18,4 meter en 22.600 kilo: alleskunner Richard over dit ‘grote mensen speelgoed’
blikvanger

18,4 meter en 22.600 kilo: alleskunner Richard over dit ‘grote mensen speelgoed’

Richard voor de 18,4 meter lange bus met aanhanger Foto's: RijschoolPro/Else van Andel

In de terugkerende rubriek ‘BLIKVANGER’ spreekt RijschoolPro met rijinstructeurs van bijzondere voertuigen. Van vrachtwageninstructeurs tot instructeurs van limousines: een kijkje in hun wereld.

Met oneindig enthousiasme voor het vak werd RijschoolPro in Naaldwijk ontvangen door Haagse instructeur en alleskunner Richard van den Berg. Met een roze pasje waarop elk rijbewijs vertegenwoordigd is én de bevoegdheid voor optische en geluidssignalen op zak, heeft Richard een zeldzame combinatie te pakken. Maar daar is hij zelf niet zo van onder de indruk: “Ik blijf gewoon Richard. Wil je een taartje? En een ritje in de extra lange bus mét aanhangwagen?” 

Richard was militair, reed internationaal op de vrachtwagen en in het openbaar vervoer in Den Haag, geeft off-road trainingen aan BOA’s in Naaldwijk, is rijinstructeur voor ieder voertuig én staat voor de klas. Deze alleskunner is multi-inzetbaar en spreekt met passie over daadwerkelijk ieder aspect binnen de branche, maar Richard ziet zichzelf gewoon als iemand met een ‘vreselijk leuke’ baan. “Ik ga lachend naar mijn werk, we lachen samen en ik ga lachend weer naar huis.”

Hij legt de voor zijn vak noodzakelijke pasjes één voor één op tafel. “Die is leuk”, zegt Richard terwijl hij zijn volledig gevulde rijbewijs op tafel legt. Vervolgens zijn bevoegdheidspas van het IBKI: “Deze levert geld op”. “En deze hebben er maar heel erg weinig”, zegt hij over zijn pas voor optische en geluidssignalen. “Deze combinatie kom je niet veel tegen. Die hebben misschien maar 100 à 150 man in Nederland. Maar nogmaals: ik ben niks speciaals. Ik heb het gewoon vreselijk naar mijn zin en daar gaat het om.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het bomvolle roze pasje van Richard
Het bomvolle roze pasje van Richard.

En route met Richard

Hoewel Richard beschikt over alle mogelijke rijbewijzen en dus multi-inzetbaar is, houdt hij zich vooral bezig met het ‘grote mensen speelgoed’. “Dat zijn dan de voertuigen vanaf BE, maar vandaag ga ik een rondje met je rijden in de extra lange bus met aanhangwagen, ofwel DE.”

Eenmaal in de bus vertelt Richard met een combinatie van ervaring en een aangeboren gevoel voor didactiek over alle snufjes in de bus. De bus is 12,88 meter lang en met de aanhanger erbij haalt hij een lengte van 18,40 meter en een totaalgewicht van 22.600 kg. De bus heeft aan weerszijden drie verschillende spiegels: een ‘hoogspiegel’, een dode hoek spiegel en eentje waarmee je aan de zijkant recht naar beneden op de banden kunt kijken.
Richard rijdt over de rotonde en geeft aan dat ik straks kan zien hoe de aanhangwagen met een paar seconden vertraging ook in het zicht verschijnt en complimenteert mij met het feit dat ik meteen weet in welke spiegel ik moet kijken.

“Elke dag roep ik 200 keer wat ik jou nu vertel. Dingen over de spiegels, de banden, de manier waarop je een rotonde oprijdt, maar het verveelt me nooit. Echt nooit. Het enige waar ik geen zin in heb, zijn vervelende mensen. Maar die zie ik natuurlijk nooit, haha. Ik probeer er altijd iets leuks van te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Richard in volle focus
Richard in volle focus.

Nooit te oud om te leren

Als ik Richard vraag naar zijn pensioen, vertrekt zijn blik. “Dat pensioen zit er ongetwijfeld een keer aan te komen, maar stilzitten ga ik nooit doen. Gelukkig duurt het ook nog een x aantal jaren. Daarnaast ben je nooit te oud om te leren. Volgend jaar ga ik mijn kraanpapieren halen. Zo’n mobiele kraan, zo’n heel groot monster, staat voor dan op de planning. Zo ben ik altijd weer op zoek naar nieuwe uitdagingen.”

Tips van Richard

Hoewel Richard de tip ‘een demo zegt meer dan duizend woorden’ de beste tip vindt voor iedere rijinstructeur, is er iets anders wat hij het meest belangrijk vindt: blijf altijd jezelf. “Iedereen is beginnend instructeur geweest en iedereen was toen zoekende. Maar ooit kreeg ik deze tip van iemand en nu geef ik hem door: blijf altijd jezelf in dit vak. Mijn les is de jouwe niet en jouw les is de mijne niet. Zo doet iedereen het anders, maar met hetzelfde resultaat.”

“En…”, zegt Richard tot slot, “…doe alleen wat je geweldig vindt. Het klinkt misschien heel overdreven allemaal, maar voor mij voelt dit werk als een betaalde hobby.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.