Opleiders willen doorgaan met online WRM-bijscholing

Pixabay

Het geven van online WRM-bijscholingen is een aantal opleiders zodanig goed bevallen, dat ze hier ook na 1 juli mee willen doorgaan. Het IBKI moet nog een knoop doorhakken over het wel of niet voortzetten van online bijscholingen.

Het volgen van theoretische bijscholing via een webinar is sinds eind maart door het IBKI toegestaan. Dat gebeurde vanwege de coronamaatregelen waardoor bijeenkomsten niet meer mochten worden gehouden. Door online les toe te staan, konden de WRM-bijscholingen doorlopen tijdens het lesverbod.

Om bevoegd rijinstructeur te blijven en de WRM-pas te verlengen, is het verplicht om iedere vijf jaar zes dagdelen bijscholing te volgen. Het IBKI houdt bij of aan die verplichting wordt voldaan. Tijdens de online les, ofwel de webinars, checkt het IBKI regelmatig in om te kijken hoe de les verloopt. Online bijscholing is nog tot 1 juli toegestaan. Het is nog onduidelijk of de mogelijkheid in de toekomst open blijft, daarover neemt het IBKI binnenkort een besluit.

Volgeboekt

De webinars bleken tijdens het coronaverbod op rijlessen een welkome tijdsbesteding voor instructeurs. Veel instructeurs kozen ervoor de tijd te gebruiken om de verplichte bijscholing alvast te doen, zodat ze na later zelf weer volop les konden geven. De opleiders die de webinars aanboden, zaten volgeboekt. Wel is de vraag sinds 11 mei enigszins ingezakt, sinds die datum is het geven van rijlessen weer toegestaan.

Anand Parsowa van Opweg Verkeersopleidingen hoopt op voortzetting van de online optie. “Ik zie veel toegevoegde waarde in online lesgeven. Het scheelt veel reistijd en de kosten zijn lager. Dat zijn plezierige elementen voor de deelnemers.”

Interactie

Een van de bezwaren tegen webinars is dat het onpersoonlijker is en minder gelegenheid tot onderling netwerken biedt. Parsowa vindt dat de digitale mogelijkheden echter genoeg opties bieden voor de deelnemers om met elkaar in gesprek te gaan. “Ik heb deelnemers uit het hele land gehad, van Terneuzen tot Rotterdam en Leeuwarden. Tijdens de lessen laat ik de deelnemers in kleine groepjes een casus bespreken. Uit de feedback kreeg ik terug dat ze graag langer met elkaar in gesprek wilden, zeker 20 minuten. Juist daar wordt contact gemaakt.”

Wel denkt Parsowa dat online lesgeven niet voor alle bijscholingen even geschikt is. “Kijk, ADAS of EHBO moet natuurlijk klassikaal, daar komt flink wat praktijk bij kijken. Maar een bijscholing als het RVV is heel erg geschikt om online te doen.”

Niveau

Wilko Lenoir ziet ook wel toekomst in het voortzetten van online lessen. “Dat hangt af van het IBKI en als online lessen ook na 1 juli worden toegestaan, moeten we als opleiders laten zien dat het niveau van de lessen goed is.” De ene bijscholing leent zich beter om thuis achter het scherm te volgen, dan de andere.

Inmiddels geeft deze opleider tevens weer klassikale lessen, met daarbij voldoende afstand tussen de deelnemers. Lenoir: “Niet iedereen vindt het even prettig om achter een beeldscherm te zitten. Dat kregen wij wel terug van de deelnemers. Toen we net de lockdown ingingen en de cursussen omzetten naar digitaal, waren er mensen bij die afzegden. Die hebben een voorkeur voor klassikaal. Anderen vinden het juist een uitkomst dat het thuis achter de computer kan.”

De opleider wil graag beide mogelijkheden blijven aanbieden. In de opleiding tot rijinstructeur is alvast een gedeelte van het lesprogramma digitaal ingevuld. Lenoir verwacht dat 20 tot 30 procent van de WRM-bijscholingen online blijft.

Comfortzone

Roy Somer van Roy Somer Opleidingen verwacht dat hij meer dan de helft van zijn aanbod online blijft geven als het IBKI groen licht geeft. “Enerzijds is het onpersoonlijker en lange tijd achter een scherm zitten is vermoeiend. Anderzijds zijn de voordelen evident. De kostprijs is lager, je bent niet afhankelijk van een locatie. De deelnemers zitten bovendien in hun eigen comfortzone, dan leren ze het meest.”

Somer houdt een pleidooi voor een hybride vorm: zowel klassikale als online lessen. “De belangstelling blijft, ook nu het geven van rijles weer is toegestaan. Het onderwijs ontwikkelt zich continu, ook online. Daar moet de rijschoolbranche in meegaan. Dit is de toekomst.”

RijschoolPro biedt op deze pagina een overzicht van online WRM-bijscholingen die beschikbaar zijn.

  • Ik zou een volgende bijscholing zeker weer online doen (46.8%)
  • Een mengvorm: ik zou zowel online als klassikale bijscholing volgen (29.8%)
  • In de toekomst volg ik uitsluitend klassikaal theoretische bijscholing (23.4%)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Opleiders willen doorgaan met online WRM-bijscholing | RijschoolPro

Opleiders willen doorgaan met online WRM-bijscholing

Pixabay

Het geven van online WRM-bijscholingen is een aantal opleiders zodanig goed bevallen, dat ze hier ook na 1 juli mee willen doorgaan. Het IBKI moet nog een knoop doorhakken over het wel of niet voortzetten van online bijscholingen.

Het volgen van theoretische bijscholing via een webinar is sinds eind maart door het IBKI toegestaan. Dat gebeurde vanwege de coronamaatregelen waardoor bijeenkomsten niet meer mochten worden gehouden. Door online les toe te staan, konden de WRM-bijscholingen doorlopen tijdens het lesverbod.

Om bevoegd rijinstructeur te blijven en de WRM-pas te verlengen, is het verplicht om iedere vijf jaar zes dagdelen bijscholing te volgen. Het IBKI houdt bij of aan die verplichting wordt voldaan. Tijdens de online les, ofwel de webinars, checkt het IBKI regelmatig in om te kijken hoe de les verloopt. Online bijscholing is nog tot 1 juli toegestaan. Het is nog onduidelijk of de mogelijkheid in de toekomst open blijft, daarover neemt het IBKI binnenkort een besluit.

Volgeboekt

De webinars bleken tijdens het coronaverbod op rijlessen een welkome tijdsbesteding voor instructeurs. Veel instructeurs kozen ervoor de tijd te gebruiken om de verplichte bijscholing alvast te doen, zodat ze na later zelf weer volop les konden geven. De opleiders die de webinars aanboden, zaten volgeboekt. Wel is de vraag sinds 11 mei enigszins ingezakt, sinds die datum is het geven van rijlessen weer toegestaan.

Anand Parsowa van Opweg Verkeersopleidingen hoopt op voortzetting van de online optie. “Ik zie veel toegevoegde waarde in online lesgeven. Het scheelt veel reistijd en de kosten zijn lager. Dat zijn plezierige elementen voor de deelnemers.”

Interactie

Een van de bezwaren tegen webinars is dat het onpersoonlijker is en minder gelegenheid tot onderling netwerken biedt. Parsowa vindt dat de digitale mogelijkheden echter genoeg opties bieden voor de deelnemers om met elkaar in gesprek te gaan. “Ik heb deelnemers uit het hele land gehad, van Terneuzen tot Rotterdam en Leeuwarden. Tijdens de lessen laat ik de deelnemers in kleine groepjes een casus bespreken. Uit de feedback kreeg ik terug dat ze graag langer met elkaar in gesprek wilden, zeker 20 minuten. Juist daar wordt contact gemaakt.”

Wel denkt Parsowa dat online lesgeven niet voor alle bijscholingen even geschikt is. “Kijk, ADAS of EHBO moet natuurlijk klassikaal, daar komt flink wat praktijk bij kijken. Maar een bijscholing als het RVV is heel erg geschikt om online te doen.”

Niveau

Wilko Lenoir ziet ook wel toekomst in het voortzetten van online lessen. “Dat hangt af van het IBKI en als online lessen ook na 1 juli worden toegestaan, moeten we als opleiders laten zien dat het niveau van de lessen goed is.” De ene bijscholing leent zich beter om thuis achter het scherm te volgen, dan de andere.

Inmiddels geeft deze opleider tevens weer klassikale lessen, met daarbij voldoende afstand tussen de deelnemers. Lenoir: “Niet iedereen vindt het even prettig om achter een beeldscherm te zitten. Dat kregen wij wel terug van de deelnemers. Toen we net de lockdown ingingen en de cursussen omzetten naar digitaal, waren er mensen bij die afzegden. Die hebben een voorkeur voor klassikaal. Anderen vinden het juist een uitkomst dat het thuis achter de computer kan.”

De opleider wil graag beide mogelijkheden blijven aanbieden. In de opleiding tot rijinstructeur is alvast een gedeelte van het lesprogramma digitaal ingevuld. Lenoir verwacht dat 20 tot 30 procent van de WRM-bijscholingen online blijft.

Comfortzone

Roy Somer van Roy Somer Opleidingen verwacht dat hij meer dan de helft van zijn aanbod online blijft geven als het IBKI groen licht geeft. “Enerzijds is het onpersoonlijker en lange tijd achter een scherm zitten is vermoeiend. Anderzijds zijn de voordelen evident. De kostprijs is lager, je bent niet afhankelijk van een locatie. De deelnemers zitten bovendien in hun eigen comfortzone, dan leren ze het meest.”

Somer houdt een pleidooi voor een hybride vorm: zowel klassikale als online lessen. “De belangstelling blijft, ook nu het geven van rijles weer is toegestaan. Het onderwijs ontwikkelt zich continu, ook online. Daar moet de rijschoolbranche in meegaan. Dit is de toekomst.”

RijschoolPro biedt op deze pagina een overzicht van online WRM-bijscholingen die beschikbaar zijn.

  • Ik zou een volgende bijscholing zeker weer online doen (46.8%)
  • Een mengvorm: ik zou zowel online als klassikale bijscholing volgen (29.8%)
  • In de toekomst volg ik uitsluitend klassikaal theoretische bijscholing (23.4%)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.