ongeval

Doelstelling voor minder verkeersdoden- en slachtoffers buiten bereik

Maximaal 500 verkeersdoden en 10.600 ernstig gewonden in het verkeer in 2020. Dat was de doelstelling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op basis van cijfers uit de eerste kwartalen van 2020 voorspelt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat die doelstelling niet gehaald wordt.

Dit blijkt uit De Staat van de Verkeersveiligheid 2020 van het SWOV. Voor minister Cora van Nieuwenhuizen zijn de cijfers een signaal dat verbetering van de verkeersveiligheid in Nederland vaart moet krijgen. “Achter deze kille cijfers gaat enorm veel leed schuil. Dit leed van slachtoffers en nabestaanden maakt dat verkeersveiligheid voor mij topprioriteit is. Daarom blijf ik hier de komende tijd hard aan werken, samen met medeoverheden en maatschappelijke partijen”, aldus de brief van de minister aan de Tweede Kamer.

Investeringen

Van Nieuwenhuizen wijst in haar brief op de miljoenen die ze eerder deze maand uittrok voor investeringen in de veiligheid. “Uit de vele aanvragen die zijn binnengekomen voor een rijksbijdrage aan verkeersveiligheidsmaatregelen blijkt dat de urgentie om de verkeersveiligheid te verbeteren, breed wordt gedragen”, schrijft ze.

Dit investeringsbedrag kan op waardering rekening van het SWOV. “Het is positief dat de rijksoverheid voor het eerst in lange tijd substantieel investeert in het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit moet de komende jaren leiden tot concrete maatregelen. Vooral de verkeersveiligheid van fietsers, scootmobielgebruikers en ouderen moet daarmee worden verbeterd, aangezien de ontwikkeling van verkeersdoden in deze groepen de afgelopen tien jaar een stijging laat zien.”

Coronacrisis

Omdat het jaar nog niet afgelopen is, zijn in de Staat van Verkeersveiligheid 2020 alleen voorspellingen gedaan. Een moeilijkheid daarbij is dat dit vanwege de coronacrisis een afwijkend jaar was op het gebied van mobiliteit. Op basis van de beschikbare gegevens stelt het SWOV dat het aantal verkeersdoden nauwelijks is beïnvloed door de tijdelijke teruggang in het aantal reizen. Wel raakten minder mensen ernstig gewond. Vooral onder voetgangers, auto-inzittenden, kinderen en op rijkswegen vielen minder slachtoffers.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Doelstelling voor minder verkeersdoden- en slachtoffers buiten bereik”

Gus K.|26.12.20|12:58

Hoe kunnen we de verkeersveiligheid in Nederland verbeteren? Een aantal speerpunten: het invoeren van praktische verkeerseducatie in het primair- en voortgezet onderwijs, het verbeteren van de kwaliteit van de opleiding/bijscholing van rijinstructeurs (in opleiding): de opleiding/bijscholing meer praktisch van aard maken, het invoeren van praktische verkeerslessen aan bestuurders, het verminderen van het aantal verkeerszuilen en -borden langs de weg.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.