Leerling moet voortaan rijschool machtigen voor inboeken theorie-examen

Vanaf 1 maart volgend jaar moeten kandidaten een rijschool machtigen om een theorie-examen A, AM of B bij het CBR te reserveren. De verandering is bedoeld om het proces ‘veilig en betrouwbaar’ te maken, aldus het CBR. Kandidaten kunnen ook nog altijd zelf online een examen reserveren. 

Met de machtiging geeft een rijbewijskandidaat de rijschool toestemming om een theorie-examen te reserveren. Deze verplichte machtiging geldt voor de theorie-examens voor auto, motor en bromfiets die vanaf 1 maart 2021 afgenomen worden. Machtigen kan al vanaf maandag 16 november. Voor praktijkexamens geldt een verplichte machtiging van de opleider al langer.

Misbruik voorkomen

Het CBR wil met de wijziging in het proces voorkomen dat er misbruik van de gegevens van de kandidaat wordt gemaakt. Ook moet het zo duidelijker worden dat er via een opleider wordt gereserveerd, en voor de leerling moet het kostenplaatje inzichtelijker worden.

“Er zijn veel goede rijscholen, maar er zijn ook minder fraaie”, laat woordvoerster Natalie Dingeldein desgevraagd per mail weten. “Het komt erop neer dat we met deze nieuwe stap onder meer misbruik van persoonsgegevens willen voorkomen. Iemand kan alleen voor jou een examen reserveren als jij de opdracht hebt gegeven. Het komt namelijk voor dat mensen denken info aan te vragen, en opeens hebben ze een examen gereserveerd.”

De woordvoerster geeft aan dat er mensen bij het CBR aankloppen die denken rechtstreeks bij het CBR een examen te hebben gereserveerd maar die in werkelijkheid via een andere organisatie hebben geboekt, bijvoorbeeld omdat de websites zoveel op elkaar lijken. “Door expliciet je rijschool te moeten machtigen zie je dat je een tussenpersoon hebt en wordt een consument zich bewuster van het feit dat er dan ook extra kosten mee gemoeid zijn. En per ongeluk reserveren terwijl je dat misschien niet wil wordt een heel stuk ingewikkelder.”

Machtiging

De machtiging is een jaar geldig. Deze vervalt zodra de leerling slaagt voor het theorie-examen, of wanneer de machtiging weer wordt ingetrokken. Om praktijkexamen te doen, is een aparte machtiging nodig. Dit kan een andere opleider zijn dan bij het theorie-examen.

Deze nieuwe maatregel is onderdeel van een pakket maatregelen waarmee het CBR de rijschoolbranche ondersteunt bij de gewenste professionalisering en voorkomen we misleiding van kandidaten.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.