Rijinstructeur Jan maakt roadtrip naar de Ardennen met oud-leerlingen
buitengewoon

Rijinstructeur Jan maakt roadtrip naar de Ardennen met oud-leerlingen

Jan met een aantal van de deelnemers Foto's: Jan Verweij

Buitengewone prestaties, buitengewoon doorzettingsvermogen of een buitengewoon goed idee. In deze terugkerende rubriek ‘BUITENGEWOON’ spreekt RijschoolPro met rijschoolhouders, rijinstructeurs en ondernemers die het net even anders doen

Vier dagen, zestien oud-leerlingen, één rijinstructeur, vijf bijrijders en bijna achthonderd kilometer: dat zijn de ingrediënten van de roadtrip van rijinstructeur Jan Verweij. Zijn vierdaagse ‘Tour des Ardennes’ startte maandag in Valkenswaard, vanaf waar zij koers zetten richting de Luxemburgse Ardennen.

“Ik ben een mensenmens”, begint Jan. “Na al die lessen heb je een band opgebouwd met je leerlingen en werk je samen naar een einddoel toe. Ik vind het dan geweldig als ze slagen, maar aan de andere kant baal ik ervan. Ineens is het dan klaar. Ik heb echt een klik met de leerlingen en dat maakt afscheid nemen soms moeilijk.”

Aangezien Jan het niet wil laten bij de gebruikelijke ‘geslaagd-foto’ en de ‘veel veilige kilometers gewenst’-berichten, komt hij op het idee om een roadtrip voor oud-leerlingen te organiseren. Dus liet hij zijn creativiteit los op een folder over de roadtrip en stuurde die naar zijn oud-leerlingen. “Ik dacht we gaan vast met drie à vier man, dat was voor mij al goed geweest, maar deze opkomst had ik niet verwacht. En we zaten zelfs al vol, anders waren er nog meer mensen meegegaan”, vertelt Jan. “Ik zeg eigenlijk altijd: het zijn schaapjes, je moet ze loslaten. Maar nu zie ik ze weer even terug.”

En route: Tour des Ardennes

De vierdaagse tour begon maandag in Valkenswaard vanaf waar zij circa 190 km aflegden richting het Luxemburgse Vianden. Op dag twee werd er een route gereden van zo’n 95 kilometer van Vianden naar Bavigne en zo staat er iedere dag weer een nieuwe kilometerslange route op de planning. Maar ruimte voor vrije tijd is er ook. “De een heeft zijn moeder meegenomen, de ander haar vriend, dus het is ook ontspannen. Dan gaat er bijvoorbeeld een groepje naar de grotten van Han en zien we elkaar later weer bij de lunch.”

Over alles in de roadtrip heeft Jan zorgvuldig nagedacht. Zo heeft hij er specifiek voor gekozen om de trip niet in het hoogseizoen te doen. “Het is nu een stuk rustiger en het is hier veilig rijden”, zegt Jan. “Maar, de natuur is natuurlijk ook fantastisch in deze maand door alle herfstkleuren.”

Tekst gaat verder onder de foto

De door Jan uitgestippelde route
De door Jan uitgestippelde route

Daarnaast houdt de gepassioneerde rijinstructeur goed in de gaten dat er niemand met drank de weg op gaat en heeft hij er bewust voor gekozen om geen wedstrijdelement aan de route toe te voegen. “Je krijgt dan alleen maar gevaarlijke situaties. Ik wil gewoon een mooie route maken, mooie dingen zien en veel genieten.”

Ervaringen en herinneringen voor altijd

De meeste oud-leerlingen van Jan rijden dagelijks gemiddeld twee à drie kilometer en hebben hun ritje voor de dag er dan weer op zitten. Tijdens de roadtrip leren zij echter om aan de hand van een route en aanwijzingen een heel aantal kilometers te rijden. “Het is fantastisch om de leerlingen te zien groeien tijdens de rit. Veel van hen rijden nu voor het eerst door de bergen, maar ik zie gewoon dat ze steeds makkelijker kunnen rijden. En je hebt hier alles: steile wegen, bergen, onbekend terrein. Ze zien van alles voor het eerst. En als ik ze dan zo voor me uit zie rijden, denk ik: wat rijden ze lekker hè.”

Tekst gaat verder onder de foto

Nieuwe vrienden in hun LesGo polo's
Nieuwe vrienden in hun LesGo polo’s

Enkele leerlingen kennen elkaar al vanuit de tijd dat ze rijles hadden bij Jan: ze kennen elkaar van gezicht of ze brachten elkaar thuis aan het einde van een rijles. Maar over het algemeen zijn het onbekenden van elkaar. Wat Jan in de eerste momenten al ziet gebeuren, noemt hij daarom bizar. “Het is een fantastisch clubje bij elkaar. Op de eerste avond zie je al dat er echt vriendschappen zijn ontstaan. Ze trekken met elkaar op en hebben lol, maar er zijn ook serieuze gesprekken. Om dat als rijinstructeur te zien gebeuren, is onvoorstelbaar. Enkelen waren stil of introvert tijdens de lessen, maar nu hoor je ze bij het ontbijt al. Het is één grote, gezellige boel en er zijn zoveel verschillende karakters. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste.”

Leerlingen

De oud-leerlingen zelf zijn ook erg over de roadtrip te spreken. “De Tour des Ardennes was een groot succes met hele leuke ritten en mooie routes. Het was voor mij ook heel lastig, om eerlijk te zijn, want ik ben niet heel zelfverzekerd in de auto. Die bochten in de bergen waren dus wel een dingetje. Ik dacht ook dat ik de hellingproef wel kon, maar hier in Luxemburg kwam ik erachter dat het toch wat lastiger was dan ik dacht. Maar, met tips van Jan is het wel gewoon gelukt”, vertelt een van de deelnemers. “Veel geleerd, veel gezien en een hele leuke trip gehad. Ik zou volgend jaar nog een keer mee gaan, als dat zou kunnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Tour des Ardennes onderweg door de bergen van Luxemburg
Tour des Ardennes onderweg door de bergen van Luxemburg

In een enquête die Jan heeft opgesteld om de ervaringen over de roadtrip te verzamelen, schrijft een van hen: “Je kan dit soort moeilijkere routes nu gewoon proberen en als het even niet lukt, is er een rijinstructeur bij die je kan helpen.”

Low-budget roadtrip

Voor 500 euro per twee personen krijgen de deelnemers drie overnachtingen, drie keer een driegangendiner, drie keer ontbijt en een volledig uitgezette route. “Het is echt heel low-budget. De leerlingen zijn ook allemaal met hun eigen auto. Het voordeel voor de leerlingen is daarin dat zij die auto het beste kennen en daar thuis ook in rijden. Ik wilde eerst tien lesauto’s van LesGo regelen, maar er zitten een paar auto freaks bij die ik sowieso voor geen goud in een andere auto zou krijgen”, zegt Jan lachend.

Tour des Ardennes 2.0

Hoewel Jan het idee van deze roadtrip al een hele tijd in zijn hoofd had, heeft het door de coronaperiode lange tijd geen werkelijkheid kunnen worden. “Maar”, zegt hij, “ik weet nu al dat wij dit nog vaker gaan doen. We hebben een enquête opgesteld en de deelnemers gevraagd om echt kritisch te zijn. We willen dit graag herhalen, maar dan wil ik het wel iedereen zoveel mogelijk naar de zin proberen te maken. Wat we nu al merken is dat er de volgende keer nog meer tijd voor ontspanning moet zijn. We zijn nu veel bezig met kilometers maken, lange stukken rijden en elkaar zoeken.” Om dit op te lossen wil Jan tijdens de volgende roadtrip een aangepaste route maken, waarbij de leerlingen ook de kans krijgen om te navigeren van de ene leuke excursie naar de andere om op die manier vaker als groep bij elkaar te zijn.

“Het is echt een heel leuk uitstapje. Je gaat ‘s avonds versleten naar je bed, maar het is echt genieten van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Er zijn ook nu al jongens die zeggen: ‘Hé, volgend jaar ben ik ook nog oud-leerling, toch?’ Die willen graag nog een keer mee. Als ik dit eens per jaar zou kunnen doen, zou dat heel leuk zijn. We moeten dan alleen grotere hotels boeken en grotere tafels reserveren.”

Rijinstructeur Jan met een aantal deelnemers van de tour
Rijinstructeur Jan met een aantal deelnemers van de tour

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijinstructeur Jan maakt roadtrip naar de Ardennen met oud-leerlingen | RijschoolPro
Rijinstructeur Jan maakt roadtrip naar de Ardennen met oud-leerlingen
buitengewoon

Rijinstructeur Jan maakt roadtrip naar de Ardennen met oud-leerlingen

Jan met een aantal van de deelnemers Foto's: Jan Verweij

Buitengewone prestaties, buitengewoon doorzettingsvermogen of een buitengewoon goed idee. In deze terugkerende rubriek ‘BUITENGEWOON’ spreekt RijschoolPro met rijschoolhouders, rijinstructeurs en ondernemers die het net even anders doen

Vier dagen, zestien oud-leerlingen, één rijinstructeur, vijf bijrijders en bijna achthonderd kilometer: dat zijn de ingrediënten van de roadtrip van rijinstructeur Jan Verweij. Zijn vierdaagse ‘Tour des Ardennes’ startte maandag in Valkenswaard, vanaf waar zij koers zetten richting de Luxemburgse Ardennen.

“Ik ben een mensenmens”, begint Jan. “Na al die lessen heb je een band opgebouwd met je leerlingen en werk je samen naar een einddoel toe. Ik vind het dan geweldig als ze slagen, maar aan de andere kant baal ik ervan. Ineens is het dan klaar. Ik heb echt een klik met de leerlingen en dat maakt afscheid nemen soms moeilijk.”

Aangezien Jan het niet wil laten bij de gebruikelijke ‘geslaagd-foto’ en de ‘veel veilige kilometers gewenst’-berichten, komt hij op het idee om een roadtrip voor oud-leerlingen te organiseren. Dus liet hij zijn creativiteit los op een folder over de roadtrip en stuurde die naar zijn oud-leerlingen. “Ik dacht we gaan vast met drie à vier man, dat was voor mij al goed geweest, maar deze opkomst had ik niet verwacht. En we zaten zelfs al vol, anders waren er nog meer mensen meegegaan”, vertelt Jan. “Ik zeg eigenlijk altijd: het zijn schaapjes, je moet ze loslaten. Maar nu zie ik ze weer even terug.”

En route: Tour des Ardennes

De vierdaagse tour begon maandag in Valkenswaard vanaf waar zij circa 190 km aflegden richting het Luxemburgse Vianden. Op dag twee werd er een route gereden van zo’n 95 kilometer van Vianden naar Bavigne en zo staat er iedere dag weer een nieuwe kilometerslange route op de planning. Maar ruimte voor vrije tijd is er ook. “De een heeft zijn moeder meegenomen, de ander haar vriend, dus het is ook ontspannen. Dan gaat er bijvoorbeeld een groepje naar de grotten van Han en zien we elkaar later weer bij de lunch.”

Over alles in de roadtrip heeft Jan zorgvuldig nagedacht. Zo heeft hij er specifiek voor gekozen om de trip niet in het hoogseizoen te doen. “Het is nu een stuk rustiger en het is hier veilig rijden”, zegt Jan. “Maar, de natuur is natuurlijk ook fantastisch in deze maand door alle herfstkleuren.”

Tekst gaat verder onder de foto

De door Jan uitgestippelde route
De door Jan uitgestippelde route

Daarnaast houdt de gepassioneerde rijinstructeur goed in de gaten dat er niemand met drank de weg op gaat en heeft hij er bewust voor gekozen om geen wedstrijdelement aan de route toe te voegen. “Je krijgt dan alleen maar gevaarlijke situaties. Ik wil gewoon een mooie route maken, mooie dingen zien en veel genieten.”

Ervaringen en herinneringen voor altijd

De meeste oud-leerlingen van Jan rijden dagelijks gemiddeld twee à drie kilometer en hebben hun ritje voor de dag er dan weer op zitten. Tijdens de roadtrip leren zij echter om aan de hand van een route en aanwijzingen een heel aantal kilometers te rijden. “Het is fantastisch om de leerlingen te zien groeien tijdens de rit. Veel van hen rijden nu voor het eerst door de bergen, maar ik zie gewoon dat ze steeds makkelijker kunnen rijden. En je hebt hier alles: steile wegen, bergen, onbekend terrein. Ze zien van alles voor het eerst. En als ik ze dan zo voor me uit zie rijden, denk ik: wat rijden ze lekker hè.”

Tekst gaat verder onder de foto

Nieuwe vrienden in hun LesGo polo's
Nieuwe vrienden in hun LesGo polo’s

Enkele leerlingen kennen elkaar al vanuit de tijd dat ze rijles hadden bij Jan: ze kennen elkaar van gezicht of ze brachten elkaar thuis aan het einde van een rijles. Maar over het algemeen zijn het onbekenden van elkaar. Wat Jan in de eerste momenten al ziet gebeuren, noemt hij daarom bizar. “Het is een fantastisch clubje bij elkaar. Op de eerste avond zie je al dat er echt vriendschappen zijn ontstaan. Ze trekken met elkaar op en hebben lol, maar er zijn ook serieuze gesprekken. Om dat als rijinstructeur te zien gebeuren, is onvoorstelbaar. Enkelen waren stil of introvert tijdens de lessen, maar nu hoor je ze bij het ontbijt al. Het is één grote, gezellige boel en er zijn zoveel verschillende karakters. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste.”

Leerlingen

De oud-leerlingen zelf zijn ook erg over de roadtrip te spreken. “De Tour des Ardennes was een groot succes met hele leuke ritten en mooie routes. Het was voor mij ook heel lastig, om eerlijk te zijn, want ik ben niet heel zelfverzekerd in de auto. Die bochten in de bergen waren dus wel een dingetje. Ik dacht ook dat ik de hellingproef wel kon, maar hier in Luxemburg kwam ik erachter dat het toch wat lastiger was dan ik dacht. Maar, met tips van Jan is het wel gewoon gelukt”, vertelt een van de deelnemers. “Veel geleerd, veel gezien en een hele leuke trip gehad. Ik zou volgend jaar nog een keer mee gaan, als dat zou kunnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Tour des Ardennes onderweg door de bergen van Luxemburg
Tour des Ardennes onderweg door de bergen van Luxemburg

In een enquête die Jan heeft opgesteld om de ervaringen over de roadtrip te verzamelen, schrijft een van hen: “Je kan dit soort moeilijkere routes nu gewoon proberen en als het even niet lukt, is er een rijinstructeur bij die je kan helpen.”

Low-budget roadtrip

Voor 500 euro per twee personen krijgen de deelnemers drie overnachtingen, drie keer een driegangendiner, drie keer ontbijt en een volledig uitgezette route. “Het is echt heel low-budget. De leerlingen zijn ook allemaal met hun eigen auto. Het voordeel voor de leerlingen is daarin dat zij die auto het beste kennen en daar thuis ook in rijden. Ik wilde eerst tien lesauto’s van LesGo regelen, maar er zitten een paar auto freaks bij die ik sowieso voor geen goud in een andere auto zou krijgen”, zegt Jan lachend.

Tour des Ardennes 2.0

Hoewel Jan het idee van deze roadtrip al een hele tijd in zijn hoofd had, heeft het door de coronaperiode lange tijd geen werkelijkheid kunnen worden. “Maar”, zegt hij, “ik weet nu al dat wij dit nog vaker gaan doen. We hebben een enquête opgesteld en de deelnemers gevraagd om echt kritisch te zijn. We willen dit graag herhalen, maar dan wil ik het wel iedereen zoveel mogelijk naar de zin proberen te maken. Wat we nu al merken is dat er de volgende keer nog meer tijd voor ontspanning moet zijn. We zijn nu veel bezig met kilometers maken, lange stukken rijden en elkaar zoeken.” Om dit op te lossen wil Jan tijdens de volgende roadtrip een aangepaste route maken, waarbij de leerlingen ook de kans krijgen om te navigeren van de ene leuke excursie naar de andere om op die manier vaker als groep bij elkaar te zijn.

“Het is echt een heel leuk uitstapje. Je gaat ‘s avonds versleten naar je bed, maar het is echt genieten van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Er zijn ook nu al jongens die zeggen: ‘Hé, volgend jaar ben ik ook nog oud-leerling, toch?’ Die willen graag nog een keer mee. Als ik dit eens per jaar zou kunnen doen, zou dat heel leuk zijn. We moeten dan alleen grotere hotels boeken en grotere tafels reserveren.”

Rijinstructeur Jan met een aantal deelnemers van de tour
Rijinstructeur Jan met een aantal deelnemers van de tour

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.