Ministerie komt met ‘Schema Medische Keuringen’

Het ministerie van IenW komt met een overzicht van het soort arts waar je voor een rijbewijskeuring terechtkomt én bij welke instantie je een klacht kunt melden.

Het is onvoldoende inzichtelijk wie welke kosten in rekening brengt en voor welke instantie een keurende arts werkt. Alle vragen en klachten hierover aan het adres van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben geleid tot een overzicht van het soort arts waarbij je als cliënt terecht komt én waar je je in het geval van een klacht terecht kunt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur van Waterstaat laat in de begeleidende brief aan de Tweede Kamer weten dat er weliswaar vragen en klachten zijn, maar dat er geen signalen zijn voor een structureel probleem met keuringsartsen. Ook het toezicht op kwaliteit van artsen en medisch specialisten is op orde. Het schema is vooral bedoeld om duidelijkheid te verschaffen.

Klachtenmogelijkheden

Wie een klacht heeft over een rijbewijskeuring, kan hierover in gesprek gaan met de arts in kwestie. Ook kan je ervoor kiezen de keuring opnieuw te laten doen door een andere arts. Verder kan je met een vraag of klacht over de kwaliteit van zorg terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Voor zover een klacht het handelen van een BIG-geregistreerde zorgverlener betreft, kan je op basis van de Wet BIG een tuchtklacht indienen. Sinds april vorig jaar kan je de hulp inroepen van een tuchtklachtfunctionaris bij het opstellen en formuleren van hun klacht. Het CBR heeft een bezwaarprocedure voor wie het niet eens is met de beoordeling van de rijgeschiktheid van de medisch adviseur van het CBR of met een opgelegde, beperkende maatregel.

Bekijk hier het schematische overzicht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.