Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Fier overeind’

De faillissementsgarantie Bovag-rijscholen stopt eind dit jaar. De 75 cent per leerling was niet genoeg om de regeling overeind te houden, maar meer inleggen bleek ook geen optie. Het stopzetten zorgde voor opzeggers bij de branchevereniging. Volgens Frank Hoornenborg van Bovag is er echter reden genoeg om lid te blijven. 

“Met pijn in ons hart moeten we afscheid nemen van de faillissementsregeling voor de Bovag-rijscholen. Dat besluit is uiteraard niet halsoverkop genomen. De discussie over de toekomst van het fonds is enkele jaren geleden al op gang gekomen. Sterker nog: er is altijd al discussie geweest, ook toen de regeling een jaar of tien geleden in het leven werd geroepen.

Zo’n fonds kan namelijk niet bestaan op basis van vrijwilligheid. En iedereen zal dan dus mee moeten betalen. Althans: de inleg zou door de leerling moeten worden betaald. Dat blijkt echter een lastige boodschap in een markt die stijf staat van de concurrentie. Om alle Bovag-leden mee te krijgen werd gekozen voor een laag bedrag van 75 cent per eerste examen als inleg, met daarbij de tip vanuit Bovag om dit nadrukkelijk inzichtelijk te maken richting klanten.

Nieuwe opzet werd afgeschoten

Bovag tastte in de buidel voor de promotie van het fonds, want de regeling is echt een ‘unique selling point’. Na verloop van tijd bleek die 75 cent echter bij lange na niet voldoende en enkele grote faillissementen zetten het fonds op een paar ton achterstand. Nieuwe berekeningen toonden aan dat er gemiddeld minimaal het tienvoudige moest worden ingelegd om de regeling levensvatbaar te houden. Na vele sessies met Bovag-leden in het hele land werd de nieuwe opzet alsnog afgeschoten. Maar linksom of rechtsom moet er nu eenmaal meer geld in de pot. Alle mogelijkheden zijn onder de loep genomen en uiteindelijk bleek opheffing van het fonds de enige uitweg.

Veel leden waren -net als ik- teleurgesteld over het besluit, andere juichten het toe en voor sommige was het reden het lidmaatschap op te zeggen. We hebben een belangrijke aanbouw weggenomen, maar het huis staat nog altijd fier overeind. De kernwaarden van Bovag blijven als een paal boven water staan, net zoals we die ook al hadden vóór de start van het fonds: zekerheid, betrouwbaarheid en vakmanschap.

Gebrek aan eenheid

Er zijn ruim voldoende redenen om lid te blijven en te worden. Allereerst natuurlijk het ijzersterke merk dat bij vrijwel elke Nederlander bekend is en regelmatig via reclame- en PR-campagnes de revue passeert. Zo zijn we nu weer volop bezig met een campagne in samenwerking met AutoWeek. Daarnaast de zéér professionele ondersteuning voor ondernemers door een groot apparaat van professionals op elk denkbaar gebied. De op maat gesneden verzekeringen van Bovemij, de financiële voordelen van de Bovag Ledenwinkel, de algemene voorwaarden die met consumentenorganisaties zijn afgestemd, de kosteloze bemiddeling en de onafhankelijke geschillencommissie. En zeker niet onbelangrijk: aansluiting bij Bovag geeft u als individuele ondernemer een stem in de collectieve belangenbehartiging.

Op dit moment is het gebrek aan eenheid in onze branche de belangrijkste barrière om in Den Haag doorslaggevende invloed uit te kunnen oefenen. Lidmaatschap helpt dus niet alleen uzelf verder, maar ook de hele sector.”

Lees ook: 

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Fier overeind’ | RijschoolPro

Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Fier overeind’

De faillissementsgarantie Bovag-rijscholen stopt eind dit jaar. De 75 cent per leerling was niet genoeg om de regeling overeind te houden, maar meer inleggen bleek ook geen optie. Het stopzetten zorgde voor opzeggers bij de branchevereniging. Volgens Frank Hoornenborg van Bovag is er echter reden genoeg om lid te blijven. 

“Met pijn in ons hart moeten we afscheid nemen van de faillissementsregeling voor de Bovag-rijscholen. Dat besluit is uiteraard niet halsoverkop genomen. De discussie over de toekomst van het fonds is enkele jaren geleden al op gang gekomen. Sterker nog: er is altijd al discussie geweest, ook toen de regeling een jaar of tien geleden in het leven werd geroepen.

Zo’n fonds kan namelijk niet bestaan op basis van vrijwilligheid. En iedereen zal dan dus mee moeten betalen. Althans: de inleg zou door de leerling moeten worden betaald. Dat blijkt echter een lastige boodschap in een markt die stijf staat van de concurrentie. Om alle Bovag-leden mee te krijgen werd gekozen voor een laag bedrag van 75 cent per eerste examen als inleg, met daarbij de tip vanuit Bovag om dit nadrukkelijk inzichtelijk te maken richting klanten.

Nieuwe opzet werd afgeschoten

Bovag tastte in de buidel voor de promotie van het fonds, want de regeling is echt een ‘unique selling point’. Na verloop van tijd bleek die 75 cent echter bij lange na niet voldoende en enkele grote faillissementen zetten het fonds op een paar ton achterstand. Nieuwe berekeningen toonden aan dat er gemiddeld minimaal het tienvoudige moest worden ingelegd om de regeling levensvatbaar te houden. Na vele sessies met Bovag-leden in het hele land werd de nieuwe opzet alsnog afgeschoten. Maar linksom of rechtsom moet er nu eenmaal meer geld in de pot. Alle mogelijkheden zijn onder de loep genomen en uiteindelijk bleek opheffing van het fonds de enige uitweg.

Veel leden waren -net als ik- teleurgesteld over het besluit, andere juichten het toe en voor sommige was het reden het lidmaatschap op te zeggen. We hebben een belangrijke aanbouw weggenomen, maar het huis staat nog altijd fier overeind. De kernwaarden van Bovag blijven als een paal boven water staan, net zoals we die ook al hadden vóór de start van het fonds: zekerheid, betrouwbaarheid en vakmanschap.

Gebrek aan eenheid

Er zijn ruim voldoende redenen om lid te blijven en te worden. Allereerst natuurlijk het ijzersterke merk dat bij vrijwel elke Nederlander bekend is en regelmatig via reclame- en PR-campagnes de revue passeert. Zo zijn we nu weer volop bezig met een campagne in samenwerking met AutoWeek. Daarnaast de zéér professionele ondersteuning voor ondernemers door een groot apparaat van professionals op elk denkbaar gebied. De op maat gesneden verzekeringen van Bovemij, de financiële voordelen van de Bovag Ledenwinkel, de algemene voorwaarden die met consumentenorganisaties zijn afgestemd, de kosteloze bemiddeling en de onafhankelijke geschillencommissie. En zeker niet onbelangrijk: aansluiting bij Bovag geeft u als individuele ondernemer een stem in de collectieve belangenbehartiging.

Op dit moment is het gebrek aan eenheid in onze branche de belangrijkste barrière om in Den Haag doorslaggevende invloed uit te kunnen oefenen. Lidmaatschap helpt dus niet alleen uzelf verder, maar ook de hele sector.”

Lees ook: 

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.