CBR niet meer onder verscherpt toezicht medische keuring

Doctor at work, close up of male doctor typing on a laptop.

Het CBR staat niet meer onder verscherpt toezicht wegens wachttijden bij de aanvraag van een medische keuring voor een rij-examen. De achterstanden in de medische beoordeling van Rijgeschiktheid begonnen in het voorjaar van 2018. Door de lange wachttijd bij het CBR konden bestuurders niet op tijd het rijbewijs verlengen. De wachttijden zijn inmiddels teruggebracht tot maximaal 28 dagen.

Sinds 2018 vraagt de ombudsman aandacht voor de behandeltermijnen van rijbewijsprocedures. In twee jaar tijd hebben ongeveer 3500 mensen bij de ombudsman geklaagd over aanvragen van de gezondheidsverklaring voor (verlenging van) het rijbewijs. De te lange wachttijden zijn vooral vervelend voor mensen die voor hun werk of om medische redenen afhankelijk zijn van hun rijbewijs.

Beroepschauffeurs

Door de lange wachttijd bij het CBR konden bestuurders niet op tijd het rijbewijs verlengen. Een spoedprocedure werd ingericht voor beroepschauffeurs, 75-plussers mochten -onder voorwaarden- tijdelijk doorrijden met een verlopen rijbewijs. Door deze problemen stelde minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat het CBR in februari 2019 onder aangescherpt toezicht.

De afgelopen jaren heeft het CBR sterk ingezet op het oplossen van deze achterstanden. Er werd onder andere ingezet op het aantrekken van extra medisch adviseurs en het verder digitaliseren van het indieningsproces van Gezondheidsverklaringen en medische rapporten.

Reactie

De gemiddelde wachttijd voor een medische beoordeling is sinds september vorig jaar teruggebracht naar 1 tot maximaal 2 weken. Sinds september 2020 krijgen alle bestuurders op tijd een reactie van het CBR (binnen 28 dagen). Daarom verviel het aangescherpt toezicht op het CBR per 1 april 2022.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.