Tweede leerling in de lesauto ook met kuchscherm niet toegestaan

Het is niet toegestaan om met drie mensen in de lesauto te zitten, ook niet met een kuchscherm tussen de voorstoelen en achterbank. Een tweede leerling laten instappen in de lesauto kan een boete opleveren.

De RDW bracht vorige week een positief bericht over het gebruik van schermen naar buiten: zij beoordelen de schermen tussen de eerste en tweede zitrij technisch gezien als veilig. Het installeren van een scherm tussen bestuurder en bijrijder wordt afgeraden. De woordvoerster van de RDW zegt nadrukkelijk dat hun testuitslagen dienen als technisch advies voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar moet de knoop worden doorgehakt over in welke situaties het is toegestaan om met meerdere mensen in de auto te stappen.

Uitzonderingen

Het ministerie wijst bij navraag naar uitzonderingsgevallen binnen de rijschoolsector naar het CBR. Het rijvaardigheidsbureau staat vanaf 15 juni in bepaalde situaties drie mensen toe. Zo is het examen directiechauffeur weer van start gegaan, maar als instructeur meerijden met een examen zit er voorlopig niet in. Maar hoe het zit buiten een examensituatie, dus gewoon in de lesauto, daar moet toch het ministerie antwoord over geven. Een woordvoerder laat weten dat hierover momenteel nog wordt overlegd, omdat het RDW-advies vanuit meerdere sectoren vragen oproept over wat er nu is toegestaan en wat niet. Op korte termijn moet er meer duidelijkheid komen. Voor nu is rijden met een tweede leerling in de lesauto dus niet toegestaan.

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

10 reacties op “Tweede leerling in de lesauto ook met kuchscherm niet toegestaan”

Marianne Schiele|15.06.20|13:44

Bij een Tussen Tijdse Toets B moet het m.i. toegestaan zijn dat de instructeur mee mag rijden, anders heeft de Toets weinig zin.

A.b|15.06.20|23:08

Ik kan het niet meer volgen! Bij het ibki is het wel toegestaan en binnenkort ook bij het CBR. Waarom wij niet dan zo lopen wij heel wat schade op krijg een punthoofd van.

A.b|15.06.20|23:56

Marianne,

Ook voor de gewone B examen is het belangrijk dat je meegaat. Door de zenuwen weet de leerling vaak niet wat er mis ging tijdens het examen.

Jos Mekenkamp|18.06.20|12:22

Marianne, voor wie is de ttt nou in de eerste plaats bedoeld? Precies,voor de leerling, dus om nou te zeggen dat het dan geen zin heeft is niet waar. En als je goede zelfstandige bestuurders opleid dan is dat meerijden helemaal niet zo belangrijk.

Gerrit Grevengoed|18.06.20|12:33

Bij de IBKI Praktijkritten worden nu dus ook de echte leerlingen in gevaar gebracht, je mag sowieso al blij wezen een geschikte kandidaat te hebben die ook komt opdagen ipv zich af te melden. verzin maar wat anders waar je geen buitenstaanders bij in gevaar brengt.

Jos Mekenkamp|18.06.20|12:50

Marianne, voor wie is de ttt in de eerste plaats bedoeld? Precies voor de leerling, dus om te zeggen dat het geen zin heeft is niet waar. Als je goede zelfstandige bestuurders opleid is dat meerijden helemaal niet zo belangrijk.

Gerrit Grevengoed|18.06.20|16:59

@Jos Mekenkamp natuurlijk is dat meerijden belangrijk, als je jouw gedachtengang volgt zou je die hele TTT dan ook helemaal achterwege kunnen laten.

Jos Mekenkamp|18.06.20|17:56

Dan heb je niet goed gelezen Gerrit. Ik zeg juist dat het voor de leerling belangrijk is of ik nu wel of niet achter in de auto zit. Vaak kan ik vooraf al invullen wat er op het uitslagformulier zal staan.

A.b|18.06.20|18:46

Jos, dat is niet waar, ik rij met de tussentijd toets altijd mee. Ik wil ook kijken hoe mijn leerling rijdt. Als de leerling goed is opgeleid dat zegt helemaal niks.

A.b|18.06.20|19:19

Bedoel tussentijdse

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.