Mark pakt de kleine dingen groot aan: van miniatuurbouwer tot rijinstructeur
buitengewoon

Mark pakt de kleine dingen groot aan: van miniatuurbouwer tot rijinstructeur

Het drietal bouwers bij de 123 m2 grote treinbaan Foto: Marc Ploum/De Limburger

Instructeur Mark Jongen (45) begon zijn passie voor het miniatuurbouwen ooit als zesjarig jongetje met een klein treinbaantje op zijn slaapkamer. Inmiddels is zijn miniatuurwereld uitgegroeid tot een 123 m2 groot project in een kantoorpand, waaraan hij jaren met liefde heeft gewerkt samen met zijn zoon (14) en familievriend Alphons van Wersch (77). Het maken van de baan heeft hem zelfs geïnspireerd om rijinstructeur te worden.

“Het werken aan het verkeersnet, de infrastructuur, het aanleggen van rotondes en autobanen, dat vind ik fascinerend”, begint Mark. “Alles wat op die baan staat, moet echt zoveel mogelijk aansluiten bij de realiteit. Invoegstroken, verkeersborden: ik vind dat eigenlijk gewoon geweldig.” Dit in combinatie met het feit dat Mark de ambitie had om leraar te worden, maakte het vak van de rijinstructeur de perfecte baan voor hem.

Echte materialen

Overal waar de miniatuurbouwers naartoe gaan, verzamelen zij materialen voor de baan. Van servetjes van restaurants tot zand uit Oostenrijk. Een zo realistische mogelijke miniatuurwereld, dat is hun doel.

Voor de verkeersborden geldt dat ook, die koopt Mark niet in een speciaalzaak. “Als je ze ergens koopt, krijg je alleen die standaard bordjes. Dus op een gegeven moment dacht ik: die oude theorieboeken zitten natuurlijk vol met échte verkeersborden. En dan ook nog eens in de goede maten. Dus heb ik een avond lang verkeersbordjes zitten knippen en op kartonnetjes zitten plakken”, vertelt Mark enthousiast.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een kijkje in de miniatuurwereld

Onderhoud

De miniatuurwereld is af, maar dat betekent niet dat het drietal zich nu niet meer om de baan bekommert. Door de jaren heen is het uit de voegen van het kantoorpand gegroeid, waardoor ze besloten de kantine uit het gebouw te breken. “Daardoor was er meer ruimte ontstaan en toen zijn we weer verder gaan bouwen. Maar nu zijn we echt klaar. Tenzij ik de ruimte van mijn theorielokaal gebruik om uit te bouwen”, grapt de instructeur.

Maar, écht af is het volgens Mark nooit. “We hebben allerlei ideeën van dingen die moeten veranderen of die we willen vernieuwen. Zo hebben we een wildwaterbaan waar echt water doorheen loopt, maar die is nu lek. Zo is er altijd wel wat.” In de toekomst staat het maken van gips-grotten nog op de planning voor deze bouwers. Dat is zo makkelijk nog niet, maar het biedt hen wel weer een nieuwe uitdaging binnen het door hen zo geliefde miniatuurbouwen.

En, voor wie het zich afvraagt, de instructeur heeft natuurlijk ook een miniatuur lesauto met een zelf geknutseld dakbordje.

Benieuwd geworden naar de miniatuurwereld? Op zondag 8 januari is er een open dag van 11.00 tot 17.00 uur aan de Valkenburgerweg 8 in Heerlen.

Lees ook:

Buitengewone prestaties, buitengewoon doorzettingsvermogen of een buitengewoon goed idee. In deze terugkerende rubriek ‘BUITENGEWOON’ spreekt RijschoolPro met rijschoolhouders, rijinstructeurs en ondernemers die het net even anders doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.