Opinie

‘Dé oplossing voor verkorten van wachtlijst en uitblijven collegiaal advies’

“Het collegiaal advies is niet dé oplossing om het kaf van het koren te scheiden. Het verplicht stellen van de tussentijdse toets biedt meer soelaas en verkort de wachttijden.” Casper Loef van Rijschool Loef ziet geen toekomst in het collegiale advies. Wel heeft hij een voorstel voor het afnemen van de tussentijdse toets door collega’s. In dit opiniestuk deelt hij zijn mening over het collegiaal advies.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: De redactie

4 reacties op “‘Dé oplossing voor verkorten van wachtlijst en uitblijven collegiaal advies’”

Tom Brunen|31.03.22|14:29

Het zal nooit mogelijk gaan worden dat instructeurs, onderdelen gaan examineren. Zelfs niet met een cursus. Een examinator mag namelijk, bij wet, niet werkzaam zijn als instructeur. Daarnaast MOET een examinator met eigen ogen vaststellen dat een leerling een bepaald onderdeel behaald.
Wat mij altijd zo verraste over de tussentijdse toets is dat je hiermee uitsluit dat de examinator een totaal beeld krijgt van de leerling bij het echte examen. Waarom kan ik geen TTT doen voor bediening?

Tom Brunen|31.03.22|14:32

Daarnaast geven examinatoren niet goed advies. Ze kijken naar de leerling als examinator die summatief toetst. De instructeur leidt op en zou formatief moeten toetsen. Het gevolg hiervan is het zogenaamde examengestuurd opleiden, terwijl we juist naar een opleidingsgestuurd model willen. De extra kosten zitten juist in huidige traject.
Wij voeren nu zelf de toets uit en de leerlingen en instructeurs presteren beter, tegen lagere kosten. 122 euro voor 30 minuten, dat kunnen wij toch beter!

Richard van Hamond|31.03.22|17:16

Het belangrijkste is dat het cbr zich wat minder gaat bemoeien met de opleiding.
Ze proberen veel te veel op onze stoel te gaan zitten.

kelly de groot|04.04.22|17:39

CBR zou alleen nog examens moeten afnemen, de organisatie daarop inrichten. GEEN tussentijdse toetsen meer. Gebruik de beschikbare tijd voor examens in te plannen en laat de opleiding van een leerling over aan de rijschool.
De overheid kan de rijscholen helpen/stimuleren om de leerlingen beter op te leiden. Niet het CBR. CBR is een toetsingsorgaan, sinds de intrede van de TTT slagen er per jaar MINDER kandidaten per examinator. Kijk maar eens naar de cijfers daarvan. En er zijn te weinig examinators om ook commercieel te doen.
Als de commissie of wat voor onderzoek orgaan mijn advies nodig heeft, neem gerust contact met mij op.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Dé oplossing voor verkorten van wachtlijst en uitblijven collegiaal advies’ | RijschoolPro
Opinie

‘Dé oplossing voor verkorten van wachtlijst en uitblijven collegiaal advies’

“Het collegiaal advies is niet dé oplossing om het kaf van het koren te scheiden. Het verplicht stellen van de tussentijdse toets biedt meer soelaas en verkort de wachttijden.” Casper Loef van Rijschool Loef ziet geen toekomst in het collegiale advies. Wel heeft hij een voorstel voor het afnemen van de tussentijdse toets door collega’s. In dit opiniestuk deelt hij zijn mening over het collegiaal advies.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: De redactie

4 reacties op “‘Dé oplossing voor verkorten van wachtlijst en uitblijven collegiaal advies’”

Tom Brunen|31.03.22|14:29

Het zal nooit mogelijk gaan worden dat instructeurs, onderdelen gaan examineren. Zelfs niet met een cursus. Een examinator mag namelijk, bij wet, niet werkzaam zijn als instructeur. Daarnaast MOET een examinator met eigen ogen vaststellen dat een leerling een bepaald onderdeel behaald.
Wat mij altijd zo verraste over de tussentijdse toets is dat je hiermee uitsluit dat de examinator een totaal beeld krijgt van de leerling bij het echte examen. Waarom kan ik geen TTT doen voor bediening?

Tom Brunen|31.03.22|14:32

Daarnaast geven examinatoren niet goed advies. Ze kijken naar de leerling als examinator die summatief toetst. De instructeur leidt op en zou formatief moeten toetsen. Het gevolg hiervan is het zogenaamde examengestuurd opleiden, terwijl we juist naar een opleidingsgestuurd model willen. De extra kosten zitten juist in huidige traject.
Wij voeren nu zelf de toets uit en de leerlingen en instructeurs presteren beter, tegen lagere kosten. 122 euro voor 30 minuten, dat kunnen wij toch beter!

Richard van Hamond|31.03.22|17:16

Het belangrijkste is dat het cbr zich wat minder gaat bemoeien met de opleiding.
Ze proberen veel te veel op onze stoel te gaan zitten.

kelly de groot|04.04.22|17:39

CBR zou alleen nog examens moeten afnemen, de organisatie daarop inrichten. GEEN tussentijdse toetsen meer. Gebruik de beschikbare tijd voor examens in te plannen en laat de opleiding van een leerling over aan de rijschool.
De overheid kan de rijscholen helpen/stimuleren om de leerlingen beter op te leiden. Niet het CBR. CBR is een toetsingsorgaan, sinds de intrede van de TTT slagen er per jaar MINDER kandidaten per examinator. Kijk maar eens naar de cijfers daarvan. En er zijn te weinig examinators om ook commercieel te doen.
Als de commissie of wat voor onderzoek orgaan mijn advies nodig heeft, neem gerust contact met mij op.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.