Gedragsdeskundige Lauk en rijinnstructeur Bert en slaan handen ineen voor cursusdag

Gedragsdeskundige Lauk en rijinstructeur Bert slaan handen ineen voor cursusdag

Lauk Woltring, gedragsdeskundige Foto: Femke Woltring

Tijdens zijn tijd in het bestuur van beroepsvereniging LBKR, kreeg rijinstructeur Bert de Weerd (49) de smaak te pakken wat betreft het organiseren van bijeenkomsten voor collega’s. Hij ontmoet gedragsdeskundige Lauk Woltring (75) en van het een kwam het ander: de heren organiseren op 23 februari hun cursus ‘Coaching tijdens de rijopleiding’ in Epe.

“Tijdens mijn tijd als bestuurslid bij de LBKR kwam ik in contact met Lauk”, vertelt Bert. “Zijn visie maakte mij nieuwsgierig, omdat het ook zijn doel is om de opleiding voor rijinstructeurs meer coachend van aard te maken. Ik heb daarnaast altijd al een lezing of een cursus van hem willen bijwonen, dus ik dacht: ik trek gewoon de stoute schoenen aan en vraag hem voor een samenwerking.” Lauk was direct enthousiast en dus slaan de mannen de handen ineen en organiseren zij binnenkort een verdiepende cursusdag.

Het is voor Lauk niet de eerste keer dat hij zich in de wereld van de rijschoolbranche onderdompelt. “Ik ben al dertig jaar actief op het terrein van rijopleidingen in Nederland, maar ook elders in Europa en in Australië en Nieuw-Zeeland”, vertelt Lauk. In Europa deed hij mee aan het HERMES-project, waarin gewerkt werd aan een nieuw type rijopleiding. Die opleiding is op basis van coaching van het zelflerend vermogen in plaats van leren via instructie. “Heel kort door de bocht: instructies nemen de nieuwsgierigheid en verantwoordelijkheid van de leerling weg”, vervolgt de gedragsdeskundige. “In Australië werd ik daarnaast gevraagd om mee te denken over een groot onderzoek naar riskant gedrag van met name jonge mannelijke bestuurders.”

Coaching tijdens de rijopleiding

Tijdens de cursusmiddag bundelt Lauk al zijn opgedane kennis en doet hij een boekje open over de verschillen tussen coaching en instructie. Hij neemt de aanwezigen mee in de wereld van het gedrag, zijn vakgebied. Hij geeft antwoord op vragen als: Wat is leren eigenlijk? Wat is riskant gedrag in het verkeer en wat is de oorzaak van zulke gedragingen? Ook gaat de gedragsdeskundige in op risicovol gedrag van jongeren en op de unieke dubbele rol van rijinstructeur en coach.

Gedurende de dag hebben de mannen ook ruimte vrijgelaten voor rollenspellen waarin de deelnemers kunnen oefenen met voor hen lastige situaties in de lesauto. Het gaat dan om het verloop van de interactie: wat ging er goed? Wat is er lastig?

“Ik verwacht dat het een leerzame, inspirerende en leuke middag wordt. Ik leer graag van mensen met veel kennis en ervaring”, aldus Bert. Lauk sluit zich hierbij aan en zegt ernaar uit te zien zijn knowhow over te dragen op een volgende generatie. “Ik wil mijn kennis overdragen en hoop dat deze kennis wordt aangevuld, gecorrigeerd en verder ontwikkeld.”

Rijinstructeur Bert de Weerd

De cursusmiddag vindt plaats bij ‘Van Ouds’ aan de Hoofdstraat 46 in Epe van 14.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan door te mailen naar [email protected] of te appen naar 06 52 15 33 90.

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.