Zomerinterview: Milan Ezendam is de jongste rijinstructeur ooit

Ezendam Rijopleidingen is een echt familiebedrijf. Milan Ezendam slaagde begin dit jaar voor de rijinstructeursopleiding. Hij is de jongste instructeur aller tijden in Nederland. Zijn toekomst ligt bij de rijschool, dat staat vast. 

Hoe lang heb je je rijbewijs al? Vanaf 16,5 jaar zit ik al in de auto. Niet zo gek, mijn vader is eigenaar van de rijschool en ik wilde zo snel mogelijk gaan rijden. Toen ik 18 werd en eindelijk zonder begeleiding achter het stuur mocht stappen, ben ik om 12 uur ‘s nachts meteen met vrienden naar de McDonalds gereden. Ik ben voor m’n 18de begonnen met de instructeursopleiding. Het zat niet in de planning om dat direct te doen, maar er was sprake van dat de regels zouden veranderen en dat je vijf jaar een rijbewijs moest hebben voordat je aan de opleiding kon beginnen. Uiteindelijk is dat niet gebeurd, maar ik ben blij dat ik mijn WRM-pas nu heb.

Wilde je altijd al gaan werken bij het familiebedrijf? Niet per se. Vroeger zei ik altijd dat ik dit werk niet wilde gaan doen. Of dat ik de rijschool later over zou willen nemen. Mijn ouders hebben daar ook nooit op aangedrongen. Maar nadat ik zelf de rijopleiding had gevolgd en eenmaal in het bezit van het autorijbewijs was kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en besefte ik dat ik dit wilde gaan doen.

Leeftijd speelt geen rol

Wat voor lesauto rij je? Ik rij met een Opel Astra, dat zijn de auto’s die we bij de rijschool hebben. Ezendam Rijopleidingen telt 22 instructeurs. We geven les voor de auto, motor, bromfiets en rijden met aanhanger. Ook verzorgen we theoriecursussen, dat doet mijn vader vooral.

Je geeft les aan leeftijdsgenoten. Zitten daar ook bekenden bij? Een leuk aspect van dit werk is dat je met veel verschillende mensen in aanraking komt. Er komen wel vrienden en bekenden bij de rijschool, maar die rijden niet bij mij. De leerlingen zien mij echt als hun instructeur, ik word zeker serieus genomen. De leeftijd speelt daarin geen rol.

Wil je je nog verder gaan specialiseren? Ja, ik denk dat werken met mensen met autisme een mooie uitdaging is. Daar wil ik me in de toekomst wel op richten. Ik ga eerst een paar jaar met de auto rijden, daarna wil ik wel mijn BE halen en wellicht ook rijles daarin gaan doen.

RijschoolPro plaatst deze zomer een serie interviews met bijzondere en specialistische vakmensen. Andere gasten zijn onder meer Patricia Nijman (faalangstspecialist en bekend van TV), Suleyman Koyuncu van Safeles (die geeft in het Engels les aan expats) en Bert van Osch (die lesgeeft aan lichamelijk gehandicapte leerlingen). 

Je kunt alle zomerinterviews hier vinden.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “Zomerinterview: Milan Ezendam is de jongste rijinstructeur ooit”

Ewout Wijnveldt|03.09.20|17:04

Belachelijk, een rijinstructeur zonder rijervaring! Dat moet verboden worden.

Peter C. van Berge|03.09.20|19:34

Gun het hem van harte. Maar inderdaad,LEVENSGEVAARLIJK! Al rijdt hij nog zo goed. Als beginnend bestuurder maak je de 1e 10 jaar heel veel toestanden mee waar hij geen weet van heeft. Sterker nog, zelfs als gevorderd rijinstructeur kunnen er nog momenten zijn dat je denkt, nou nou. En als je dan in een bepaalde situatie geraakt waar je dan als zelf beginnend bestuurder geen weet van hebt en dan ook nog eens les aan het geven bent, wat dan? Minimaal 5 of 10 jaar rijervaring zou wel gewenst zijn.

Frits Colenbrander|06.09.20|09:28

dit voelt niet goed net zelf je rijbewijs en dan je leeftijdsgenoten lesgeven. Daar zou ik toch een leeftijdsgrens aan verbinden. En dan kan je natuurlijk niet altijd weten hoeveel mensen dan rijden , maar als persoon sta je dan ook weer anders in het leven. Vanaf minimaal 25 jaar b.v. En ja een examinator zal hem nu af en toe wel wat in het oor fluisteren hoop ik.

Kees Foks|26.09.20|20:29

Ik was niet veel ouder toen ik begon 20 jaar . geen ervaring niets. achteraf is het goed gekomen.
Het probleem is dat je dit vak alleen goed kunt doen als je ervaring hebt . Na 5 tot 10 jaar kun je een goede instructeur zijn. Maar dan zijn de meeste instructeurs alweer vertrokken uit de branche vanwege het lage salaris op minimum plus niveau ,1900 euro netto per maand bij een 40 uur werkweek en 23 vakantiedagen. Nu ja zo houden de opleiding instituten werk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.