Nederland telt meer rijbewijzen dan ooit: 11,6 miljoen

Nederland telt meer rijbewijzen dan ooit: 11,6 miljoen

Het roze pasje Foto: Else van Andel/ProMedia

Nederland telt een recordaantal van 11.626.069 rijbewijsbezitters. Daarnaast is het aantal rijbewijzen in één jaar toegenomen van 11,1 in 2021 naar 11,6 in 2022. Dit blijkt uit het Centraal Rijbewijzenregister van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

De RDW telt alle rijbewijscategorieën bij elkaar op om tot het totaal aantal rijbewijzen te komen. Dit houdt in dat het niet alleen gaat om houders van een autorijbewijs, maar ook om die van bijvoorbeeld een brommer. Belangrijk is dat het in het register gaat om het aantal personen met een rijbewijs. Indien iemand dus meerdere rijbewijzen heeft, zoals een B- en een D-rijbewijs, wordt diegene nog steeds één keer meegeteld in het totaal.

Van jong tot oud

De jongste rijbewijshouders hebben veelal een brommer- en/of trekkerrijbewijs en hebben een gemiddelde leeftijd van zestien jaar. Wat het B-rijbewijs betreft, zijn de jongste bezitters van het roze pasje zeventien jaar. De oudste Nederlander met een rijbewijs is 106 jaar oud en komt uit de provincie Zuid-Holland. De op één na oudste rijbewijsbezitter woont in Limburg en is 104 jaar oud.

Dat deze personen over een rijbewijs beschikken, wil echter niet zeggen dat zij ook nog daadwerkelijk autorijden. Een geldig rijbewijs kan immers ook als legitimatie worden gebruikt. Wel betekent het dat zij maximaal vijf jaar geleden medisch goedgekeurd zijn.

Van noord tot zuid, van oost tot west

Zuid-Holland staat op nummer één wat betreft het hoogste aantal rijbewijzen: in deze provincie zijn maar liefst 2.332.571 bezitters van het roze pasje, gevolgd door Noord-Holland met 1.825.300 rijbewijzen en 1.798.215 in Noord-Brabant. Provincies met het minste aantal rijbewijzen zijn Zeeland met 269.234 en Flevoland met 273.311.

Grote toename

Tussen 2021 en 2022 is een forse toename van circa 600.000 rijbewijzen te zien. Dit is mogelijk te verklaren doordat een deel van de rijlessen, en dus rijexamens, in 2020 en 2021 heeft stilgelegen in verband met de coronamaatregelen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.