EU wil digitaal rijbewijs en verlaging minimumleeftijd groot rijbewijs

EU wil nieuwe rijbewijsrichtlijn invoeren in 2023

De Europese Commissie wil het voor de hele EU mogelijk maken om het rijbewijs digitaal te maken Foto: Unsplash

De Europese Commissie wil in 2023 een aantal nieuwe rijbewijsregelingen doorvoeren in de Europese Unie, waaronder een digitaal rijbewijs via een app op je telefoon. Daarnaast wil de commissie het voor achttienjarigen mogelijk maken om een groot rijbewijs te halen. Op dit moment moet je hier in Nederland nog 21 voor zijn.

Dat meldt het Duitse ADAC onlangs. De Europese Commissie wil het voor de hele EU mogelijk maken om het rijbewijs digitaal te maken. Bij controle door de politie zou het rijbewijs op je telefoon ook moeten volstaan. Wel zijn er plannen later een QR-code toe te voegen om fraude te voorkomen.

Daarnaast wil de commissie het tekort aan vrachtwagen- en buschauffeurs oplossen door de minimumleeftijd voor een groot rijbewijs te verlagen van 21 naar 18. In veel Europese landen geldt op dit moment dat een aspirant-chauffeur minimaal 21 moet zijn. In sommige landen is de eis zelfs 24.

Toekomstplannen

Verder spreekt de Europese Commissie nog over een aantal andere zaken die zij eventueel in gang willen zetten in 2023. Zo zouden kandidaten eerst hun theorie-examen moeten halen, voordat zij het praktijkexamen af mogen leggen. Daarnaast wil de EU eventueel een verplichte opfriscursus invoeren een jaar nadat nieuwe bestuurders hun rijbewijs hebben gehaald. Tot slot is er het idee om ten minste een deel van het praktijkexamen in een simulator af te leggen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.