CBR vermoedt crimineel netwerk rondom examenfraude

CBR vermoedt crimineel netwerk achter examenfraude

Examenzaal van het CBR Foto: CBR

Het CBR ziet de laatste tijd een toename van een geraffineerde vorm van examenfraude, waarbij volgens directeur Alexander Pechtold sprake is van een ‘crimineel netwerk’. Hij vindt dat politie en het OM te weinig mogelijkheden hebben om dit aan te pakken en roept daarom op om examenfraude specifiek strafbaar te maken.

Dat meldt de NOS woensdag. Daders komen op dit moment te makkelijk met fraude weg en dat moet anders, vindt de directeur. “De laatste maanden betrappen we elke week 1 á 2 mensen. Dat is wat we zien, maar we weten niet wat we niet zien”, zegt Pechtold tegen de NOS.

De methoden van frauderen – camera’s in kledingstukken, een telefoon meenemen of een examen met een piepklein oortje in – zijn bekend bij het CBR. Vaak krijgen fraudeurs hier flinke bedragen voor. “Mensen die gepakt en verhoord worden door de politie vertellen dat zij soms wel 2000 euro of meer krijgen. Dan worden ze het land ingezonden om examen te doen. Dat willen we natuurlijk niet. De verkeersveiligheid is ermee gemoeid. En ik vind het eerlijk gezegd gewoon georganiseerde criminaliteit”, vervolgt Pechtold.

Wetswijziging

Wanneer een ‘examenkandidaat’ gepakt wordt, komt de politie altijd ter plaatse. De fraudeur wordt vervolgens een boete of taakstraf opgelegd, schrijft de NOS. Maar de mensen die achter de fraude-actie zitten, gaan vrijuit. Om deze reden pleit Pechtold voor een wetswijziging waarin examenfraude specifiek strafbaar wordt gemaakt.

Volgens de NOS heeft VVD-kamerlid Daniël Koerhuis al aangedrongen op deze wetswijziging en komt het kabinet hier binnenkort op terug.

Cameravest

Een 45-jarige man werd eind december nog betrapt op de CBR-locatie in Arnhem toen hij met een verborgen cameravest een theorie-examen probeerde te maken. Door middel van het vest kreeg de man op hulp afstand bij het invullen van de juiste antwoorden.

Voordat kandidaten de examenzaal betreden, moeten zij altijd hun horloge en mobiele telefoon opbergen in een locker. Daarnaast hebben beveiligers een handscanner waarmee ze kunnen controleren of iemand verboden apparatuur bij zich heeft en worden de ‘werkplekken’ door middel van camera’s in de gaten gehouden.

(Bron: ANP MediaWatch/NOS)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

2 reacties op “CBR vermoedt crimineel netwerk achter examenfraude”

Mart Kuiper|05.01.23|20:10

Ach, misschien eens kijken wie er bij het CBR als gesprekspartner aanschuiven en je afvragen hoe dit soort “theorie aanbieders” al jarenlang de boel tillen. Leuk om in de media het nu van de daken te schreeuwen maar het is een beetje spuit elf die nu krokodillentranen huilt bij OP1.

Els van Voren|05.01.23|22:54

Op 21-01-22 De rechter in Den Haag heeft besloten dat het CBR een strafmaatregel tegen Nutheorie moet intrekken.
Op 22-05-22 Nutheorie opleidingsraad CBR

Eerst verlies je als CBR een rechtszaak en moet je proceskosten betalen (geen probleem het is belastinggeld)! Wat zei Confucius? Kunt u uw vijand niet verslaan, sluit dan vrede met hem.

Dus laat je ze toe in je opleidingsraad, en niemand ook geen van de brancheverenigingen heeft ook maar iets geroepen! En nu weer klagen op camera!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.