Begingesprek CBR na ruim twee jaar weer binnen

Begingesprek rijexamen na meer dan twee jaar weer binnen

Wachtruimte op een CBR-locatie Foto: CBR

Examenkandidaten krijgen vanaf maandag 23 januari het begingesprek van hun praktijkexamen of toets weer binnen in de examenzaal. Dit heeft te maken met de privacy van leerlingen en het bestrijden van fraude, meldt het CBR.

Kandidaten kunnen zich volgens het CBR ongemakkelijk voelen als hun persoonlijke gegevens op de parkeerplaats worden besproken. Daarnaast blijkt uit ervaring dat men het vervelend vindt wanneer er, na de eerste identiteitscontrole buiten, soms nog een extra controle binnen nodig is. Zo’n tweede controle wordt volgens een woordvoerder van het CBR soms uitgevoerd wanneer er twijfel is over de echtheid van een identiteitsbewijs. “Dat zijn natuurlijk uitzonderingsgevallen, maar als er twijfel is dan moet een kandidaat mee naar binnen. Dan krijg dat natuurlijk veel meer nadruk, omdat het opvalt. Wanneer alle kandidaten al binnen zijn, valt het minder op”, legt de woordvoerder uit.

“Kandidaten hebben verder binnen de mogelijkheid om onderling even te praten, wat te drinken of naar het toilet te gaan. Bovendien hebben ze dan geen last van slecht weer. Dat is ook prettig voor instructeurs”, aldus het CBR.

Coronaperiode

In de coronaperiode zijn zowel het begingesprek als het eindgesprek naar buiten verplaatst om het risico op besmetting te voorkomen. Het eindgesprek, waarin de uitslag van het praktijkexamen bekend wordt gemaakt, is al sinds juni 2022 weer binnen. Dit werd destijds besloten na een door het CBR uitgevoerde enquête, waarin naar voren kwam dat kandidaten een ‘lichte voorkeur’ hadden om het eindgesprek binnen te houden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.