CBR positief over 2toDrive: ‘385.000 geslaagden en slagingspercentage van 60%’

Het is alweer tien jaar geleden dat de 2toDrive-regeling startte als experiment. Met deze regeling mag je al vanaf je 17e je rijbewijs halen. In die tien jaar zijn er ruim 385.000 17-jarigen geslaagd. De slagingspercentages onder de minderjarigen liggen tevens beter dan kandidaten van boven de 18 jaar. Dat meldt het CBR.

Op 1 november 2011 gaf toenmalig minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen het startschot voor het experiment 2toDrive. Hierbij mogen jongeren vanaf 16 jaar theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar praktijklessen volgen. Vanaf 17 jaar mogen jongeren op praktijkexamen. Als ze geslaagd zijn voor hun rij-examen, rijden zij tot hun 18e jaar onder begeleiding van een coach.

2toDrive is in Nederland ingevoerd met als doel om de verkeersveiligheid onder beginnende bestuurders te vergroten. Door jongeren onder begeleiding te laten rijden, kunnen zij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen.

Hoger slagingspercentage

Jongeren doen het goed: de slagingspercentages laten zien dat 17-jarigen vaker slagen (60,5 procent) voor hun eerste praktijkexamen voor de auto dan 18+ kandidaten (52 procent). Ook nemen 17-jarigen het begeleid rijden serieus, doen veel rijervaring op en leren op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan, blijkt uit een eerdere evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, de RDW en TeamAlert zijn blij met het grote succes van 2toDrive. Door jongeren de kans te bieden om zo vroeg mogelijk rijexamen te kunnen doen, wordt de verkeersveiligheid in Nederland verbeterd en zijn jongeren een stuk veiliger onderweg.

Over 2toDrive

2toDrive is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, de RDW en jongerenorganisatie TeamAlert. 2toDrive biedt 17-jarigen de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen.

Vandaag deed de 17- jarige Fay Truijens haar tussentijdse toets, kreeg vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen en een bloemetje van CBR-directeur Alexander Pechtold.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

3 reacties op “CBR positief over 2toDrive: ‘385.000 geslaagden en slagingspercentage van 60%’”

Steven Raes|04.11.21|12:44

De hogere slagingspercentages lijken logisch omdat deze groep kandidaten op zich al hoger gemotiveerd is dan de doorsnee kandidaat (wat niets afdoet aan het principe van dit type rijopleiding).

Steven Raes|04.11.21|12:46

De hogere slagingspercentages zijn vermoedelijk ook te wijten aan het feit dat deze groep kandidaten een hogere motivatie hebben dan de gemiddelde kandidaat.

Boudewijn Pijnappel|05.11.21|08:02

wat je zegt klopt helemaal Steven
Het klinkt mooi “begeleid rijden” met je ouders, maar hoeveel doen dat daadwerkelijk én hoelang??? Mijn gevoel zegt dat de meesten nét voor hun 18e verjaardag op examen gaan en daarna direct zelf mogen én gaan autorijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR positief over 2toDrive: ‘385.000 geslaagden en slagingspercentage van 60%’ | RijschoolPro

CBR positief over 2toDrive: ‘385.000 geslaagden en slagingspercentage van 60%’

Het is alweer tien jaar geleden dat de 2toDrive-regeling startte als experiment. Met deze regeling mag je al vanaf je 17e je rijbewijs halen. In die tien jaar zijn er ruim 385.000 17-jarigen geslaagd. De slagingspercentages onder de minderjarigen liggen tevens beter dan kandidaten van boven de 18 jaar. Dat meldt het CBR.

Op 1 november 2011 gaf toenmalig minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen het startschot voor het experiment 2toDrive. Hierbij mogen jongeren vanaf 16 jaar theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar praktijklessen volgen. Vanaf 17 jaar mogen jongeren op praktijkexamen. Als ze geslaagd zijn voor hun rij-examen, rijden zij tot hun 18e jaar onder begeleiding van een coach.

2toDrive is in Nederland ingevoerd met als doel om de verkeersveiligheid onder beginnende bestuurders te vergroten. Door jongeren onder begeleiding te laten rijden, kunnen zij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen.

Hoger slagingspercentage

Jongeren doen het goed: de slagingspercentages laten zien dat 17-jarigen vaker slagen (60,5 procent) voor hun eerste praktijkexamen voor de auto dan 18+ kandidaten (52 procent). Ook nemen 17-jarigen het begeleid rijden serieus, doen veel rijervaring op en leren op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan, blijkt uit een eerdere evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, de RDW en TeamAlert zijn blij met het grote succes van 2toDrive. Door jongeren de kans te bieden om zo vroeg mogelijk rijexamen te kunnen doen, wordt de verkeersveiligheid in Nederland verbeterd en zijn jongeren een stuk veiliger onderweg.

Over 2toDrive

2toDrive is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, de RDW en jongerenorganisatie TeamAlert. 2toDrive biedt 17-jarigen de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen.

Vandaag deed de 17- jarige Fay Truijens haar tussentijdse toets, kreeg vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen en een bloemetje van CBR-directeur Alexander Pechtold.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

3 reacties op “CBR positief over 2toDrive: ‘385.000 geslaagden en slagingspercentage van 60%’”

Steven Raes|04.11.21|12:44

De hogere slagingspercentages lijken logisch omdat deze groep kandidaten op zich al hoger gemotiveerd is dan de doorsnee kandidaat (wat niets afdoet aan het principe van dit type rijopleiding).

Steven Raes|04.11.21|12:46

De hogere slagingspercentages zijn vermoedelijk ook te wijten aan het feit dat deze groep kandidaten een hogere motivatie hebben dan de gemiddelde kandidaat.

Boudewijn Pijnappel|05.11.21|08:02

wat je zegt klopt helemaal Steven
Het klinkt mooi “begeleid rijden” met je ouders, maar hoeveel doen dat daadwerkelijk én hoelang??? Mijn gevoel zegt dat de meesten nét voor hun 18e verjaardag op examen gaan en daarna direct zelf mogen én gaan autorijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.