Vlaanderen heeft een tekort aan rijinstructeurs

Het beroep van rijinstructeur is in Vlaanderen een zogeheten knelpuntberoep. Vooral de leeftijdsopbouw en de vernieuwde rijopleiding zorgen voor een tekort aan instructeurs. Eind vorige maand telde de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) 182 ontvangen vacatures. Dit tegenover 85 werkzoekenden die zich binnen de beroepsgroep hadden aangemeld. In februari 2020 telde de VDAB nog 120 ontvangen vacatures.  

De VDAB rekent een beroep tot knelpuntberoep als de vacatures moeilijk ingevuld raken. De leeftijdsopbouw van de instructeurs en de nieuwe rijopleiding – met meer manoeuvres, de verplichte drie uur durende opleiding voor niet-professionele begeleiders en het verplichte terugkeermoment – benadrukken het tekort. Een rijinstructeur moet over de nodige certificaten en diploma’s beschikken.

Vraag en aanbod

Eind februari waren er 85 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) in de beroepsgroep aangemeld bij het VDAB. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen is de vraag naar rijinstructeurs veel groter dan het aantal werkzoekenden. Zo zijn er in Oost-Vlaanderen 60 vacatures gemeld tegenover 16 niet-werkende werkzoekenden. In West-Vlaanderen zijn dat er 56 tegenover 13. In de andere Vlaamse provincies zijn de aantallen vrijwel gelijk aan elkaar.

Kenmerken werkzoekenden

Van de 88 werkzoekenden valt het grootste gedeelte in de leeftijdscategorie van 40 tot 54 jaar, namelijk 37,9 procent. 28,7 procent is ouder dan 50 jaar en hetzelfde percentage werkzoekenden is tussen de 25 en 39 jaar. Het grootste gedeelte van de groep, 51 procent, is minder dan een jaar werkloos.

De meeste vacatures eisen niet veel ervaring. Voor 43,4 procent van de vacatures is minder dan zes maanden ervaring geëist. 62,5 procent van de werkzoekenden valt binnen deze eis. 25 procent van de groep heeft al meer dan twee jaar ervaring binnen het vakgebied. Deze cijfers zijn afkomstig van de VDAB.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.