Foto: Markus Winkler

Van pilot naar mogelijk structureel plan: vrijstelling C-rijbewijs voor elektrische bestelauto’s

Foto: Markus Winkler

Er lijkt een structurele vrijstelling voor het C-rijbewijs voor elektrische bestelauto’s met een massa tussen de 3.500 kg en 4.250 kg te komen. De huidige vrijstellingsregeling eindigt op 31 december 2022. Transport en Logistiek Nederland pleit daarom voor een nieuwe regeling met een meer fundamenteel karakter.

Een tijdelijke vrijstelling van rijbewijs C houdt in dat bestuurders met een rijbewijs B een elektrische bestelauto mogen besturen met een toegestane maximummassa (TMM) van meer dan 3.500 kg, maar minder dan 4.250 kg.

De Rijksoverheid geeft aan dat deelname aan deze vrijstellingsregeling enerzijds interessant is voor bedrijven die regelmatig in stadscentra bezorgen met bestelbusjes, maar anderzijds ook voor rijscholen die in de toekomst eendaagse trainingen aan chauffeurs van bestelauto’s willen verzorgen.

Rijbewijs C met code 95

Op dit moment is het hebben van een C-rijbewijs met code 95 verplicht voor chauffeurs in het beroepsgoederentransport. Indien de vrijstellingsregeling officieel in werking treedt, is dit niet langer noodzakelijk. Wel moeten chauffeurs, met enkel een B-rijbewijs, een cursus volgen om gebruik te mogen maken van de vrijstellingsregeling.

In deze cursus wordt chauffeurs onder andere geleerd professioneel rijgedrag toe te passen volgens de principes van het energiebewust rijgedrag. Dit gaat bijvoorbeeld over het aanleren van een bepaalde wijze van acceleren en het rijden met een gelijkmatige snelheid.
Daarnaast maken chauffeurs in de cursus kennis met afwijkende regelgeving ten opzichte van voertuigen met een massa van minder dan 3500 kg. Hierbij kan gedacht worden aan regels omtrent rijstrookgebruik, het inhaalverbod en de maximum snelheid van het voertuig.

Green Deal ZES

Deelname aan de vrijstellingsregeling is alleen mogelijk voor bedrijven die zijn aangesloten bij de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES). Voor rijscholen geldt dit niet; zij hoeven niet aangesloten te zijn bij de deal om tot de regeling toe te treden.

Van pilot naar structureel plan

Transport en Logistiek Nederland geeft aan binnenkort in overleg te gaan over het vervolgtraject van deze vrijstellingsregeling. Wanneer er een beslissing wordt genomen en of de voorwaarden en eisen hetzelfde blijven als in de proefperiode, is nog niet bekend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Van pilot naar mogelijk structureel plan: vrijstelling C-rijbewijs voor elektrische bestelauto’s | RijschoolPro
Foto: Markus Winkler

Van pilot naar mogelijk structureel plan: vrijstelling C-rijbewijs voor elektrische bestelauto’s

Er lijkt een structurele vrijstelling voor het C-rijbewijs voor elektrische bestelauto’s met een massa tussen de 3.500 kg en 4.250 kg te komen. De huidige vrijstellingsregeling eindigt op 31 december 2022. Transport en Logistiek Nederland pleit daarom voor een nieuwe regeling met een meer fundamenteel karakter.

Een tijdelijke vrijstelling van rijbewijs C houdt in dat bestuurders met een rijbewijs B een elektrische bestelauto mogen besturen met een toegestane maximummassa (TMM) van meer dan 3.500 kg, maar minder dan 4.250 kg.

De Rijksoverheid geeft aan dat deelname aan deze vrijstellingsregeling enerzijds interessant is voor bedrijven die regelmatig in stadscentra bezorgen met bestelbusjes, maar anderzijds ook voor rijscholen die in de toekomst eendaagse trainingen aan chauffeurs van bestelauto’s willen verzorgen.

Rijbewijs C met code 95

Op dit moment is het hebben van een C-rijbewijs met code 95 verplicht voor chauffeurs in het beroepsgoederentransport. Indien de vrijstellingsregeling officieel in werking treedt, is dit niet langer noodzakelijk. Wel moeten chauffeurs, met enkel een B-rijbewijs, een cursus volgen om gebruik te mogen maken van de vrijstellingsregeling.

In deze cursus wordt chauffeurs onder andere geleerd professioneel rijgedrag toe te passen volgens de principes van het energiebewust rijgedrag. Dit gaat bijvoorbeeld over het aanleren van een bepaalde wijze van acceleren en het rijden met een gelijkmatige snelheid.
Daarnaast maken chauffeurs in de cursus kennis met afwijkende regelgeving ten opzichte van voertuigen met een massa van minder dan 3500 kg. Hierbij kan gedacht worden aan regels omtrent rijstrookgebruik, het inhaalverbod en de maximum snelheid van het voertuig.

Green Deal ZES

Deelname aan de vrijstellingsregeling is alleen mogelijk voor bedrijven die zijn aangesloten bij de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES). Voor rijscholen geldt dit niet; zij hoeven niet aangesloten te zijn bij de deal om tot de regeling toe te treden.

Van pilot naar structureel plan

Transport en Logistiek Nederland geeft aan binnenkort in overleg te gaan over het vervolgtraject van deze vrijstellingsregeling. Wanneer er een beslissing wordt genomen en of de voorwaarden en eisen hetzelfde blijven als in de proefperiode, is nog niet bekend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.