
‘Laat leerling extra kilometers maken met online rijles’
Rijbewijsleerling Sander Andreas heeft bijna 500 kilometer gereden met zijn online rijlessen. Daarmee is hij ‘kampioen virtuele kilometers’. Volgens rijleraar Ramon van Leeuwen is zijn leerling door de online lessen zelfverzekerder achter het stuur en het kijkgedrag is verbeterd. De wedstrijd werd gehouden door Green Dino en Veilig Verkeer Nederland. Hoe meer kilometers er in de rijopleiding worden gemaakt, virtueel of in de lesauto, hoe lager de ongevalskansen zijn voor de jonge bestuurder.
Rijlessen waren tussen 23 maart en 11 mei verboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Green Dino is maker van rijsimulatoren. Zij gingen tijdens de stop van start met online rijlessen. Voor de prijs van ongeveer één rijles kan je online vijftig unieke rijlessen volgen, de oefeningen zijn onbeperkt te herhalen.
Kampioen
Rijbewijsleerling Sander Andreas ging op eigen initiatief met de online lessen aan de slag. Hij had al een aantal praktijklessen erop zitten bij Rijschool 1ste Versnelling in Assen en was zo’n beetje toe aan zijn tussentijdse toets toen de lessen werden stopgezet. Rijleraar Ramon van Leeuwen stond achter het idee om online te lessen, vertelt Sander tijdens de prijsuitreiking bij Green Dino in Wageningen. “De aanschafkosten zijn laag en ik zou in de tussentijd lekker bezig blijven met autorijden.”
Sander reed thuis van achter de computer bijna 500 kilometer, daarmee is hij kampioen virtuele kilometers. De prijs is (naast de kampioensbeker) een rijvaardigheidstraining op het circuit van Zandvoort.
“Je brein maakt geen onderscheid tussen fysieke kilometers of kilometers in een simulator.”
Verlaagd ongevalsrisico
Andrea Poelstra is directeur van Green Dino. Ze vertelt: “De online rijlessen zijn een simulatie die thuis kan worden gedaan. Het is weliswaar net even anders dan in een simulator, maar je leert hier wel welke handelingen er bij situaties horen. Het is geen game of vermaak, het is echt bedoeld om aan je rijvaardigheid te werken.”
Green Dino gaat samen met Universiteit Twente onderzoek doen naar de effecten van de extra virtuele kilometers in de rijopleiding.
Hoe meer kilometers iemand heeft gereden, hoe lager de kans op een ongeval. Als vuistregel geldt dat per elke gereden 1.000 kilometer onder begeleiding, de ongevalskans met 10 procent daalt. Het maakt daarbij niet uit of er in een simulator of in een echte auto wordt gereden. Poelstra zegt: “Je brein maakt geen onderscheid tussen fysieke kilometers of kilometers in een simulator. En tijdens reguliere rijlessen maak je niet zoveel kilometers. Wie veel oefent met de online lessen, legt zogezegd grotere afstanden af en daarmee verlaagt het ongevalsrisico voor de beginnende bestuurder.”
Kijkgedrag verbeterd
Ramon van Leeuwen van Rijschool 1ste Versnelling uit Assen is de rijleraar van de kilometerkampioen. Hij heeft het idee dat Sander door het volgen van de online lessen tijdens de stop zekerder van zichzelf was toen hij weer instapte. Ook was Sander meer bewust van zijn omgeving. “Hierdoor was zeker het kijkgedrag wel vooruitgegaan in de acht weken dat er niet gelest kon worden. Dit vond ik zeker mooi om te zien,” laat Van Leeuwen per mail weten. “Ik heb Sander na de herstart nu twee keer weer gezien, waarvan de eerste les weer wennen was, en we de tweede wel lekker aan de gang zijn geweest.”
Van Leeuwen maakt de kanttekening dat hij het online lesprogramma zelf nog niet heeft uitgeprobeerd. “Ik kan dus ook niet echt een oordeel vellen hierover.” De instructeur is wel enthousiast dat zijn leerling met rijles bezig is geweest tijdens de stop. “Ik merkte wel verschil tegenover andere leerlingen die (qua zelfde niveau) er niet naar omgekeken hebben.”
Aandachtspuntje
De online rijlessen zijn er voor rijbewijsleerlingen om te oefenen, maar worden tegelijkertijd ook ingezet om de algehele verkeersveiligheid te verbeteren. Dat is de basis van de samenwerking tussen de simulatorproducent en Veilig Verkeer Nederland. De twee startten samen de ‘Virtuele kilometers Award 2020’, een wedstrijd om te stimuleren dat er veel kilometers worden gemaakt.
Op het kantoor van Green Dino wordt de rijvaardigheid van winnaar Sander getest in een simulator. Op alle onderdelen haalt hij goede cijfers, alleen is Sander geneigd met te veel snelheid een situatie te naderen. “Een aandachtspuntje voor tijdens je lessen”, lacht Jorrit Kuipers van Green Dino.
Wat vooral anders is aan simulatorlessen is dat je fouten maakt, aldus Kuipers. “In de lesauto grijpt je instructeur in vóórdat je echt fouten maakt, op een simulator ervaar je wat de consequenties zijn. Dat draagt bij van bewustwording van je gedrag in het verkeer.”
Huiswerk
Green Dino is gespecialiseerd in opleiden via een simulator. Ze hebben de rij-instructie geautomatiseerd. Leerlingen die tegen een probleem aanlopen tijdens het ‘rijden’, krijgen dat direct uitgelegd op het scherm. “Instructie is de meest kostbare component van de opleiding”, vertelt Kuipers. “Door de simulator of online lessen in te zetten, maak je het mogelijk om meer kilometers te rijden in de opleiding. De opleiding wordt daar niet korter van, de leerling maakt meer kilometers en daar krijg je veiligere bestuurders van.”
De online rijlessen blijven daarom online nu er weer gelest mag worden. Green Dino wil de lessen in samenwerking met rijscholen aanbieden. Kuipers noemt het een ‘brug tussen theorie en praktijk’. “We zien dat rijscholen dit standaard in het pakket willen aanbieden, als huiswerk voor de praktijkles. Het is een mooi aanvullend middel. De software houdt bij waar de aandachtspunten voor een leerling zitten en zo kan je nog meer op maat lesgeven.”
Foto, van links naar rechts: Jorrit Kuipers van Green Dino, kilometerkampioen Sander Andreas, Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland.
Lees ook:
- Online rijlessen oplossing voor lesverbod
- Onderzoek naar effect rijsimulator bij nascholing chauffeurs
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?