Theorie-examen Transportbegeleider per 1 juli naar het CBR

Wikimedia, Šarišský Štiavnik

Vanaf 1 juli 2020 neemt het CBR het theorie-examen Transportbegeleider af. De kandidaat wordt getoetst op verkeer, wet- en regelgeving, begeleiding en ontheffing en beroepshouding.

De kandidaat moet naast het theorie-examen ook een praktijkexamen doen. Dat examen wordt afgenomen door de politie. Wie geslaagd is voor zowel theorie als praktijk kan een certificaat aanvragen bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Een transportbegeleider is verantwoordelijk voor het begeleiden van exceptioneel transport. Dit type transport valt buiten de normale wetten en regels qua omvang, maten en gewichten.

Uniformiteit

Naar aanleiding van signalen uit de branche is de oude Regeling Verkeersregelaars 2009 herzien. Verschillende aanpassingen aan de bestaande regeling zijn gedaan. Zo zijn de toelatingseisen versoepeld (je hoeft geen CE rijbewijs meer te hebben, een B rijbewijs is straks voldoende) en is de uitvoering van het theorie-examen bij het CBR neergelegd.

De examinering van transportbegeleiders werd aan de markt overgelaten. Daar komt een theorie-examen bij het CBR voor in de plaats, zoals ook in het verleden het geval was. “Een uniform theorie-examen resulteert in meer uniformiteit in de opleiding.” Het theorie-examen kan voor of na het praktijkexamen worden afgelegd. Aangezien de transportbegeleiders landelijk werken, is uniformiteit in het kennisniveau gewenst. Een uniform theorie-examen van het CBR resulteert ook in meer uniformiteit in de opleiding.

Gemiddeld doen jaarlijks vijftig personen examen. Het ministerie verwacht dat door de versoepeling van de eisen het aantal kandidaten verdubbelt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.