Mercedes Actros Mirrorcam. foto Mercedes-Benz

Eisenpakket voor lesvoertuigen C en D rond, nog onduidelijk wanneer het ingaat

Het CBR verwacht in april te kunnen zeggen wanneer de nieuwe exameneisen voor bussen en vrachtwagens ingaan. De nieuwe eisen zijn al bekend en gedeeld met de opleiders. Nu al een nieuw lesvoertuig aanschaffen? Overleg dan met de CCV-examenmanager over de samenstelling van dat voertuig.

In 2018 is het CBR, mede op verzoek en aangeven van de klankbordgroep, gestart met een werkgroep om de eisen die gesteld worden aan de examenvoertuigen voor de praktijkexamens van de categorieën C en D samen grondig te bekijken. De insteek is om met alle partijen te komen tot nieuwe, toekomstbestendige voertuigeisen die de basis vormen voor de opleiding en examens van de chauffeur van de toekomst. De werkgroep bestaat uit een combinatie van leden vanuit de klankbordgroep, het College van Deskundigen en CCV.

De nieuwe eisen zijn al bekend. In oktober vorig jaar is het lijstje gedeeld met de klankbordgroep en alle opleiders. In april 2020 komt het CBR met concrete informatie over de ingangsdata en overgangsregelingen en wat dit betekent voor het wagenpark.

Nieuw voertuig aanschaffen?

Om te voorkomen dat er nu bussen of vrachtwagens  worden aangeschaft die uiteindelijk niet blijken te voldoen, adviseert het CBR dit even te checken bij een CCV-examenmanager. “Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er  niet nu geïnvesteerd wordt in zaken die over enkele jaren niet meer nodig zullen zijn”, schrijft het rijvaardigheidsbureau in een toelichting.

Lees ook: Opzetspiegels nog steeds verplicht op examenvoertuig

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.