Wachttijden theorie weer flink gestegen met landelijk grote verschillen

De reserveringstermijnen voor theorie-examens waren vorige week een stuk hoger dan in oktober. Het landelijk gemiddelde tussen 1 en 7 november lag op 9,5 weken. In Rijswijk was deze het langst, namelijk 16 weken. Dat betekent dat een leerling pas in de week van 21 februari terecht kan. 

In de maandrapportage van het CBR over oktober staat dat de gemiddelde reserveringstermijn voor theorie-examens aan het einde van de maand op gemiddeld 6,5 weken stond. In september waren dit 10 weken. Deze daling was te danken aan de uitbreiding van zaalcapaciteit wegens coronaversoepelingen.

Echter is de capaciteit weer teruggedraaid wegens het opgelopen aantal besmettingen. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat ook de reserveringstermijnen weer flink oplopen en leerlingen misschien weer net zo lang of zelfs langer moeten wachten dan tijdens de zomerperiode.

Grote spreiding

Rijswijk prijkt bovenaan met de langste wachttijd: 16 weken. Daarna komen Haarlem en Amsterdam met 14 weken en Utrecht en Barendrecht met 13 weken. Je bent het snelst aan de beurt in Maastricht met een wachttijd van 5 weken of in Hoogeveen met 6 weken.

Praktijkexamens

Voor het praktijkexamen kunnen leerlingen sneller terecht. De gemiddelde wachttijd voor het eerste examen was tussen 1 en 7 november 5,6 weken. Voor de herexamens was dat 2,7 weken. Ook hier is weer een grote spreiding tussen locaties.

De wachttijd is in Rijswijk weer het langste met 11 weken. Daarna volgen Rotterdam en Haarlem met 10 weken, terwijl je in Alkmaar slechts 1 week hoeft te wachten. Op veel plaatsen in Limburg en Overijssel is de wachttijd tevens slechts 1 week.

Opvallend is dat in het Gelderse Tiel een groot verschil is tussen de wachttijden voor de eerste examens en de herexamens. Als je een herexamen doet kun je al over 1 week terecht en bij de eerste is dat pas over 8 weken.

Geen noodmaatregelen

Minister Visser geeft aan dat uit de CBR-maandrapportage van oktober blijkt dat er nog steeds geen aanleiding is om tijdelijke noodmaatregelen in te zetten. De gemiddelde wachttijd voor het praktijkexamen bedroeg 5,6 weken. Dit valt binnen de reguliere KPI van 7 weken en binnen de streeftermijn van 14 weken voor eind 2021.

Het slagingspercentage van oktober was 52,2 procent. Dat is hoger dan de 50,4 procent die het voor corona was. Voor het inzetten van maatregelen wordt gekeken naar de reserveringstermijnen, en niet per se naar het slagingspercentage.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “Wachttijden theorie weer flink gestegen met landelijk grote verschillen”

Koen Zweers|14.11.21|13:29

Tiel ligt niet in Brabant!!

Koen Zweers|14.11.21|13:30

Tiel ligt niet in Brabant, maar in Gelderland!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wachttijden theorie weer flink gestegen met landelijk grote verschillen | RijschoolPro

Wachttijden theorie weer flink gestegen met landelijk grote verschillen

De reserveringstermijnen voor theorie-examens waren vorige week een stuk hoger dan in oktober. Het landelijk gemiddelde tussen 1 en 7 november lag op 9,5 weken. In Rijswijk was deze het langst, namelijk 16 weken. Dat betekent dat een leerling pas in de week van 21 februari terecht kan. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “Wachttijden theorie weer flink gestegen met landelijk grote verschillen”

Koen Zweers|14.11.21|13:29

Tiel ligt niet in Brabant!!

Koen Zweers|14.11.21|13:30

Tiel ligt niet in Brabant, maar in Gelderland!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.