Geslaagde cursusmiddag ‘Coachen tijdens de rijopleiding’: ‘Focus moet liggen op de leerling’

Coachen tijdens de rijopleiding: ‘Focus moet liggen op de leerling’

Gedragskundige Lauk woltring tijdens de cursus Foto: Bert de Weerd

Circa dertig enthousiaste rijinstructeurs hebben donderdag deelgenomen aan de cursusmiddag ‘Coachen tijdens de rijopleiding’ in Epe. De cursus werd georganiseerd door gedragskundige Lauk Woltring en rijinstructeur Bert de Weerd en ging in op de ins and outs van coaching tijdens de rijles.

“Lauk begon direct met vragen stellen aan de instructeurs: wat is jullie ervaring? Waar loop je tegenaan? Heb je lastige leerlingen?”, vertelt organisator Bert de Weerd. Zo vloog Woltring de cursus met dezelfde coachende aanpak aan als dat hij aan de cursisten wilde overbrengen. “Op de instructeursopleiding wordt je vooral geleerd: eerst uitleggen, dan demo’s geven en op den duur steeds minder helpen. Lauk focust juist op wat de leerling zelf al weet of kan, om daar als instructeur vervolgens op voort te borduren.”

De organisatoren zijn tevreden en ook de deelnemers hebben de interactieve middag als waardevol ervaren, aldus De Weerd. Zij verlieten de cursus met weer een aantal nieuwe handvatten voor tijdens de rijles. Of er nog een vervolg wordt gegeven aan deze cursusmiddag, durft De Weerd nog niet te zeggen. Hij laat eerst graag even alles bezinken, voordat hij aan iets nieuws begint.

“Dit is voor mij ook voor erbij, want rijles geven is de hoofdzaak natuurlijk. Maar verdieping zoeken is wel goed. Soms zit je vast in het stramien en heb je even een frisse blik nodig. Al met al dus een geslaagde dag, ook al kon je er niet voor zakken”, grapt de rijinstructeur.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.