Bovag vlag

Bovag onderstreept aanbevelingen Commissie Roemer

Bovag vlag

Bovag Rijscholen onderstreept de conclusies uit het eindrapport ‘Van rijles naar rijonderwijs’ van de commissie onder leiding van Emile Roemer. De aanbevelingen sluiten aan bij het pleidooi dat Bovag al jaren houdt voor meer professionalisering in de branche. Het advies om een curriculumcommissie in te stellen die eisen stelt aan opleiding, examinering en aan de rijscholen juicht Bovag toe.

Bovag is van mening dat het rapport voorziet in een professionaliseringsslag waar uiteindelijk de hele branche en de markt bij gediend is. Kandidaten worden beter voorbereid op de examens en op een veilige deelname aan het verkeer, waardoor ook het slagingspercentage zal stijgen.

De commissie Roemer benadrukt dat een fundamentele verandering nodig is, aangezien het huidige examengestuurde systeem in de hand werkt dat de inhoud van de rijopleiding wordt bepaald door de inhoud van het examen. Bovag onderschrijft het pakket van negentien samenhangende maatregelen die gericht zijn op kwaliteitsverbetering van de opleiding, het examen, de instructeurs én de rijscholen. Dat moet er tevens voor zorgen dat de waardering voor het vak van rijinstructeur toeneemt en iedereen in de branche een eerlijke boterham kan verdienen. Richting de consument is de afgelopen decennia juist pijnlijk duidelijk geworden dat slechte kwaliteit alleen maar geld kost, als gevolg van onder andere onnodige herexamens en wanbeleid.

Unieke eenheid

De voorgestelde fundamentele systeemverandering moet bij álle aanbieders resulteren in een eerlijke en transparante rijopleiding en verhoging van de verkeersveiligheid leidt tot een forse besparing op maatschappelijke kosten. Bovag is tevens voorvechter van het plan om een klachtenregeling en een garantiefonds te verplichten ter bescherming van de consument. De aanbevelingen van de commissie Roemer klinken algemeen voorzitter Han ten Broeke van Bovag als muziek in de oren: “Ik roep onze leden en alle instituten en andere organisaties in de rijscholenbranche op om de unieke eenheid die we nu hebben gesmeed, bij elkaar te houden om dit mooie plan gezamenlijk ten uitvoer te brengen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.