Column Arno Smits (BOVAG): Verantwoordelijkheid

Column Arno Smits (BOVAG): Verantwoordelijkheid

Arno Smits Foto: BOVAG Rijscholen

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand schrijft hij over de commissie Roemer, de verkeersveiligheid en de manier waarop BOVAG Rijscholen hierop inspeelt door het organiseren van de Rijinstructeursdag in Bunnik.

Iedereen in de rijscholenbranche is het erover eens dat het kwaliteitsniveau omhoog kan. Jarenlang hebben we daar met z’n allen over gepraat, waarna uiteindelijk de commissie Roemer al dat gepraat zwart op wit vastlegde in een lijvig rapport met concrete aanbevelingen. Een meer gestructureerde opleiding betekent immers een hoger slagingspercentage en leidt ertoe dat beginnende bestuurders beter en veiliger presteren na het behalen van hun rijbewijs. Ik ben ervan overtuigd dat de professionele instructeur hieraan wil bijdragen en BOVAG doet dit ook.

We nemen verkeersveiligheid serieus en we zien in cijfers waar het fout gaat; de oorzaken van ongevallen zitten ook in de meest gemaakte fouten in examens en TTT. Er zit dus structureel iets fout. Dat kan en moet anders en wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid. BOVAG Rijscholen heeft de mouwen opgestroopt en is er in samenwerking met vier WRM-opleiders in geslaagd om de speciale instructeursdag van 13 februari 2023 in recordtempo op de agenda van de WRM Adviesraad te krijgen.

Op 13 februari staat zowel de rijinstructeur als de ondernemer volledig centraal tijdens de BOVAG Rijinstructeursdag in Bunnik. We bieden maar liefst twee dagdelen centrale WRM-bijscholing, verdeeld over vier blokken van anderhalf uur en met medewerking van De VerkeersAcademie, Jongepier, VRO en Osseforth. Deze opleiders hebben een grote bijdrage geleverd aan het vormgeven en realiseren van de instructeursdag, waarvoor grote dank. Binnen twee weken waren maar liefst zes klassen volgeboekt voor 13 februari, hetgeen het animo onder BOVAG-leden treffend weergeeft.

Van half 9 ’s ochtends tot 5 uur ’s middags gaan bijna honderd instructeurs volle bak aan de slag met zichzelf en voor een betere branche, en daar ben ik op voorhand zeer trots op. Het enthousiasme in aanloop naar de Rijinstructeursdag vind ik tekenend voor het verantwoordelijkheidsgevoel in de branche. Het laat zien dat we samen de schouders eronder zetten. En niet alleen de instructeurs, maar natuurlijk ook de ondernemers. Want zij zijn diezelfde dag vanaf het middaguur welkom voor een apart programma.

Arno Smits
voorzitter BOVAG Rijscholen

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

3 reacties op “Column Arno Smits (BOVAG): Verantwoordelijkheid”

Mart Kuiper|12.12.22|15:39

Alle goede bedoelingen en de commissie Roemer ten spijt maar ik hoor en lees alleen maar wat de rijscholen en instructeurs zogenaamd fout doen en anders moet en dat wij ons dienen aan te passen aan de leerling met al zijn gebreken en beperkingen. Maar wat ik mis in het hele verhaal is dat daar (bij de leerling) een groot deel de oorzaak ligt van veel problemen ( slagingspercentages door te weinig les te volgen, verkeersveiligheid door verkeerd gedrag/mentaliteit.)

Mart Kuiper|12.12.22|15:45

Altijd zijn wij de aangewezen persoon om hier maar iets aan te doen, maar kunnen we niet gewoon ook vaststellen dat aan een hoop zaken een rij instructeur niets kan veranderen. Met een verkeerde opvoeding, slechte scholing (laaggeletterdheid !), geen doorzettingsvermogen, niet willen of kunnen leren, geen financiële middelen om een gedegen opleiding te volgen, alle aandoeningen van ADHD,PDNOS, Autisme, dislektie, faalangst etc. zal zelfs een goede psycholoog zich hierop stukbijten.

Mart Kuiper|12.12.22|15:49

De rij instructie is slechts een klein deel van de zogenaamde oplossing maar het probleem zit veel dieper en dat kunnen wij niet oplossen als we een gemiddelde kandidaat 40 uur onder onze hoede hebben. De TikTok,Facebook en Instagram generatie een praktische vaardigheid bijbrengen waar logisch nadenken ook nog eens van doorslaggevend belang is soms als trekken aan een dood paard. Dit werk is nog nooit zo lastig geweest als de laatste 7-8 jaar en verbeteren zie ik dat niet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.