Gelijkspel wat betreft meningen over duurzaamheid binnen rijscholen

Duurzaamheid voor helft RijschoolPro-publiek belangrijk

Duurzaam leven Foto: Unsplash/Noah Buscher

Ongeveer de helft van de rijschoolhouders die een poll over duurzaamheid op de website van RijschoolPro invulde, heeft een sterke focus op het onderwerp. Het overige deel prioriteert andere zaken. Uit de poll blijkt dat de meningen over dit vraagstuk bijna precies gelijk verdeeld zijn.

Van de 190 poll-stemmers zegt 47,9 procent geen belang te hechten aan duurzaamheid en duurzaam rijden binnen hun rijschool. Daarentegen stelt 52,1 procent van de respondenten het onderwerp als ‘heel belangrijk’ te beschouwen.

Samen voor een groene toekomst

Rijschoolhouder Merlin Weber vindt het focussen op duurzaamheid van zeer groot belang binnen zijn rijschool. “Binnenkort wordt het dak van mijn huis vol gelegd met 33 zonnepanelen. Op die manier kan ik gratis mijn elektrische lesauto laden. Wat dat betreft is het dus ontzettend kostenbesparend.”

“Maar ook voor mij persoonlijk vind ik het heel belangrijk om de natuur een beetje te sparen. Door te rijden met elektrische auto’s en aandacht te besteden aan duurzaamheid, draag ik toch mijn steentje bij aan een groenere toekomst”, vervolgt Merlin.

Geen klandizie voor elektrisch rijden

Hoewel elektrisch rijden door velen wordt gezien als het ‘rijden van de toekomst’, kleven er ook nadelen aan deze vorm van verduurzaming binnen de rijschoolbranche. Op dit moment krijgen kandidaten die hun praktijkexamen in een automaat hebben gedaan nog ‘Code 78’ op hun rijbewijs. Dit houdt in dat zij enkel en alleen in een voertuig met een automatisch schakelsysteem mogen rijden. Indien iemand later toch in een schakelauto wil rijden, moet het praktijkexamen opnieuw worden afgenomen. Met een schakelauto.

Rijinstructeur Koen Zweers geeft aan dat hij hoopt dat deze regel snel verdwijnt. Wanneer dit gebeurt, zullen veel meer rijschoolhouders de focus leggen op duurzaamheid en overstappen op elektrische auto’s, verwacht hij. Ook rijschoolhouder Jeffrey van der Pluijm geeft aan dat hij duurzaamheid wel belangrijk vindt, maar dat het nog niet de tijd is om er als rijschool de volle focus op te leggen. “Ik merk binnen mijn rijschool dat ik niet of nauwelijks aanvragen krijg voor het rijden in een automaat. Dat het nog niet aantrekkelijk is voor klanten, is voor mij reden genoeg om wat dat betreft niet op duurzaamheid in te zetten. Ik denk dat we allemaal te snel willen gaan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.