'Ik doe in dit werk eigenlijk alles wat ik leuk vind'
Rubriek: BUITENGEWOON

‘Ik doe in dit werk eigenlijk alles wat ik leuk vind’

Tony voor zijn geliefde motorrijschool Foto: Tony Bastiaansen

Buitengewone prestaties, buitengewoon doorzettingsvermogen of een buitengewoon goed idee. In deze terugkerende rubriek ‘BUITENGEWOON’ spreekt RijschoolPro met rijschoolhouders, rijinstructeurs en ondernemers die het net even anders doen.

Passie voor het motorrijden heeft instructeur Tony Bastiaansen (47) uit Riel al vanaf zijn tienerjaren. Na zestien jaar werkzaam te zijn geweest bij hightechbedrijf ASML, besluit hij fulltime zijn passie (en hart) te volgen. En met succes: hij scoort dit jaar een slagingspercentage van 100 procent in de categorie ‘Motor voertuigbeheersing’.

Uit de ‘Rijschoolzoeker’ van het CBR komt naar voren dat Tony met zijn Motorrijschool Motori maar liefst 100 procent scoort op het onderdeel ‘Motor voertuigbeheersing’, maar echt uitzonderlijk vindt hij dat zelf niet. “Ik ben er heel trots op, maar ik sta er zelf meer van te kijken dat er zoveel mensen niet in één keer slagen voor dit onderdeel”, vertelt Tony.

“Leerlingen krijgen veertien verrichtingen aangeleerd, waarvan ze er zeven op het examen moeten uitvoeren. Die mogen allemaal herkanst worden en uiteindelijk moeten ze voor minimaal vijf verrichtingen een voldoende halen. Eigenlijk krijgen ze dus veertien kansen om vijf verrichtingen te halen, dat vind ik vrij soepel.
Maar waar het natuurlijk eigenlijk echt allemaal om draait, is je leerlingen de beste basis bieden. Hoe beter zij het voertuig leren beheersen, des te beter en veiliger ze straks op de weg rijden.”

“Ik ben echt van mening dat dit examen eigenlijk geen probleem hoeft te zijn wanneer je je leerling goed traint met de juiste technieken. Natuurlijk spelen menselijke factoren zoals zenuwen en examenstress ook een rol, maar daarom ben ik heel erg bezig met het juiste moment van opgaan voor het examen te bepalen. Het kan natuurlijk zo zijn dat een leerling een stuk minder presteert door zenuwen of andere factoren, maar op het moment dat we echt veel geoefend hebben en zekerheid hebben opgebouwd, valt een deel van die spanning al weg.”

“Oftewel, je moet leerlingen op laten gaan als ze er klaar voor zijn en niet wanneer ze tijdens het oefenen een zes scoren, want dan scoren ze op het examen een 4,5. Op het examen presteren ze over het algemeen toch een stukje minder.
Zowel de instructeur als de leerling moet de overtuiging hebben dat ze klaar zijn voor het examen. Een leerling merkt zelf op den duur ook dat bepaalde technieken en manoeuvres beter gaan dan aan het begin en dat er een afstemming ontstaat tussen de leerling en de motor. Op dat moment is het daadwerkelijk afleggen van het examen eigenlijk niet een heel groot punt meer.”

Tekst gaat verder onder de foto

Instructeur Tony in actie

Met de leerling achterop

Met een slagingspercentage van 100 procent op het onderdeel ‘Motor voertuigbeheersing’ en 91 procent op het onderdeel ‘Verkeersdeelname’, rijst de vraag: wat is het geheim van deze rijinstructeur en wat doet hij anders dan anderen?
“Motorrijden is mijn passie en ik doe dat al 28 jaar. Ik beheers zelf alle technieken, waardoor ik de informatie ook beter over kan dragen. Daarnaast kan je bepaalde tips en tricks wel honderd keer herhalen, maar de leerling zal met alleen woorden toch minder goed begrijpen hoe het uitvoeren van bepaalde handelingen voelt. Ik zet mijn leerlingen daarom vaak achterop bij het uitvoeren van bijzondere verrichtingen, zodat ze echt voelen wat de bedoeling is.”

“Naast technische vaardigheden, moet je ook didactische vaardigheden bezitten. Het gaat ook om de connectie tussen mij en de leerling. Iedere leerling is anders en je moet je als rijinstructeur aanpassen aan wat de leerling wil en hoe hij of zij leert.”

Keurslager versus supermarkt

“Sommigen komen bij mijn rijschool terecht door mond-tot-mond reclame, sommigen door een rijschoolzoeker en sommigen laten zich leiden door lesprijzen. Daar is iedereen natuurlijk vrij in, maar ik zeg altijd maar zo: Als ik een stukje vlees wil kopen dan kan ik naar de keurslager gaan of naar de supermarkt. Bij de keurslager krijg ik een lekkerder stukje vlees dan wanneer ik hetzelfde soort vlees in de supermarkt koop.

Dus dan vraag ik: ik ben inderdaad duurder, maar ben ik ook écht duurder? Want als je bij een andere rijschool meer dan één keer op moet voor je examen, dan ben je alsnog duurder uit. En de vraag blijft altijd: je hebt wel je rijbewijs gehaald, maar kan je ook écht lekker motorrijden?”

Tekst gaat verder onder de foto

Lessen bij Motorrijschool Motori

Volg je hart

“Ik heb twaalf jaar lang mijn werk binnen ASML gecombineerd met het geven van motorrijlessen, maar op een gegeven moment heb ik ervoor gekozen om mij puur en alleen op mijn passie te richten. Ik ben als motorrijinstructeur niet alleen bezig met motorrijden, maar ook met mensen, met administratie en met sleutelen. Ik doe in deze baan eigenlijk alles wat ik leuk vind en ik zou geen dag meer terug willen naar mijn vorige werk”.

“Dus tegen al mijn mede-rijinstructeurs, en eigenlijk tegen iedereen, zou ik willen zeggen: volg je hart, werk met passie en zorg voor kwaliteit. Ik wilde van mijn passie mijn beroep maken, en dat is gelukt.”

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Ik doe in dit werk eigenlijk alles wat ik leuk vind’ | RijschoolPro
'Ik doe in dit werk eigenlijk alles wat ik leuk vind'
Rubriek: BUITENGEWOON

‘Ik doe in dit werk eigenlijk alles wat ik leuk vind’

Tony voor zijn geliefde motorrijschool Foto: Tony Bastiaansen

Buitengewone prestaties, buitengewoon doorzettingsvermogen of een buitengewoon goed idee. In deze terugkerende rubriek ‘BUITENGEWOON’ spreekt RijschoolPro met rijschoolhouders, rijinstructeurs en ondernemers die het net even anders doen.

Passie voor het motorrijden heeft instructeur Tony Bastiaansen (47) uit Riel al vanaf zijn tienerjaren. Na zestien jaar werkzaam te zijn geweest bij hightechbedrijf ASML, besluit hij fulltime zijn passie (en hart) te volgen. En met succes: hij scoort dit jaar een slagingspercentage van 100 procent in de categorie ‘Motor voertuigbeheersing’.

Uit de ‘Rijschoolzoeker’ van het CBR komt naar voren dat Tony met zijn Motorrijschool Motori maar liefst 100 procent scoort op het onderdeel ‘Motor voertuigbeheersing’, maar echt uitzonderlijk vindt hij dat zelf niet. “Ik ben er heel trots op, maar ik sta er zelf meer van te kijken dat er zoveel mensen niet in één keer slagen voor dit onderdeel”, vertelt Tony.

“Leerlingen krijgen veertien verrichtingen aangeleerd, waarvan ze er zeven op het examen moeten uitvoeren. Die mogen allemaal herkanst worden en uiteindelijk moeten ze voor minimaal vijf verrichtingen een voldoende halen. Eigenlijk krijgen ze dus veertien kansen om vijf verrichtingen te halen, dat vind ik vrij soepel.
Maar waar het natuurlijk eigenlijk echt allemaal om draait, is je leerlingen de beste basis bieden. Hoe beter zij het voertuig leren beheersen, des te beter en veiliger ze straks op de weg rijden.”

“Ik ben echt van mening dat dit examen eigenlijk geen probleem hoeft te zijn wanneer je je leerling goed traint met de juiste technieken. Natuurlijk spelen menselijke factoren zoals zenuwen en examenstress ook een rol, maar daarom ben ik heel erg bezig met het juiste moment van opgaan voor het examen te bepalen. Het kan natuurlijk zo zijn dat een leerling een stuk minder presteert door zenuwen of andere factoren, maar op het moment dat we echt veel geoefend hebben en zekerheid hebben opgebouwd, valt een deel van die spanning al weg.”

“Oftewel, je moet leerlingen op laten gaan als ze er klaar voor zijn en niet wanneer ze tijdens het oefenen een zes scoren, want dan scoren ze op het examen een 4,5. Op het examen presteren ze over het algemeen toch een stukje minder.
Zowel de instructeur als de leerling moet de overtuiging hebben dat ze klaar zijn voor het examen. Een leerling merkt zelf op den duur ook dat bepaalde technieken en manoeuvres beter gaan dan aan het begin en dat er een afstemming ontstaat tussen de leerling en de motor. Op dat moment is het daadwerkelijk afleggen van het examen eigenlijk niet een heel groot punt meer.”

Tekst gaat verder onder de foto

Instructeur Tony in actie

Met de leerling achterop

Met een slagingspercentage van 100 procent op het onderdeel ‘Motor voertuigbeheersing’ en 91 procent op het onderdeel ‘Verkeersdeelname’, rijst de vraag: wat is het geheim van deze rijinstructeur en wat doet hij anders dan anderen?
“Motorrijden is mijn passie en ik doe dat al 28 jaar. Ik beheers zelf alle technieken, waardoor ik de informatie ook beter over kan dragen. Daarnaast kan je bepaalde tips en tricks wel honderd keer herhalen, maar de leerling zal met alleen woorden toch minder goed begrijpen hoe het uitvoeren van bepaalde handelingen voelt. Ik zet mijn leerlingen daarom vaak achterop bij het uitvoeren van bijzondere verrichtingen, zodat ze echt voelen wat de bedoeling is.”

“Naast technische vaardigheden, moet je ook didactische vaardigheden bezitten. Het gaat ook om de connectie tussen mij en de leerling. Iedere leerling is anders en je moet je als rijinstructeur aanpassen aan wat de leerling wil en hoe hij of zij leert.”

Keurslager versus supermarkt

“Sommigen komen bij mijn rijschool terecht door mond-tot-mond reclame, sommigen door een rijschoolzoeker en sommigen laten zich leiden door lesprijzen. Daar is iedereen natuurlijk vrij in, maar ik zeg altijd maar zo: Als ik een stukje vlees wil kopen dan kan ik naar de keurslager gaan of naar de supermarkt. Bij de keurslager krijg ik een lekkerder stukje vlees dan wanneer ik hetzelfde soort vlees in de supermarkt koop.

Dus dan vraag ik: ik ben inderdaad duurder, maar ben ik ook écht duurder? Want als je bij een andere rijschool meer dan één keer op moet voor je examen, dan ben je alsnog duurder uit. En de vraag blijft altijd: je hebt wel je rijbewijs gehaald, maar kan je ook écht lekker motorrijden?”

Tekst gaat verder onder de foto

Lessen bij Motorrijschool Motori

Volg je hart

“Ik heb twaalf jaar lang mijn werk binnen ASML gecombineerd met het geven van motorrijlessen, maar op een gegeven moment heb ik ervoor gekozen om mij puur en alleen op mijn passie te richten. Ik ben als motorrijinstructeur niet alleen bezig met motorrijden, maar ook met mensen, met administratie en met sleutelen. Ik doe in deze baan eigenlijk alles wat ik leuk vind en ik zou geen dag meer terug willen naar mijn vorige werk”.

“Dus tegen al mijn mede-rijinstructeurs, en eigenlijk tegen iedereen, zou ik willen zeggen: volg je hart, werk met passie en zorg voor kwaliteit. Ik wilde van mijn passie mijn beroep maken, en dat is gelukt.”

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.