Ook mensen met autisme mogen nu medicatie gebruiken in het verkeer

Psychostimulantia zijn vanaf nu toegestaan in het verkeer voor mensen met een autisme-diagnose. Voorheen gold dit alleen voor mensen met een ADHD-diagnose of een slaapstoornis. Onder bepaalde voorwaarden mag nu iedereen die de medicatie slikt deelnemen aan het verkeer.

In de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’ staan de eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid voor het besturen van een voertuig beschreven. De regeling is onlangs aangepast in het voordeel van mensen met autisme.

Psychostimulantia zijn medicijnen met een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Het gaat om de middelen methylfenidaat (zoals Ritalin), dexamfetamine, atomoxetine en modafinil. Onlangs adviseerde de Gezondheidsraad in een rapport om het (therapeutische) gebruik van psychostimulantia onder voorwaarden ook toe te staan voor mensen met een andere diagnose dan ADHD of een slaapstoornis. Dit advies is nu overgenomen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Autisme in het verkeer

‘Dit is een belangrijke stap als het gaat om gelijke rechten voor automobilisten met autisme in het verkeer’, zegt NVA-directeur Karol Henke. De Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft zich ingezet om deze wijziging te realiseren. Voorheen zagen mensen met autisme zich genoodzaakt om een ‘extra’ diagnose ADHD te bemachtigen om zo alsnog te mogen autorijden, schrijft de vereniging in een toelichting. “Relatief veel mensen met autisme hebben ook kenmerken van ADHD; zij kunnen om die reden ook veel baat hebben bij een therapeutische behandeling met psychostimulantia.”

Voorwaardes

Een voorwaarde is onder meer dat iemand geen bijwerkingen (meer) ervaart die een gevaar kunnen opleveren in het verkeer. Bij amfetamine en dexamfetamine moet de gebruiker daarnaast in elk geval drie dagen wachten voordat hij of zij weer deelneemt aan het verkeer. Bovendien is bij deze twee middelen in het verkeer nog altijd de Opiumwet van toepassing. Het gebruik van amfetamine en dexamfetamine in het verkeer kan worden aangetoond door middel van de nieuwe speekseltest die de verkeerspolitie sinds 2017 gebruikt.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Ook mensen met autisme mogen nu medicatie gebruiken in het verkeer”

Brigitte Halberstadt|29.11.19|10:35

Autisme in het Verkeer; eindelijk goed half nieuws.
Hoe zit het nu, dan met andere autisme vormen, zoals PDD-NOS
en medicatie?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ook mensen met autisme mogen nu medicatie gebruiken in het verkeer | RijschoolPro

Ook mensen met autisme mogen nu medicatie gebruiken in het verkeer

Psychostimulantia zijn vanaf nu toegestaan in het verkeer voor mensen met een autisme-diagnose. Voorheen gold dit alleen voor mensen met een ADHD-diagnose of een slaapstoornis. Onder bepaalde voorwaarden mag nu iedereen die de medicatie slikt deelnemen aan het verkeer.

In de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’ staan de eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid voor het besturen van een voertuig beschreven. De regeling is onlangs aangepast in het voordeel van mensen met autisme.

Psychostimulantia zijn medicijnen met een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Het gaat om de middelen methylfenidaat (zoals Ritalin), dexamfetamine, atomoxetine en modafinil. Onlangs adviseerde de Gezondheidsraad in een rapport om het (therapeutische) gebruik van psychostimulantia onder voorwaarden ook toe te staan voor mensen met een andere diagnose dan ADHD of een slaapstoornis. Dit advies is nu overgenomen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Autisme in het verkeer

‘Dit is een belangrijke stap als het gaat om gelijke rechten voor automobilisten met autisme in het verkeer’, zegt NVA-directeur Karol Henke. De Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft zich ingezet om deze wijziging te realiseren. Voorheen zagen mensen met autisme zich genoodzaakt om een ‘extra’ diagnose ADHD te bemachtigen om zo alsnog te mogen autorijden, schrijft de vereniging in een toelichting. “Relatief veel mensen met autisme hebben ook kenmerken van ADHD; zij kunnen om die reden ook veel baat hebben bij een therapeutische behandeling met psychostimulantia.”

Voorwaardes

Een voorwaarde is onder meer dat iemand geen bijwerkingen (meer) ervaart die een gevaar kunnen opleveren in het verkeer. Bij amfetamine en dexamfetamine moet de gebruiker daarnaast in elk geval drie dagen wachten voordat hij of zij weer deelneemt aan het verkeer. Bovendien is bij deze twee middelen in het verkeer nog altijd de Opiumwet van toepassing. Het gebruik van amfetamine en dexamfetamine in het verkeer kan worden aangetoond door middel van de nieuwe speekseltest die de verkeerspolitie sinds 2017 gebruikt.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Ook mensen met autisme mogen nu medicatie gebruiken in het verkeer”

Brigitte Halberstadt|29.11.19|10:35

Autisme in het Verkeer; eindelijk goed half nieuws.
Hoe zit het nu, dan met andere autisme vormen, zoals PDD-NOS
en medicatie?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.