ANWB Rijopleidingen rekent op forse toename elektrische lesauto’s

Eerder deze week kondigde ANWB Rijopleidingen het begin van rijlessen in een elektrische auto aan. Daarvoor zijn ruim 20 exemplaren van de volledig elektrische Volkswagen ID.3 ingezet. Op termijn zal dit aantal flink toenemen, verwacht de ANWB. 

Dat komt onder meer omdat ANWB Rijopleidingen uiteindelijk alle lesauto’s met automaat wil vervangen door elektrische voertuigen, waarin je immers ook niet hoeft te schakelen. Volgens directeur van ANWB Rijopleidingen Sander Borsten hebben de 53 vestigingen over het algemeen 1 of 2 auto’s met automaat, waardoor het aantal elektrische lesauto’s de komende jaren mogelijk oploopt tot ruim 100.

“We zien dat het aandeel van leerlingen die slagen voor hun automaatrijbewijs elk jaar toeneemt. In 2018 hadden we te maken met een stijging van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder en in 2019 was de stijging 22 procent. Dit jaar zien we ondanks de coronacrisis een toename van 27 procent vergeleken met vorig jaar”, aldus Borsten.

“Het kan haast niet anders dan dat deze stijging onder andere door elektrische voertuigen komt”, voegt hij toe. Vooral onder jongeren is de interesse in elektrisch lessen erg groot, merkt Borsten, die zegt dat niet daarom ondenkbaar is dat ook jongeren die les krijgen in een voertuig met handgeschakelde versnellingsbak zo nu en dan kennis mogen maken met de elektrische lesauto.

Daarmee loopt ANWB Rijopleidingen voorzichtig vooruit op de mogelijk komen te vervallen automaat code 78 op het rijbewijs. In Duitsland is dat besluit al gevallen, al moet je daar wel eerst wel eerst een module van tien lesuren voor schakelen hebben afgerond. In Nederland wil minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen eerst in gesprek met de rijschoolbranche, om de mogelijkheden te bespreken.

Borsten – en met hem andere rijscholen – verwacht dat de automaatcode 78 op termijn zal verdwijnen. Dat is overigens niet enkel het gevolg van de opkomst van elektrisch rijden. “Momenteel kiezen leerlingen ook voor automaat rijlessen zodat zij door minder manuele handelingen te verrichten meer aandacht hebben voor het verkeer op de weg. En dat komt de verkeersveiligheid weer ten goede”, besluit Borsten.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

2 reacties op “ANWB Rijopleidingen rekent op forse toename elektrische lesauto’s”

A.b|03.12.20|14:07

Automaat is inderdaad veel veiliger, voornamelijk voor beginnende leerlingen. Stel je wilt optrekken op een hele drukke kruispunt, of je wilt een 80 km weg op en je motor slaat uit. Wat mij betreft mag die automaatcode per direct weg.

A.b|03.12.20|14:28

Bedoel voor beginnende bestuurders.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.