Tweede Kamer pakt rapport Roemer voortvarend op

Roemer, schermafbeelding van overhandiging rapport

De Tweede Kamer wil dat de maatregelen uit het adviesrapport van Emile Roemer zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Dit blijkt uit een aangenomen motie waarin D66 en PvdA de regering verzoeken om samen met het CBR en de rijscholenbranche de adviezen voortvarend op te pakken. Kiki Hagen van D66 kaartte dit dinsdag aan tijdens de technische briefing van het CBR. Hierna lichtte Roemer het rapport toe aan het ministerie.

Tijdens het CBR-overleg van de demissionaire commissie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) op 19 april diende Kiki Hagen van D66 samen met Habtamu de Hoop van de Partij van de Arbeid een motie in waarin ze de regering verzoeken om de adviezen van rapport Roemer zo snel mogelijk op te pakken.

Hagen haalde de aangenomen motie aan tijdens de technische briefing van CBR-directeur Alexander Pechtold waarin werd medegedeeld dat de tussentijdse toets momenteel niet wordt geschrapt. “Er is een motie aangenomen waarbij er voortvarend aan de slag wordt gegaan met rapport Roemer. Dat is goed nieuws. Niet in afwachting van de formatie, maar het zoveel mogelijk oppakken”, vertelde Hagen. Door de demissionaire positie van het kabinet kunnen enkel lopende zaken worden afgehandeld, echter is met deze motie ingestemd om spoedig zo veel mogelijk werk te verrichten en niet te wachten op de nieuwe formatie.

Reactie Pechtold

Pechtold reageerde positief op de motie: “Dat klinkt als muziek in onze oren, niet alleen voor het CBR, maar ook voor het goede deel van de rijschoolbranche en veel klanten. Ik werk hier nu anderhalf jaar en zie hoe belangrijk het is dat rapport Roemer wordt uitgevoerd. Als we de kans nu niet pakken gaat er zomaar tien jaar voorbij en zal ook het enthousiasme, dat er toch echt is, en de samenwerking direct wegzakken.”

Pechtold ziet de maatregelen van Roemer het liefst zo snel mogelijk worden ingevoerd. “Wij zouden toch heel graag willen dat voor de zomer op het ministerie of bij het CBR een kwartiermaker aan de slag gaat en de zomerperiode wordt gebruikt om dit goed voor te bereiden. En bij de begrotingsbehandeling kunt u al een eerste debat erover hebben”

Adviesrapport Roemer

In 2020 kreeg voormalig SP-fractievoorzitter Emile Roemer het verzoek van minister van IenW Cora van Nieuwenhuizen om te onderzoeken hoe de rijschoolbranche verbeterd kan worden. Na zes maanden onderzoek leverde Roemer een adviesrapport in. Hij beschreef dit zelf als volgt: “Dit advies is niet gericht op het wegnemen van de actuele problematiek van de autorijscholen en het CBR, maar op het tot stand brengen van structurele verbeteringen.” Bij het implementeren van de adviezen vroeg Roemer dringend aan het ministerie van IenW om de sector te blijven betrekken bij besluiten en ook het ministerie van Onderwijs erbij te halen.

Aanleiding onderzoek

Een van de belangrijkste oorzaken van het onderzoek is het relatief hoge aantal verkeersongevallen onder de leeftijdsgroep jonge, beginnende bestuurders (18-24-jarigen). Van Nieuwenhuizen vertelde tijdens haar reactie op het rapport dat er onder deze groep zelfs vijf keer zo veel kans is op een ongeval.

Ook is het slagingspercentage reden geweest tot onderzoek en worden problemen in de sector genoemd, zoals misleiding van consumenten, verlies van les- en examengeld bij faillissementen, oneerlijke concurrentie en soms regelrechte examenfraude.

Volgens het rapport is de sector tevens toe aan vernieuwing, omdat technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen nu moeizaam gevolgd kunnen worden.

Aanpak

Het onderzoek is in samenwerking met een begeleidingsgroep uitgevoerd. Deze bestaat uit mensen van FAM, VRB, LBKR, RST, VVB, LBVI, BOVAG, ANWB, VVN, TeamAlert, CBR, IBKI, CNV, FNV, ministerie van OCW en ministerie van IenW. Deze groep is vijf keer samengekomen om te reflecteren op bevindingen, analyses en verbetervoorstellen.

Ook waren er verdiepende gesprekken in kleinere groepen met onder andere wetenschappers van SWOV, TNO en TU Delft. De commissie is tevens op werkbezoek geweest bij rijscholen, heeft gesprekken gevoerd met belanghebbende organisaties en online bijeenkomsten georganiseerd voor individuele, geïnteresseerde belanghebbenden.

Anton Vos, rijschoolhouder en beheerder van Facebookgroep ‘De rijinstructeur(trice)’, stelde een enquête op, waarvan de resultaten zijn besproken met de commissie. Via het IBKI is ook een enquête verspreid. Tot slot hebben er twee jongerenpanels plaatsgevonden waarin een aantal voorstellen werden besproken in de vorm van een discussie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.