Rijschoolhouder Bert: ‘CBR moet stoppen met wijzen naar rijscholen’
opinie

Rijschoolhouder Bert: ‘CBR moet stoppen met wijzen naar rijscholen’

Rijschoolhouder Bert Foto: Bert de Weerd

Bert de Weerd loopt al meer dan twintig jaar mee in de rijschoolbranche als instructeur en begint in 2008 ook zijn eigen rijschool. Daarnaast is hij actief geweest voor de Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR). De – soms onstuimige – ontwikkelingen binnen deze branche gaan Bert dan ook aan het hart en hij besluit de huidige situatie te beschrijven in een column op zijn website.

Opvallend, noemt Bert het, dat het CBR naar de rijscholen en slagingspercentages wijst wanneer er problemen zijn met de wachttijden voor examens. Of dit terecht is, vraagt hij zich af. “Om te beginnen is het slagingspercentage al jaren constant en is dit de afgelopen jaren zelfs iets omhoog gegaan. Het is dus vreemd dat het CBR de oplopende wachttijden aan het lage slagingspercentage wijt, want dit is al jaren stabiel en kan dus geen verrassing zijn”, schrijft hij in zijn column.

Of het slagingspercentage ook daadwerkelijk laag is, ligt volgens Bert wat genuanceerder dan het CBR doet voorkomen. “Het CBR vergelijkt het slagingspercentage van rijexamens met het slagingspercentage op middelbare scholen. Als je er op die manier naar kijkt, is het slagingspercentage inderdaad laag, maar er zijn nogal wat verschillen tussen een rijopleiding en het onderwijs op een middelbare school.”

School versus rijopleiding

“Voordat een leerling naar de middelbare school gaat, wordt er op het basisonderwijs beoordeeld welke opleiding het beste bij de leerling past. Deze selectie is er voorafgaand aan de rijopleiding niet en het eindexamen is niet aangepast aan het niveau van de leerling”, vervolgt Bert. “Niet zo vreemd dat het slagingspercentage van rijscholen wat lager ligt dan bij middelbare scholen.”

Daarnaast bepleit Bert dat het in het onderwijs mogelijk is om met een onvoldoende voor een onderdeel toch te slagen voor een examen. “Met een rijexamen is dat niet het geval. Een ketting is zo zwak als de zwakste schakel, maar ook het zwakste onderdeel zal voldoende moeten zijn bij een rijexamen.”

Het verschil in de verplichting voor het volgen van lessen benoemt Bert als laatst in zijn column. “De middelbare scholier heeft de verplichting de lessen te volgen, maar bij leerlingen van een rijschool is dat heel anders. Daar is geen leerplicht.” Dit leidt er volgens hem soms toe dat enkele leerlingen het niet nodig vinden om de volgens de rijschool wél nodige lessen te volgen.

Tot slot verzoekt Bert het CBR, om op basis van bovenstaande redenen, te stoppen met het wijzen naar rijscholen en rijinstructeurs. “Wijzen helpt niet. Daadkracht wel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

2 reacties op “Rijschoolhouder Bert: ‘CBR moet stoppen met wijzen naar rijscholen’”

Martin Visser|10.11.22|08:47

Dat is het handelsmerk van pechtold doet zijn hele carriere al

Ligt altijd aan een ander nooit aan hem

Maar ja wat moet je anders als je geen enkele kennis vaardigheden en inzicht hebt

Martin Visser|10.11.22|08:49

Dat doet deze pechtold zijn hele carriere al

Eerst op het pluche brallen en wijzen en nu weer

Maar als je niets kunt moet je toch wat

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.