Foto: Monika Wisniewska

Ook examinator heeft invloed op slagingspercentage rijscholen

Niet alleen de locatie van het examencentrum, leeftijd en het opleidingsniveau van de leerling hebben invloed op het slagingspercentage van een rijschool, zoals eerder deze week op RijschoolPro werd gepubliceerd. Ook de examinator in kwestie oefent grote invloed uit op dit percentage. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Else van Andel

7 reacties op “Ook examinator heeft invloed op slagingspercentage rijscholen”

Robert Nijdam|07.08.22|12:50

Fijn dat dit onderzocht is en benoemd wordt in de pers. Het is gewoon zo, ook de examinator in kwestie oefent grote invloed uit op het slagingspercentage. Nu nog onderzoek bij kandidaten en hun eigen voorbereiding op het rijexamen. Waarom lukt het ze terwijl ze het wel kunnen? Niet goed geslapen, feestje gehad (geen feest zonder pilletje), ruzie gehad, extra druk (de vriendenkring ingelicht), extra vakantie geboekt vlak voor examen, etc. En ook onderzoeken, de CBR planningsregels zijn te star

Tom Brunen|08.08.22|10:33

Is dit niet iets waar het CBR specifiek voor moet waken? Is dit niet allang bekend als de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid? Schermt het CBR niet altijd met onderzoeken waarin ze aangeven dat alles wat ze doen wel valide en betrouwbaar is? Terwijl je in de praktijk ziet dat ze gewoon met een scepter zwaaien, aan de hand van de productiedrukte. Het is een wassen neus geworden, verkeersveiligheid en afrijden.

Rij School|10.08.22|15:26

@ Tom Brunen, het is jammer dat een aantal Kamerleden zich alleen rond de verkiezingen “hard” maken voor de rijschoolbranche, maar zodra de “buit” binnen is word het weer oorverdovend stil! Als er nu eens een stuk of 5 Kamerleden de moeite zouden nemen en de rapporten van het SWOV over de toegevoegde waarde van het theorie- én praktijkexamen op de verkeersveiligheid zouden lezen, dan kunnen zij daar de minister gerichte vragen over stellen waarom de examens op deze manier verplicht zijn.

Martin Visser|11.08.22|16:50

slagingspercentage examinators van 17% tot 85% zegt genoeg maar daar hoor het cbr niet over .

Wijzen naar een ander dat doet de ,,grote,, baas pechtold al jaren

Elvera Cosijn|11.08.22|17:03

Natuurlijk heeft een examinator hier invloed. Rij examens zijn per definitie deels subjectief en het is goed om je dit te realiseren ( zowel rij opleider als examinator ). Er spelen zaken/vooroordelen deels impliciet en expliciet mee die ingebed zijn in de beslissingen die worden genomen. Vanuit mijn ervaring binnen het reguliere onderwijs ( meer dan 25 jaar voor de klas gestaan ) zijn er net als in het onderwijs ook bij het CBR competente maar ook minder competente medewerkers.

René Achten|11.08.22|18:06

Hogere wiskunde?
Dit is al altijd zo geweest en redelijk natuurlijk desondanks zou het niet mogen.
Er zijn er altijd wel een paar die je niet hoopt te krijgen als instructeur voor je leerling.
De één kan zich niet inleven in de leerling die geen zenuwen zou mogen hebben de ander is kill en daar krijgt de leerlingen de zenuwen van.
Gelukkig heb je ook hele goede maar sommigen zouden zich helaas nooit examinator mogen noemen.

Pieter van der Vinne|11.08.22|19:30

Als het slagingspercentage van examenlocaties al jaren op hetzelfde procent zitten dan kan het niet anders of dit wordt in stand gehouden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ook examinator heeft invloed op slagingspercentage rijscholen | RijschoolPro
Foto: Monika Wisniewska

Ook examinator heeft invloed op slagingspercentage rijscholen

Niet alleen de locatie van het examencentrum, leeftijd en het opleidingsniveau van de leerling hebben invloed op het slagingspercentage van een rijschool, zoals eerder deze week op RijschoolPro werd gepubliceerd. Ook de examinator in kwestie oefent grote invloed uit op dit percentage. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Else van Andel

7 reacties op “Ook examinator heeft invloed op slagingspercentage rijscholen”

Robert Nijdam|07.08.22|12:50

Fijn dat dit onderzocht is en benoemd wordt in de pers. Het is gewoon zo, ook de examinator in kwestie oefent grote invloed uit op het slagingspercentage. Nu nog onderzoek bij kandidaten en hun eigen voorbereiding op het rijexamen. Waarom lukt het ze terwijl ze het wel kunnen? Niet goed geslapen, feestje gehad (geen feest zonder pilletje), ruzie gehad, extra druk (de vriendenkring ingelicht), extra vakantie geboekt vlak voor examen, etc. En ook onderzoeken, de CBR planningsregels zijn te star

Tom Brunen|08.08.22|10:33

Is dit niet iets waar het CBR specifiek voor moet waken? Is dit niet allang bekend als de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid? Schermt het CBR niet altijd met onderzoeken waarin ze aangeven dat alles wat ze doen wel valide en betrouwbaar is? Terwijl je in de praktijk ziet dat ze gewoon met een scepter zwaaien, aan de hand van de productiedrukte. Het is een wassen neus geworden, verkeersveiligheid en afrijden.

Rij School|10.08.22|15:26

@ Tom Brunen, het is jammer dat een aantal Kamerleden zich alleen rond de verkiezingen “hard” maken voor de rijschoolbranche, maar zodra de “buit” binnen is word het weer oorverdovend stil! Als er nu eens een stuk of 5 Kamerleden de moeite zouden nemen en de rapporten van het SWOV over de toegevoegde waarde van het theorie- én praktijkexamen op de verkeersveiligheid zouden lezen, dan kunnen zij daar de minister gerichte vragen over stellen waarom de examens op deze manier verplicht zijn.

Martin Visser|11.08.22|16:50

slagingspercentage examinators van 17% tot 85% zegt genoeg maar daar hoor het cbr niet over .

Wijzen naar een ander dat doet de ,,grote,, baas pechtold al jaren

Elvera Cosijn|11.08.22|17:03

Natuurlijk heeft een examinator hier invloed. Rij examens zijn per definitie deels subjectief en het is goed om je dit te realiseren ( zowel rij opleider als examinator ). Er spelen zaken/vooroordelen deels impliciet en expliciet mee die ingebed zijn in de beslissingen die worden genomen. Vanuit mijn ervaring binnen het reguliere onderwijs ( meer dan 25 jaar voor de klas gestaan ) zijn er net als in het onderwijs ook bij het CBR competente maar ook minder competente medewerkers.

René Achten|11.08.22|18:06

Hogere wiskunde?
Dit is al altijd zo geweest en redelijk natuurlijk desondanks zou het niet mogen.
Er zijn er altijd wel een paar die je niet hoopt te krijgen als instructeur voor je leerling.
De één kan zich niet inleven in de leerling die geen zenuwen zou mogen hebben de ander is kill en daar krijgt de leerlingen de zenuwen van.
Gelukkig heb je ook hele goede maar sommigen zouden zich helaas nooit examinator mogen noemen.

Pieter van der Vinne|11.08.22|19:30

Als het slagingspercentage van examenlocaties al jaren op hetzelfde procent zitten dan kan het niet anders of dit wordt in stand gehouden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.