Merlin Weber: ‘Als er maar één iemand wat leert via mijn video’s, heb ik mijn doel al bereikt’
rubriek: buitengewoon

Merlin Weber: ‘Als er maar één iemand wat leert via mijn video’s, heb ik mijn doel al bereikt’

Merlin Weber (links) en Giovanni Latooy (rechts) Foto's: Merlin Weber

Buitengewone prestaties, buitengewoon doorzettingsvermogen of een buitengewoon goed idee. In deze terugkerende rubriek ‘BUITENGEWOON’ spreekt RijschoolPro met rijschoolhouders, rijinstructeurs en ondernemers die het net even anders doen. 

Merlin Weber is al een grote naam binnen de rijscholenbranche op YouTube, maar ook met TikTok verovert hij inmiddels menig beginnend én ervaren automobilist. Met zijn 37 jaar aan ervaring als rijinstructeur voorziet hij zowel Nederland als België met praktische en informatieve tips voor op de weg, in de auto en op de motor.

Waarom ben je begonnen met je TikTok-account?

“Ik heb al een YouTube-kanaal en de video’s hierop worden inmiddels meer dan 2 miljoen keer bekeken. Toen ontdekte ik TikTok en dacht ik: goh, dat is ook leuk. Filmpjes maken van vijf tot twintig seconden over hoe een motor werkt, hoe je moet schakelen, hoe je in een automaat rijdt en hoe je in verschillende verkeerssituaties moet handelen. Er zitten voornamelijk jongeren op dit platform, die zijn heel visueel ingesteld en doen tegenwoordig alles via social media. Een boek daar kijken ze niet meer naar. Dus ik had het idee dat TikTok een goede manier was om die groep te bereiken en jongeren dingen bij te brengen.

De filmpjes worden ontzettend veel bekeken. Sommige worden wel 800.000 keer gezien en minimaal zit ik wel boven de 100.000 à 200.000 views per filmpje. Het is echt heel leuk om te doen.”

Wat voor reacties krijg je op de video’s die je post?

“Alles. Allerlei soorten reacties. Mensen die het leuk vinden, maar ook mensen die onder filmpjes reageren en zeggen dat ze alles allang weten. Maar het gaat mij erom die mensen te bereiken die het leuk vinden en als iemand een stomme reactie plaatst dan denk ik: ja, dat moet je zelf weten. Ik trek mij daar niks van aan.

Ik krijg ook zo vaak van de kijkers te horen dat ik niet mag filmen achter het stuur. Bij mij is alles in houders aan de ramen geplakt, ik heb apparatuur voor misschien wel 10.000 euro. Dat heb ik één keer in een video laten zien en voor de rest laat ik het gaan. Ik weet zelf natuurlijk als geen ander dat je veilig moet rijden, dat hoeft een ander mij niet te vertellen.”

Wat is het voornaamste doel van de video’s die je maakt?

“Vooral de verkeersveiligheid bevorderen. Mensen dingen bijbrengen, want er gaan zoveel dingen mis in het verkeer. En als er maar één iemand wat leert door mijn video’s, dan heb ik mijn doel eigenlijk al bereikt.

Er wordt ook vaak onder mijn video’s gereageerd door jongeren die dan vertellen dat ze geslaagd zijn en mij willen bedanken voor de uitleg die ik geef. Dat is echt heel leuk. Of, en dat vind ik minder leuk, jongeren die reageren dat zij meer van mijn video’s hebben geleerd dan van hun eigen rijinstructeur. Dat is natuurlijk niet fijn voor die rijinstructeur, maar ik ben in ieder geval blij dat zij er dan via mijn account toch wat van opgestoken hebben.”

Ik kan mij voorstellen dat het actief bezig zijn met YouTube en TikTok effect heeft gehad op het aantal aanmeldingen van nieuwe leerlingen voor de rijschool. Hoe heeft dit jouw zaken en leven beïnvloed?

“Het is eigenlijk niet bedoeld voor het werven van nieuwe leerlingen, want ik wil juist afbouwen. Minder lesgeven,
meer video’s maken. Wat ik wel meemaak, is dat ik vaak word gefilmd wanneer ik ergens loop of wanneer ik een rijles aan het geven ben. Mensen herkennen mij en sturen mij dan vaak daarna een berichtje. Ik heb eigenlijk liever dat ze gewoon naar mij toelopen en hoi zeggen, dat voelt minder stalkerig, haha.

Wel ga ik naar aanleiding van mijn activiteit op de social media kanalen veel met BNN’ers op pad. Jordi Warners, Theo Maassen, Giovanni Latooy en de mannen van StukTV. Zij hebben allemaal les van mij gehad.”

Foto: Merlin Weber
Foto: Merlin Weber

Dus je bent eigenlijk ook een beetje een bekende Nederlander aan het worden?

“Nou, haha, dat hoeft van mij niet. Maar er zijn inderdaad wel veel mensen die mij herkennen ja. Dan word ik aangesproken met ‘Hé Youtuber’. Inmiddels gebruiken ook heel veel rijinstructeurs in Nederland mijn video’s, bijvoorbeeld om zelf meer te leren over het instructeur zijn, maar ook om hun leerlingen meer uitleg te geven tijdens de lessen.”

Heb je een doel voor in de toekomst, wat je social media accounts betreft?

“Ja, op YouTube wil ik sowieso de PLAY-button behalen die je krijgt als je de 100.000 abonnees aantikt. Dat vind ik leuk, dat is voor mij echt een mijlpaal. Maar het leukste vind ik om leerzame filmpjes voor mensen te maken waar zij echt iets aan hebben, dus dat is eigenlijk mijn hoofddoel. Daarnaast zou ik het ook heel fijn vinden om door middel van mijn video’s een gedragsverandering in het verkeer te creëren. Dat mensen onder andere de verkeersregels beter zullen naleven.”

Waar krijg je energie van in het werk dat je doet?

“Als je met een leerling op pad gaat, hem lesgeeft, dingen uitlegt en daarna ziet dat hij het gewoon beheerst; dat vind ik het leukst. Ik leg dingen uit en daarna moeten ze het zelf proberen. Ik heb namelijk liever dat ze hun neus stoten, het zelfstandig proberen op te lossen en het daardoor leren. Dat vind ik heel belangrijk.

Het is interessant om te zien wat cursisten in een rijles van een uur al helemaal zelf kunnen zonder dat ik erbij hoef te helpen. En ik geef ook graag altijd een stukje meer informatie dan dat in de basis wordt aangeboden. Zo moeten leerlingen bij mij bijvoorbeeld altijd een bermvlucht rijden, om te oefenen hoe zij moeten handelen wanneer ze tijdens het rijden per ongeluk met hoge vaart in de berm belanden.”

Tot slot, wat is jouw ultieme rijles-tip die je iedereen zou willen meegeven?

“Heel ver vooruit kijken. Als je vooruit kijkt, zie je alles op tijd en kan je op tijd reageren. Andere rijinstructeurs die ik spreek, zeggen altijd: dat zinnetje zit er nu bij de meesten wel in.

Mijn advies voor rijinstructeurs en ondernemers is om verder te kijken dan alleen je eigen vakgebied. Ga samenwerkingen aan, speel in op trends, lees veel en wees actief op sociale media.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.