Foto: Nora Stoppelenburg
Portret van een ondernemer

Rijschool Zero gaat voor Zero Emission: ‘Voor elke leerling planten wij een boom’

Foto: Nora Stoppelenburg

Duurzaamheid heeft voor rijschoolhouder Nora Stoppelenburg altijd al hoog in het vaandel gestaan en het beginnen van een (bijna) uitstootvrije rijschool is dan ook niet vreemd te noemen. Nadat zij in een duurzame wijk in Amsterdam ging wonen en haar gevraagd werd om mee te denken aan groene projecten in de buurt, wist Nora gelijk wat er moest gebeuren: een uitstootvrije rijschool starten. 

“Ik wilde al langer voor mezelf beginnen, dus toen ik in mijn omgeving gevraagd werd om mee te denken aan groene projecten in Amsterdam, dacht ik: waarom geen rijschool met elektrische voertuigen oprichten? Ik ben de plannen gaan uitwerken en heb in maart van 2021 Rijschool Zero opgericht. Het doel is om uiteindelijk een rijschool met ‘Zero Emission’, ofwel nul CO2-uitstoot, te creëren,” vertelt Nora.

Hoewel mensen in het begin twijfelden of het idee van Nora wel vaste voet aan de grond zou krijgen, liet zij zich hier niet door uit het veld slaan. “Mijn vorige werkgever liet meteen weten dat hij dacht dat ik het toch niet ging redden, maar ik merkte al snel dat er veel geïnteresseerden waren. Zeker in de buurt waar ik woon zijn mensen veel met duurzaamheid bezig en ik krijg nog steeds veel aanmeldingen binnen. Ik heb nu twee rijinstructeurs en ik ben eigenlijk constant op zoek naar meer. Dat is natuurlijk een heel goed teken; het gaat hartstikke goed.

De realiteit is dat de markt nog niet klaar is voor enkel elektrisch rijden en dat er nog steeds veel vraag is naar les in geschakelde voertuigen, dus die bied ik op dit moment dan ook nog aan. Maar, elektrisch rijden is de toekomst en ik ben daar in ieder geval alvast.”

Nora Stoppelenburg in een van haar elektrische lesauto’s

Trees for all

“Je bent als rijschool natuurlijk nooit helemaal duurzaam, want elektrische auto’s moeten ook gefabriceerd worden en ook dat brengt natuurlijk weer uitstoot met zich mee. Maar ik ben wel van mening dat ik als oprichter van Rijschool Zero meer moet doen dan alleen elektrisch rijden. Om die naam echt goed te dragen, vind ik dat ik mij ook bezig moet houden met groene projecten. De samenwerking met ‘Trees for all’ is daarom een ontzettend leuke toevoeging. Voor iedere leerling die zich bij mijn rijschool aanmeldt, plant Trees for all twee bomen. Eén in Nederland en één in het buitenland. Leerlingen die bij mij een rijlespakket afnemen, krijgen ook een certificaat met een bewijs van ‘boomdonatie’. Op deze manier planten wij samen circa 150 bomen per jaar.”

De toekomst van Rijschool Zero

“In de toekomst zou ik graag 100% elektrisch willen rijden binnen mijn rijschool. Dat is natuurlijk ook het hoofddoel: nul CO2-uitstoot. Verder wil ik me ook bezighouden met andere groene projecten, zoals Trees for all. Ik ben zelf een heel creatief persoon en naast mijn werk als rijschoolhouder en rijinstructeur ben ik ook DJ en organiseer ik feesten. In de toekomst zou ik mij dan ook graag meer willen focussen op de marketing en de projecten, en wat minder op puur het geven van rijlessen.”

Tips voor ondernemers

“Ik zou ondernemers echt mee willen geven dat het dus gewoon kan: een duurzame rijschool starten én het leuk verkopen. Er zijn best veel mensen die uiteindelijk besluiten om bij mij hun rijlessen te volgen omdat mijn rijschool zich focust op duurzaamheid. Mensen hebben tegenwoordig zoveel keuze tussen rijscholen, dus mijn visie en doelen springen er dan wel uit. Marketingtechnisch levert het veel voordelen op: het idee werkt en het trekt mensen.

Vooral in grote steden is duurzaamheid nu heel interessant, maar het gaat natuurlijk in een stroomversnelling. De brandstofprijzen worden steeds hoger en we worden steeds meer met onze neus op de feiten gedrukt. Er moet nu iets veranderen.
Ook al is Nederland een klein landje dat misschien maar een kleine bijdrage kan leveren aan het geheel: alle beetjes helpen. Als ik er voor mezelf in ieder geval maar iets in kan betekenen.”

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.