Foto: Tom Hermans (Unsplash)

Ruim zestig procent poll-stemmers is voor uitbreiding basisopleiding tot rijinstructeur

Uit de wekelijkse poll op de website van RijschoolPro blijkt dat een grote meerderheid van de RijschoolPro-lezers het wenselijk vindt om de basisopleiding tot rijinstructeur uit te breiden. Scholing over onder andere leerlingen met autisme, ADHD, faalangst en/of rijangst zou volgens hen moeten worden opgenomen in de basisopleiding.

Deze week brachten 246 lezers van RijschoolPro hun stem uit op de wekelijkse poll. Van dit totale aantal geven 154 mensen (63 procent) aan het met de stelling eens te zijn en spreken 91 mensen (37 procent) uit het hiermee oneens te zijn.

Voorstanders

Voorstanders geven aan veel gehad te hebben aan de diverse bijscholingen en vinden dan ook dat deze scholing als standaard moet worden opgenomen in de basisopleiding. “Ik vind de opleiding zoals hij nu is erg karig. De basisopleiding mag best meer ingaan op onder andere autisme, faalangst en bijvoorbeeld ondernemersvaardigheden. Ik heb meerdere trainingen gevolgd en het heeft mij echt goed geholpen om deze groepen leerlingen beter te begeleiden. De handvatten die je aangereikt krijgt tijdens deze trainingen zijn daarnaast ook heel goed toepasbaar bij leerlingen zonder ‘rugzakje’”, reageert een van de lezers.

Een andere lezer sluit zich hierbij aan en zegt: “Het wordt hoog tijd dat het niveau binnen de rijscholenbranche weer omhoog gaat. We willen graag goede kandidaten leveren, maar dat begint bij een gedegen rijopleiding.
Het niveau waar een rijinstructeur nu mee start, is belabberd laag. Zowel op het gebied van kennis als op het gebied van (sociale) vaardigheden.”

Tegenstanders

Hoewel een kleine veertig procent van de stemmers het met elkaar eens was over het niet uitbreiden van de basisopleiding, lopen de redenen hiervoor uiteen. Aan de ene kant zet men een kritische kanttekening bij de kwaliteit en het nut van bijscholingen, zoals blijkt uit een reactie onder de poll. “Ik heb alle bijscholingen inmiddels gevolgd en het voegt helemaal niets toe. De cursussen bestaan vooral uit afdwalen naar andere onderwerpen en ontzettend lange YouTube-filmpjes. Naar mijn mening kom je met mensenkennis en ervaring overal uit.”

Aan de andere kant wordt er juist kritiek geuit op de kwaliteit van de huidige basisopleiding: “Hoe kan het zijn dat je volledig zelfstandig kunt functioneren als rijinstructeur met enkel een opleiding van vier maanden. Dat belooft naar mijn mening niet veel goeds. Eerst moet de basisopleiding worden aangepakt.”

Bijscholing

Op dit moment is een rijinstructeur verplicht om iedere vijf jaar meerdere WRM-bijscholingen te volgen. Deze bijscholing beslaat zes dagdelen theorie en één dagdeel praktijk. Er kan gekozen worden voor diverse, uiteenlopende onderwerpen als ‘Faalangstinstructeur’, ‘Lesplan maken’ en ‘Lesgeven aan leerlingen met een beperking’.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

3 reacties op “Ruim zestig procent poll-stemmers is voor uitbreiding basisopleiding tot rijinstructeur”

Mart Kuiper|27.07.22|12:16

Maar zorg eerst dat de basisopleiding in “de basis” goed is voordat je iets gaat toevoegen.

Els van Voren|28.07.22|21:18

Maar liefst 60% is voor extra scholing over autisme, adhd, faalangst in de basisopleiding! Gezien het voorstel van Roemer om het opleidingsniveau voor instructeurs naar MBO te verhogen, de minister kort geleden heeft besloten dat dit gewoon VMBO kan blijven, lijkt dit mij allemaal wat te hoog gegrepen en is het te hopen dat het geen slap aftreksel van de WRM bijscholingen faalangst / autisme gaat worden waarbij je na 7 uurtjes aanwezigheid een “levenslang” certificaat krijgt?

Mart Kuiper|29.07.22|14:17

Precies Els, heb ook de bijscholingscursus ” faalangst” gevolgd. De gehele dag ouwe… over wat we allemaal in de praktijk zoal meemaken met leerlingen, het ene sterke verhaal na het andere. Einde van de dag de conclusie : in de basis heeft iedere leerling faalangst. Maar handvaten om daar als instructeur mee om te gaan? Ik heb ze niet gehoord. En dit kost je dan € 200 voor zo’n dag, exclusief je eigen omzetverlies omdat het je een werkdag kost. Maar ik heb het nu wel op ’n CV staan..joepie!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.