afhandeling. Er is nog plek voor rijscholen om aan te sluiten. De route voor de eerste toer heeft Roos al helemaal uitgezet, de komende tijd gaat hij nog testrijden. 

Rolls Royce

De rijinstructeur geeft met de toer een originele invulling aan rijlessen. Dat doet hij ook met lessen in een Rolls Royce. “De perfecte auto om mee in de file te staan”, lacht Roos. “Het is een hele zware auto, dus optrekken en afremmen gaat anders dan in een andere auto. Je leert in deze auto anticiperen. Natuurlijk heb je ook veel bekijks en dat is voor leerlingen een mooie ervaring.” Naast de Rolls rijdt Roos in een Volvo V40 en een V40 Cross Country. 

De lesautotoertocht kan trouwens in de Rolls Royce worden gereden, als er leerlingen zijn die dat willen. Roos: “De uurprijs wordt weliswaar iets hoger, maar dan wordt het helemaal een dag om nooit te vergeten.” 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Lesautotoertocht geeft leerlingen 250 kilometer rijervaring ”

Henk Coolen|03.10.19|11:23

Zoiets doe ik al jaren. Noem het rondje Nederland. Ga 18 oktober weer met 3 ll op pad om zoveel mogelijk voetbalstadions te bezoeken.
Blijft leuk

Erwin Fronenbroek|03.10.19|16:40

Mooi initiatief zo’n toertocht. Met elkaar ervaringen opdoen en delen. Helaas voor deze keer verhinderd maar hopelijk bij de volgende ronde aanwezig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.