Opinie: ‘Kan het CBR mondkapjes tijdens de rijles verplichten?’

Reikt de machtige arm van het CBR zover dat mondkapjes tijdens de rijles verplicht zijn? Leendert Roos van rijschool Lessen bij Leendert uit Radio Kootwijk vraagt zich dat in onderstaand opiniestuk hardop af. Hij belde met juristen, sprak met collega’s en vraagt het CBR om een oplossing voor instructeurs die om bijvoorbeeld medische redenen niet met een mondkapje kunnen rijden. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

6 reacties op “Opinie: ‘Kan het CBR mondkapjes tijdens de rijles verplichten?’”

Medina Huizer|21.10.20|12:30

Wat ik een beetje mis in deze discussie is dat ik, ondanks het trouw dragen van mond bescherming, nog steeds niet mee mag rijden met het examen. Volgens mij is er in navolging van dit besluit geen enkele valide reden meer om ons te weigeren bij de examens.
En hoewel ik dat lapje verfoei, wil ik vele malen liever weer meerijden, want mijn leerlingen komen, in ieder geval bij mij, boven mijn persoonlijke levenssfeer (in dit specifieke geval dan)!

Paul de Jong|22.10.20|06:39

Helemaal mee eens. En ook ik ben aan het uitzoeken of dit wel mogelijk is.
Ik heb deze vraag ook neergelegd bij de rijksoverheid. Deze zijn het aan het onderzoeken en de vraag is doorgestuurd naar het ministerie.
Ik hoop daar spoedig antwoord op te krijgen.
En net als in het stuk gemeld. Ik ben niet tegen het dragen van mondkapjes, dat doe ik zelf ook daar waar nodig is.
Maar ik ben wel tegen de manier waarop het CBR dit wil verplichten aan de rijscholen. Onder een bepaalde vorm van chantage.

Jo Wetzels|22.10.20|17:08

Ik ga onmiddellijk stoppen met het opleiden van autisten. Kan door het dragen van mondkapjes de gezichtsuitdrukkingen bij veranderingen in het verkeer niet waarnemen. Op die manier kan ik een eventuele reactie van de kandidaat niet tijdig voorspellen. Jammer voor die mensen maar veiligheid staat voorop

Ronald Broersma|22.10.20|23:55

quote -> De examenauto is ten tijde van het examen of de toets het werkterrein van het CBR. Klopt.
-> En daarom strekt zich inderdaad de invloed van het CBR uit tot in de lesauto, die dan examenauto is.
klopt ook.
Echter, dit geld uitsluitend tijdens de examen activiteiten. Niet daarbuiten.

Paul Lamote|23.10.20|12:51

Ach, het CBR kan de tent ook gewoon sluiten, geen examen meer.

Henk de Vries|28.10.20|06:36

Het CBR kiest voor de minst onveilige omstandigheden om hun werk te kunnen blijven doen. Het is aan de directie daarvan eisen te stellen. Onder deze bijzondere omstandigheden kan ik mij het standpunt voorstellen dat het CBR inneemt. Of ze daar het ‘recht’ toe hebben betwijfel ik maar het alternatief is voor mij het minst wenselijk. Stoppen met afnemen van examens. Ik denk dat het CBR onder deze omstandigheden daar het ‘recht’ toe heeft. Dus laten we niet principieel doen en aan het werk blijven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Opinie: ‘Kan het CBR mondkapjes tijdens de rijles verplichten?’ | RijschoolPro

Opinie: ‘Kan het CBR mondkapjes tijdens de rijles verplichten?’

Reikt de machtige arm van het CBR zover dat mondkapjes tijdens de rijles verplicht zijn? Leendert Roos van rijschool Lessen bij Leendert uit Radio Kootwijk vraagt zich dat in onderstaand opiniestuk hardop af. Hij belde met juristen, sprak met collega’s en vraagt het CBR om een oplossing voor instructeurs die om bijvoorbeeld medische redenen niet met een mondkapje kunnen rijden. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

6 reacties op “Opinie: ‘Kan het CBR mondkapjes tijdens de rijles verplichten?’”

Medina Huizer|21.10.20|12:30

Wat ik een beetje mis in deze discussie is dat ik, ondanks het trouw dragen van mond bescherming, nog steeds niet mee mag rijden met het examen. Volgens mij is er in navolging van dit besluit geen enkele valide reden meer om ons te weigeren bij de examens.
En hoewel ik dat lapje verfoei, wil ik vele malen liever weer meerijden, want mijn leerlingen komen, in ieder geval bij mij, boven mijn persoonlijke levenssfeer (in dit specifieke geval dan)!

Paul de Jong|22.10.20|06:39

Helemaal mee eens. En ook ik ben aan het uitzoeken of dit wel mogelijk is.
Ik heb deze vraag ook neergelegd bij de rijksoverheid. Deze zijn het aan het onderzoeken en de vraag is doorgestuurd naar het ministerie.
Ik hoop daar spoedig antwoord op te krijgen.
En net als in het stuk gemeld. Ik ben niet tegen het dragen van mondkapjes, dat doe ik zelf ook daar waar nodig is.
Maar ik ben wel tegen de manier waarop het CBR dit wil verplichten aan de rijscholen. Onder een bepaalde vorm van chantage.

Jo Wetzels|22.10.20|17:08

Ik ga onmiddellijk stoppen met het opleiden van autisten. Kan door het dragen van mondkapjes de gezichtsuitdrukkingen bij veranderingen in het verkeer niet waarnemen. Op die manier kan ik een eventuele reactie van de kandidaat niet tijdig voorspellen. Jammer voor die mensen maar veiligheid staat voorop

Ronald Broersma|22.10.20|23:55

quote -> De examenauto is ten tijde van het examen of de toets het werkterrein van het CBR. Klopt.
-> En daarom strekt zich inderdaad de invloed van het CBR uit tot in de lesauto, die dan examenauto is.
klopt ook.
Echter, dit geld uitsluitend tijdens de examen activiteiten. Niet daarbuiten.

Paul Lamote|23.10.20|12:51

Ach, het CBR kan de tent ook gewoon sluiten, geen examen meer.

Henk de Vries|28.10.20|06:36

Het CBR kiest voor de minst onveilige omstandigheden om hun werk te kunnen blijven doen. Het is aan de directie daarvan eisen te stellen. Onder deze bijzondere omstandigheden kan ik mij het standpunt voorstellen dat het CBR inneemt. Of ze daar het ‘recht’ toe hebben betwijfel ik maar het alternatief is voor mij het minst wenselijk. Stoppen met afnemen van examens. Ik denk dat het CBR onder deze omstandigheden daar het ‘recht’ toe heeft. Dus laten we niet principieel doen en aan het werk blijven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.