Column Arno Smits (Bovag): ‘Cybercrime is geen sciencefiction, maar realiteit’

Arno Smits

‘Gehackt worden, dat overkomt mij niet.’ Volgens de voorzitter van Bovag Rijscholen zijn er velen die er zo over denken. Toch zijn er schrikbarend veel kleine bedrijven die digitaal worden aangevallen. In deze column wil Arno Smits rijscholen behoeden niet in de val te trappen van het valse internet.

“Een leven zonder internet en technologie kunnen we ons haast niet meer voorstellen, en al helemaal niet in onze dagelijkse werkzaamheden. We communiceren via e-mail en Whatsapp met onze klanten en leveranciers, we promoten ons bedrijf via Facebook, Instagram en een eigen website en we gebruiken software voor onze administratie.

Ontzettend handig en tegenwoordig allemaal onmisbaar voor de bedrijfsvoering, maar heeft u zich ooit gerealiseerd wat er gebeurt als een of meerdere van die systemen worden gehackt? Dat u van het ene op het andere moment niet meer in uw eigen reserveringssysteem kunt, losgekoppeld wordt van TOP en leerlingen niet meer kunt bereiken, simpelweg omdat al uw gegevens weg zijn of gegijzeld? Helaas zien we dat dit steeds vaker voorkomt en dan niet alleen bij grote organisaties die daarmee het nieuws halen, zoals MediaMarkt nu, VDL afgelopen maand of de Universiteit van Maastricht vorig jaar.

Professionele bendes

Ook het MKB wordt geconfronteerd met deze dreiging en intussen weten we bij Bovag dat een hack plotseling zomaar een bedrijf compleet lam kan leggen. En ik heb het hier niet over de inmiddels welbekende Whatsapp-fraude, waarbij quasi-kwajongens oude mensen geld proberen af te troggelen. Dit gaat over professionele internationale bendes die organisaties van groot tot klein volledig digitaal kunnen gijzelen en vervolgens zelfs het lef hebben om u in contact te laten treden met hun uiterst vriendelijke ‘klantenservice’. Daar mag u vervolgens mee gaan onderhandelen over vrijgave van uw systemen.

Bovag treedt op tegen cybercrime

“Sciencefiction”, hoor ik u zeggen, en “dat overkomt mij niet”. Een schrikbarend aantal kleine ondernemers is u echter al voorgegaan. Om het MKB veel meer weerbaar te maken tegen cybercrime, is Bovag een samenwerking aangegaan met VNO-NCW, MKB Nederland en de ministeries van Justitie en Economische Zaken. Begin 2022 kunt u van uw branchevereniging een concrete aanpak verwachten, zodat u zichzelf kunt gaan wapenen tegen deze moderne dreiging. Dat begint al met zoiets simpels als beter wachtwoordbeheer. En intussen wijs ik ook graag op de speciale cybercrimeverzekering van onze eigen Bovemij.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.