Lachgas vanaf 1 januari verboden

Lachgas vanaf 1 januari verboden

Lachgas in het verkeer Foto: Sebastiaan ter Burg/Flickr

Het bezit en de verkoop van lachgas is vanaf 1 januari 2023 verboden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldt dat de drug vanaf dan op een lijst met verboden middelen zal komen te staan.

Vanaf 1 januari mogen particulieren niet langer grote flessen met lachgas bezitten. Het middel mag wel gebruikt worden voor ‘toevoeging aan voedingsmiddelen’. De kleine ampullen worden namelijk gebruikt in slagroomspuiten.
Echter worden ook op dat gebied de regels aangescherpt. De verkoop van ampullen blijft toegestaan, maar deze doorverkopen aan derden niet. Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan hier nog extra afspraken over te maken met betrokken partijen, zoals verkopers.

Aparte wet

De Raad van State heeft het kabinet in juli onder andere aangeraden om een eventueel lachgasverbod via een aparte wet te regelen. Daarnaast werd geadviseerd om eerst te kijken naar alternatieven voor een verbod, zoals preventie en voorlichting. Aan beide opdrachten geeft het kabinet met dit besluit geen gehoor.

Voorlichting en preventie gebeuren echter wel al en blijven tevens onderdeel van de aanpak, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet stelt dat het van het grootste belang is dat de wetgeving er komt, omdat de politie dan kan handhaven. Om deze reden is er ook niet gekozen voor een aparte wetgeving, omdat dat tot jaren vertraging zou leiden.

Dilan Yeşilgöz, minister van Justitie, zegt dat het verbod de politie in de handhaving enorm zal gaan helpen. “Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn of haar bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “Lachgas vanaf 1 januari verboden”

Christian Jongmans|15.11.22|15:01

Duidelijke taal!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.