Wachttijd theorie-examen staat nu op 10,4 weken

Wie een theorie-examen boekt bij het CBR moet gemiddeld net iets meer dan tien weken wachten voordat hij terecht kan. De wachttijd kan in gevallen oplopen tot veertien weken. Dat is ruim boven de normale termijn van vier weken. Wachten op een praktijkexamen duurt nu iets meer dan zeven weken. 

Het CBR wijst naar de lockdown van eerder dit jaar als reden voor de vertraging; de achterstand is nog altijd niet ingelopen. Dat schrijft Cora van Nieuwenhuizen in een Kamerbrief over de stand van zaken bij het CBR.

Het CBR werkt met ‘kritieke prestatie indicatoren’, ofwel kpi’s, die aangeven wat de gemiddelde wachttijd voor een dienst zou moeten zijn. Voor theorie-examens staat de kpi op vier weken en daar voldeed het examineringsinstituut ook aan totdat de coronacrisis uitbrak.

Inhalen

Tussen 16 maart en 18 mei zijn in totaal 300.000 theorie- en praktijkexamens afgezegd, herhaalt Van Nieuwenhuizen in haar brief aan de Kamer. Die moesten allemaal worden ingehaald. Daarnaast speelt in belangrijke mate mee dat in de zalen waar de theorie-examens worden afgenomen de 1,5 meter in acht genomen moet worden. Dit leidt ertoe dat slechts de helft van de examenplaatsen kan worden gebruikt.

Bij de inzet van theorie-examens geeft het CRB daarnaast prioriteit aan de beroepsexamens, wat gevolgen heeft voor het inplannen van de theorieexamens voor het B-rijbewijs.

Praktijkexamen

De gemiddelde reserveringstermijn voor een praktijkexamen B is nu 7,3 weken, met een maximale
reserveringstermijn van 9 weken. Het CBR heeft diverse maatregelen genomen om de reserveringstermijnen zo snel mogelijk weer binnen de normen te krijgen. Bij de praktijkexamens wordt zoveel mogelijk overwerk ingezet en de opleidingen voor bijscholing van examinatoren zijn tijdelijk stilgelegd om meer examencapaciteit te creëren.

Overwerk

In de Kamerbrief is verder te lezen dat er overwerk wordt ingezet om de capaciteit rond theorie-examens op te voeren. Ook zijn de locaties langer geopend, bijvoorbeeld avonden en in het weekend. Door alle maatregelen is de totale capaciteit aan examenplaatsen 140 procent vergeleken met oktober 2019.

Sinds begin oktober zijn nagenoeg alle 21 theorie-examenlocaties zes dagen per week geopend. Vanwege noodzakelijk onderhoud aan de locaties en uitval van medewerkers is dit overigens niet altijd mogelijk. In totaal geeft dat circa 120 openingsdagen per week. In de reguliere situatie zijn er circa 50 openingsdagen per week.

Quarantaine

Met het oplopen van het aantal COVID-19-besmettingen in Nederland wordt ook het CBR daar in toenemende mate mee geconfronteerd. Dan gaat het om kandidaten die verstek moeten laten gaan bij een examen omdat ze klachten hebben, maar ook medewerkers die vanwege een besmetting in de omgeving in quarantaine moeten of vanwege klachten uit voorzorg thuis moeten blijven. Hiermee wordt het een steeds grotere uitdaging om de dienstverlening volledig te kunnen continueren, alle geplande examens ook af te kunnen nemen en alle
theorie-examenlocaties zes dagen per week open te houden. In de tweede helft van oktober hebben hierdoor op een aantal dagen niet alle praktijkexamens doorgang kunnen vinden. De kandidaten die het betreft krijgen kosteloos een uitstelexamen.

Terug naar normaal

Wanneer de termijnen weer binnen de afgesproken kpi liggen, is moeilijk te voorspellen en is in sterke mate afhankelijk van de ontwikkeling van de coronacrisis en het moment dat de beperkende maatregelen kunnen worden afgeschaald. Het CBR kan dan ook op dit onzekere moment geen uitspraak doen wanneer de reserveringstermijnen weer binnen de kpi zijn.

Andere wachttermijnen

De reserveringstermijn voor de tussentijdse toets is gelijk aan die van het reguliere B-examen en op dit moment (eind oktober) gemiddeld 7,3 weken (moet zeven weken zijn). De reserveringstermijn voor de nader-onderzoek-examens is op dit moment gemiddeld 6,4 weken (moet vijf weken zijn)

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

3 reacties op “Wachttijd theorie-examen staat nu op 10,4 weken”

Mart Kuiper|13.11.20|17:39

Doordat het bij het theorie nu gigantisch stagneert ( in de Randstad zijn 14 weken wachttijd geen uitzondering ) ontstaat een vertekent beeld bij de praktijkexamens. Leerlingen kunnen nu niet verder omdat ze in afwachting zijn van hun theorie, of als men zakt, weer 3 maanden moeten wachten. Dan hou je de wachttijden voor de praktijk kunstmatig laag want als het theorie voor de volle 100% zou gaan draaien komt er een enorme toeloop op de praktijkexamens waarbij 7 weken echt niet is te waarborgen.

Pascal Bos|13.11.20|21:37

Is het niet een idee voor het CBR om een grote hal in de amsterdam-rai of de jaarbeurs in Utrecht af te huren (staan nu toch leeg) en daar een theorie-hal van te maken? Is niet heel duur en vergroot de testcapaciteit (see what I did there?).

Rij Baas|15.11.20|20:01

Wat Mart zegt klopt honderd procent en iedereen weet dat

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.